• Prosztatarák - Mi állhat a háttérben?

    Szerző: MTI

    A mostani tanulmányban 22 ezernél több kaliforniai férfit követtek nyomon, akiket 1967 és 1998 között terméketlenként diagnosztizáltak.

    Nagyobb lehet az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázata a terméketlen férfiaknál - közölték amerikai kutatók hétfőn a Cancer című szakfolyóiratban. A prosztatarák az egyik leggyakoribb ráktípus a férfiaknál, 100 ezer férfiból évente 160-at érint és 26 hal meg következtében.

    Hirdetés

    Folyamatos szűréséről vita zajlik, mert a legtöbb tumor lassan növekszik, és sohasem okoz gondot.

    A mostani tanulmányban 22 ezernél több kaliforniai férfit követtek nyomon, akiket 1967 és 1998 között terméketlenként diagnosztizáltak. Az ezt követő egy évtized alatt a férfiak 1,2 százalékánál fejlődött ki prosztatarák, miközben ez az arány a termékeny férfiaknál 0,4 százalék volt.

      Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
    Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?>>

    A termékenység és a prosztatarák összefügg?

    A kutatók az életkort figyelembe véve azt is megnézték, hogy a lassan növekvő, illetve az agresszív típusú tumor mennyivel gyakoribb a terméketlen férfiak között. Kiderült, hogy míg az előbbi 1,6-szer gyakoribb, addig a prosztatarák agresszív változata 2,6-szer többször fordul elő ebben a körben.

    Thomas Walsh, a Washingtoni Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője úgy véli, eredményük fontos jelzés arra, hogy a terméketlen férfiaknak érdemes korábban és gyakrabban prosztatarákszűrésre menniük. A prosztatarák műtéti- vagy sugárkezelése után a páciensek mintegy harmadánál inkontinencia és merevedési zavar jelentkezik, ezért a lassan növekvő tumoroknál nem mindig ajánlják a beavatkozást.

    Különösen fontosnak tartják ezért a szakemberek, hogy olyan markereket találjanak, amelyek jelzik a tumor agresszivitását.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.03.23 23:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Jó vagy rosszindulatú? A prosztatamegnagyobbodás vizsgálata

    Az életkorral együtt járó, természetes folyamat, sokan mégsem fordulnak orvoshoz annak ellenére, hogy a tünetek nagymértékben rontják az életminőséget. A vizsgálatot azért sem szabad halogatni, mert habár hasonló tünetekkel jelentkezik, de a prosztatamegnagyobbodás lehet rosszindulatú folyamat is. A vizsgálat lépéseit dr. Szabó Andrea radiológus főorvos ismertette.

    Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    Tévhitek a prosztatáról

    Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

    Prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?

    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.

    A prosztatarák tünetei

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

    Prosztatagondja van? Így kerülheti el a komolyabb bajt

    Bár a legelterjedtebb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható. Dr. Szűcs László, urológus szakorvos a rendszeres szűrés és az egészséges életmód jelentőségéről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások