75 esetben találtak prosztatarákra utaló jeleket

Szerző: Független Hírügynökség

Másfél ezer férfi vett részt azokon az ingyenes szűréseken, amelyeket a Magyar Urológusok Társasága szervezett a Prosztata Nap alkalmából. A 14 városban szeptember 8-12. között végzett ingyenesen PSA, vérnyomás és vércukorszint mérésen 75 esetben találtak prosztatarákra utaló jeleket.

A dokumentum szerint a résztvevők kétharmada 50-70 éves férfi volt, csupán 3 százalékot tett ki a 40 év alattiak aránya. Ez a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a fiatalok még mindig nem veszik elég komolyan a megelőzést. A 75 rákra utaló eseten kívül a megszűrtek csaknem egynegyede a "szürke zónába" tartozott, ezért őket ismételt vizsgálatra rendelték vissza az orvosok.

A prosztataszűrésen kívül a legtöbb helyen az érdeklődők megmérhették vérnyomásukat és vércukorszintjüket. Ezeknél a vizsgálatoknál is sok embernél találtak átlag feletti értékeket: minden 5. embernek a vérnyomása, míg minden 10-nek a cukra volt magas.

Minden 30 év feletti férfinak számolnia kell a kockázattal

Idén második alkalommal rendezte meg a Magyar Urológusok Társasága az Európai Prosztata-tudatosság napjához kapcsolódó Prosztata Napot. Az országos programsorozat célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy 30 felett minden férfinak számolnia kell a prosztata különböző megbetegedéseivel.

A szakemberek azonban hangsúlyozzák, amennyiben a prosztata rosszindulatú daganatát korai stádiumban diagnosztizálják, a túlélési esélyek jelentősen növekednek - áll a közleményben.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Növényi gyógyszerekkel a...

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (benignus prostata hyperplasia (BPH)) a leggyakoribb jóindulatú daganatos megbetegedés 50 év feletti férfiakban...

A rectalis digitalis vizsgálat...

A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva...

Érdemes lenne felkeresnie orvosát...

Számos olyan betegség létezik, ami lappangva, szinte tünetmentesen hatalmasodik el szervezetünkön. Ezek a rafinált kórképek a magyar emberek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.