• Új módszer a prosztatarák szűrésében

    Szerző: MTI

    Egy új laboratóriumi eljárás segítségével immár Magyarországon is bővülhetnek a szűrési lehetőségek a férfiakat érintő negyedik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, a prosztatarák diagnosztizálásában.

    A molekuláris géndiagnosztika segítségével mintegy 80 százalékos biztonsággal lehet kimutatni egy olyan fehérjét (a PCA3 "génterméket"), amelynek jelenléte a prosztata tumorra utal, ráadásul már a korai szakaszban, amikor a kisméretű daganatot még a szövetmintavétel során sem fedeznék fel a szakemberek.

    Hirdetés

    - A magyar férfiak rosszindulatú daganatainak több mint 15 százaléka prosztatarák. Évente átlag 2400 új diagnózis születik, és 1400 beteg e kór miatt hal meg.

    Mivel kezdeti szakaszában gyakran semmilyen tünetet nem okoz, ezért az esetek többségét már csak a betegség késői stádiumában fedezik fel - holott egy megfelelő vizsgálattal - például a budapesti I. sz. Belklinikán nemrégiben bevezetett eljárással - még gyógyítható állapotban fény derülhetne a rákos elváltozásra.

    Prosztatarák
    Prosztatarák

    A korai stádiumban kimutatott prosztatarákot a vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével többféle módon és nagyon jó eredménnyel lehet kezelni - mondta el az MTI-nek Lakatos Péter, az intézmény klinikai kutató és izotópdiagnosztikai laboratóriumának vezetője.

    Jelenleg kétféle vizsgálati módszer

    Jelenleg kétféle alapmódszert alkalmaznak a diagnózis felállításakor. Az ismert laborvizsgálat a prosztata specifikus antigén (PSA) szérum szintjének emelkedését vizsgálja, a másik eljárás a végbél felőli tapintás módszere.

     Fontos linkek!


   • Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?
   • Prosztatarák - Milyen vizsgálatokra számíthat?
   • Prosztatarák: a második leggyakoribb daganat
   • Prosztatarák: az elhízás növeli a halál esélyét
   • Prosztatarák: életmódváltással visszafordítható
   • Prosztatamegnagyobbodás: betegség vagy állapot?
   • Mindkét eljárás előnye, hogy viszonylag olcsó, viszont igen nagy hátránya, hogy egyik sem ad egyértelműen világos eredményt, illetve az eredmény bizonytalan. - A PSA eredménye például nem kizárólag a prosztatarákra utal.

    Több más, nem rosszindulatú prosztata állapotban (például prosztatagyulladás, jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén) is megemelkedhet a PSA szint, ez pedig növeli a feleslegesen elvégzett biopsziák számát.

    A kóros folyamat gyanújának felmerülésekor ugyanis, az orvosi protokoll szerint, szövetmintavétel következik - magyarázza Lakatos doktor. Azonban ha a biopszia negatív, még akkor sem biztos, hogy a prosztatában nincs rákos góc. A mintavétel során ugyanis a prosztatának mindössze egy (1) százalékát vizsgálják át, ami a kisméretű tumorok megtalálásának valószínűségét jelentősen csökkenti.

    Az új módszer biztonságosabban jelzi előre a bajt

    Így a prosztatarákos pácienseknek 10-35 százaléka, az első biopszia után hiteles diagnózis nélkül marad.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - Az első, negatív biopsziát tehát a lelkiismeretes kivizsgálás során további szövetmintavételek követik, amelyek a jelentős egészségügyi kiadás mellett, a beteg életminőségét is jelentősen rontják, a nagy számban előforduló mellékhatások (fájdalom, véres vizelet, véres sperma, végbél vérzés) miatt.

    Érthető, hogy erős az igény egy olyan - nagyobb, mintegy 80 százalékos bizonyosságot adó - laboratóriumi előjelző módszerre, amellyel nagyobb arányban szűrhetők ki a valóban rákos betegek.

    Ezt az elvárást elégíti ki a PCA3 molekuláris géndiagnosztika, amely egyelőre még csak magánfinanszírozásban vehető igénybe - közölte végül a Kelet-Közép-Európában elsőként nyílt, és máig egyetlen hazai labor vezetője.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.13 10:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Prosztatagondja van? Így kerülheti el a komolyabb bajt

    Bár a legelterjedtebb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható. Dr. Szűcs László, urológus szakorvos a rendszeres szűrés és az egészséges életmód jelentőségéről beszélt.

    Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

    Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

    Prosztataproblémák - Miért forduljunk orvoshoz?

    A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki. Természetesen ettől jóval több megbetegedése ismert, azonban a legfontosabbak a fent említettek.

    A prosztatavédelem titkai

    Amíg jól működik a prosztata, jelenléte teljesen észrevétlen marad a férfiak számára. Dr. Szűcs László, urológus szerint éppen ezért fontos, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, táplálkozással és rendszeres szűréssel.

    A prosztatarák megelőzése

    Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata. Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly, a rendszeres testmozgás, a könnyű, változatos étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.

    Foglalkozás-egészségügy: mit kell tudni az üzemorvosi vizsgálatokról?

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállaló csak olyan feladatra alkalmazható, ami az egészségére, a testi alkatára és fejlettségére tekintettel van, valamint káros hatást nem gyakorol rá. A munkáltató a dolgozó munkába állása előtt, illetve időközönként vagy soron kívül köteles az ingyenes munkaköri alkalmassági vizsgálatot lehetővé tenni az üzemorvosi rendelésen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.