Új módszer a prosztatarák szűrésében

Szerző: MTI

Egy új laboratóriumi eljárás segítségével immár Magyarországon is bővülhetnek a szűrési lehetőségek a férfiakat érintő negyedik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, a prosztatarák diagnosztizálásában.

A molekuláris géndiagnosztika segítségével mintegy 80 százalékos biztonsággal lehet kimutatni egy olyan fehérjét (a PCA3 "génterméket"), amelynek jelenléte a prosztata tumorra utal, ráadásul már a korai szakaszban, amikor a kisméretű daganatot még a szövetmintavétel során sem fedeznék fel a szakemberek.

- A magyar férfiak rosszindulatú daganatainak több mint 15 százaléka prosztatarák. Évente átlag 2400 új diagnózis születik, és 1400 beteg e kór miatt hal meg.

Mivel kezdeti szakaszában gyakran semmilyen tünetet nem okoz, ezért az esetek többségét már csak a betegség késői stádiumában fedezik fel - holott egy megfelelő vizsgálattal - például a budapesti I. sz. Belklinikán nemrégiben bevezetett eljárással - még gyógyítható állapotban fény derülhetne a rákos elváltozásra.

Prosztatarák
Prosztatarák

A korai stádiumban kimutatott prosztatarákot a vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével többféle módon és nagyon jó eredménnyel lehet kezelni - mondta el az MTI-nek Lakatos Péter, az intézmény klinikai kutató és izotópdiagnosztikai laboratóriumának vezetője.

Jelenleg kétféle vizsgálati módszer

Jelenleg kétféle alapmódszert alkalmaznak a diagnózis felállításakor. Az ismert laborvizsgálat a prosztata specifikus antigén (PSA) szérum szintjének emelkedését vizsgálja, a másik eljárás a végbél felőli tapintás módszere.

Fontos linkek!

 • Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?
 • Prosztatarák - Milyen vizsgálatokra számíthat?
 • Prosztatarák: a második leggyakoribb daganat
 • Prosztatarák: az elhízás növeli a halál esélyét
 • Prosztatarák: életmódváltással visszafordítható
 • Prosztatamegnagyobbodás: betegség vagy állapot?
 • Mindkét eljárás előnye, hogy viszonylag olcsó, viszont igen nagy hátránya, hogy egyik sem ad egyértelműen világos eredményt, illetve az eredmény bizonytalan. - A PSA eredménye például nem kizárólag a prosztatarákra utal.

  Több más, nem rosszindulatú prosztata állapotban (például prosztatagyulladás, jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén) is megemelkedhet a PSA szint, ez pedig növeli a feleslegesen elvégzett biopsziák számát.

  A kóros folyamat gyanújának felmerülésekor ugyanis, az orvosi protokoll szerint, szövetmintavétel következik - magyarázza Lakatos doktor. Azonban ha a biopszia negatív, még akkor sem biztos, hogy a prosztatában nincs rákos góc. A mintavétel során ugyanis a prosztatának mindössze egy (1) százalékát vizsgálják át, ami a kisméretű tumorok megtalálásának valószínűségét jelentősen csökkenti.

  Az új módszer biztonságosabban jelzi előre a bajt

  Így a prosztatarákos pácienseknek 10-35 százaléka, az első biopszia után hiteles diagnózis nélkül marad.

  - Az első, negatív biopsziát tehát a lelkiismeretes kivizsgálás során további szövetmintavételek követik, amelyek a jelentős egészségügyi kiadás mellett, a beteg életminőségét is jelentősen rontják, a nagy számban előforduló mellékhatások (fájdalom, véres vizelet, véres sperma, végbél vérzés) miatt.

  Érthető, hogy erős az igény egy olyan - nagyobb, mintegy 80 százalékos bizonyosságot adó - laboratóriumi előjelző módszerre, amellyel nagyobb arányban szűrhetők ki a valóban rákos betegek.

  Ezt az elvárást elégíti ki a PCA3 molekuláris géndiagnosztika, amely egyelőre még csak magánfinanszírozásban vehető igénybe - közölte végül a Kelet-Közép-Európában elsőként nyílt, és máig egyetlen hazai labor vezetője.

  (MTI)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

  Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

  Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

  Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

  Mi a prosztatarák?

  A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma...

  Álnegatív rákszűrési eredmény...

  A prosztatarákban a PSA-szint jellemzően megemelkedik. Az elhízás pedig jelentősen növeli a prosztatarák kockázatát. Amerikai kutatók azt...

  Prosztataproblémák - Miért...

  A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki....

  A prosztatarák a korai stádiumban...

  A prosztata (dülmirigy) karcinómája a férfiak leggyakoribb s legfélelmetesebb tumoros betegsége. A tünetek jelentkezése előtt, azaz megfelelő időben...

  A rectalis digitalis vizsgálat...

  A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva...

  Prosztatabiopszia

  A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség...

  A prosztatarák - Válaszok a...

  A világon kétpercenként hal meg valaki prosztatarákban - derül ki a Magyar Urológus Társaság adataiból. Minél hamarabb derül fény a daganatra...

  A prosztatarák stádiumai

  Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség....

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.