Prosztatumor - Géneken múlik a hajlam?

Szerző: MTI

A nemzetközi kutatócsoport 4849, áttétes prosztatarákban szenvedő, valamint 12 205, lassan növekedő daganattal rendelkező férfi génállományát vizsgálta 27 ezer különböző pontmutációt (úgynevezett egypontos nukleotid-polimorfizmust, SNP-t) elemezve.

A prosztatarák agresszív formájára utaló génmutációt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeiről az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában számolt be.

A prosztatarák kezdeti tünetei
Az úgynevezett kezdeti (incidentális) prosztatarákot egyéb ok, legtöbbször jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH - benignus prostata hyperplasia) miatt végzett szövettani vizsgálat során ismerik fel.
A prosztatarák kezdeti tünetei>>
A prosztatatumor a tüdőrák után második vezető daganatos halálozási ok az Egyesült Államokban, ahol tavaly 192 ezer friss esetet diagnosztizáltak, és a betegségben 27 ezren hunytak el. Az esetek döntő többségében a daganat igen lassan növekszik, és nem ad áttéteket, ám nagyon nehéz megkülönböztetni a prosztatarák agresszív formáit a neminvazív alakjától.

Egy szeptemberi tanulmány szerint az esetek 85 százalékában a daganat nem ad metasztázisokat, egy másik tavalyi vizsgálat szerint egymillió amerikai férfit szükségtelenül kezeltek a prosztatatumor olyan formáiban, amely semmiképp sem halálos.

Férfiak génállományát vizsgálták

A nemzetközi kutatócsoport 4849, áttétes prosztatarákban szenvedő, valamint 12 205, lassan növekedő daganattal rendelkező férfi génállományát vizsgálta 27 ezer különböző pontmutációt (úgynevezett egypontos nukleotid-polimorfizmust, SNP-t) elemezve.

Vizsgálataik szerint az egyik SNP 26 százalékkal gyakrabban fordult elő a prosztatarák áttétes formájában szenvedő férfiaknál.

E génmutációt kimutatták a 4829, a betegség agresszív változatában szenvedő betegek 32 százalékánál, valamint a kór neminvazív alakjában szenvedő 12 205 páciens 28 százalékánál.

"Egyetlen génmutáció kimutatása nem elegendő a betegség lefolyásának, a várható rizikó mértékének a meghatározására, vagyis annak az eldöntésére, hogy kit célszerű műteni vagy besugározni.

Ugyanakkor az SNP megléte figyelmeztet, hogy a férfiak közül kik hajlamosabbak az áttételes prosztatarákra" - hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Jianfeng Xu , az észak-carolinai Wake Forest University School of Medicine tudósa.

Prosztatavizsgálat: kellemetlen, de nem fájdalmas
A prosztata fizikális vizsgálata a végbélen keresztül történik (rektális digitális vizsgálat). Ez úgy történik, hogy a beteg álló helyzetben előrehajol, vagy féloldalasan fekszik felhúzott lábakkal. Ezek a testhelyzetek megkönnyítik a vizsgáló orvos számára a végbélen keresztül a prosztata megtapintását. A vizsgálat egyszerű, gyors, és bár kellemetlen, de nem fájdalmas.
Prosztatavizsgálat: kellemetlen, de nem fájdalmas>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tömeges oltás Tömeges oltás

A mai napon rendeli el hétfőtől az országos tisztifőorvos.

Mi a prosztatarák?

A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma...

A rectalis digitalis vizsgálat...

A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva...

Álnegatív rákszűrési eredmény...

A prosztatarákban a PSA-szint jellemzően megemelkedik. Az elhízás pedig jelentősen növeli a prosztatarák kockázatát. Amerikai kutatók azt...

Prosztatabiopszia

A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség...

Prosztataproblémák - Miért...

A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki....

A prosztatarák a korai stádiumban...

A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb s legfélelmetesebb tumoros betegsége. A tünetek jelentkezése előtt, azaz megfelelő időben...

A prosztatarák stádiumai

Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség....

A prosztatarák diagnózisa

A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.