Prosztatumor - Géneken múlik a hajlam?

MTI
megjelent:

A nemzetközi kutatócsoport 4849, áttétes prosztatarákban szenvedő, valamint 12 205, lassan növekedő daganattal rendelkező férfi génállományát vizsgálta 27 ezer különböző pontmutációt (úgynevezett egypontos nukleotid-polimorfizmust, SNP-t) elemezve.

A prosztatarák agresszív formájára utaló génmutációt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeiről az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában számolt be.

A prosztatarák kezdeti tünetei
Az úgynevezett kezdeti (incidentális) prosztatarákot egyéb ok, legtöbbször jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH - benignus prostata hyperplasia) miatt végzett szövettani vizsgálat során ismerik fel.
A prosztatarák kezdeti tünetei

A prosztatatumor a tüdőrák után második vezető daganatos halálozási ok az Egyesült Államokban, ahol tavaly 192 ezer friss esetet diagnosztizáltak, és a betegségben 27 ezren hunytak el. Az esetek döntő többségében a daganat igen lassan növekszik, és nem ad áttéteket, ám nagyon nehéz megkülönböztetni a prosztatarák agresszív formáit a neminvazív alakjától.

Egy szeptemberi tanulmány szerint az esetek 85 százalékában a daganat nem ad metasztázisokat, egy másik tavalyi vizsgálat szerint egymillió amerikai férfit szükségtelenül kezeltek a prosztatatumor olyan formáiban, amely semmiképp sem halálos.

Férfiak génállományát vizsgálták

A nemzetközi kutatócsoport 4849, áttétes prosztatarákban szenvedő, valamint 12 205, lassan növekedő daganattal rendelkező férfi génállományát vizsgálta 27 ezer különböző pontmutációt (úgynevezett egypontos nukleotid-polimorfizmust, SNP-t) elemezve.

Vizsgálataik szerint az egyik SNP 26 százalékkal gyakrabban fordult elő a prosztatarák áttétes formájában szenvedő férfiaknál.

E génmutációt kimutatták a 4829, a betegség agresszív változatában szenvedő betegek 32 százalékánál, valamint a kór neminvazív alakjában szenvedő 12 205 páciens 28 százalékánál.

"Egyetlen génmutáció kimutatása nem elegendő a betegség lefolyásának, a várható rizikó mértékének a meghatározására, vagyis annak az eldöntésére, hogy kit célszerű műteni vagy besugározni.

Ugyanakkor az SNP megléte figyelmeztet, hogy a férfiak közül kik hajlamosabbak az áttételes prosztatarákra" - hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Jianfeng Xu , az észak-carolinai Wake Forest University School of Medicine tudósa.

Prosztatavizsgálat: kellemetlen, de nem fájdalmas
A prosztata fizikális vizsgálata a végbélen keresztül történik (rektális digitális vizsgálat). Ez úgy történik, hogy a beteg álló helyzetben előrehajol, vagy féloldalasan fekszik felhúzott lábakkal. Ezek a testhelyzetek megkönnyítik a vizsgáló orvos számára a végbélen keresztül a prosztata megtapintását. A vizsgálat egyszerű, gyors, és bár kellemetlen, de nem fájdalmas.
Prosztatavizsgálat: kellemetlen, de nem fájdalmas

(MTI)

Cikkajánló

A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Prosztatarák
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.