Kiállítás a Sziklakórházban

Szerző: WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró

Május 28-án délután nyitja meg Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter, Kárpáti Zsuzsanna az Egészségügyi és Készletgazdálkodási Intézet igazgatója, valamint Dr. Nyulasi Tibor a Szent János Kórház orvosigazgató-helyettese „A háborús ellátás orvosi eszközei, műszerei 1944-1980” című történelmi kiállítást a Sziklakórházban (Bp. I. Lovas út 4/c.).

A Sziklakórház a Terror háza mellett az egyetlen olyan objektum az országban, ami az 1944-45-ös, majd az 1956-os történelmi korszakot és eseményeket korabeli berendezésekkel, tárgyakkal mutatja be. A hely nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, egyben Közép-Európa legnagyobb panoptikuma.

A környezet eredetisége és hitelessége valóságos időutazássá teszi a tárlatot. Végigvezet a háborús események egészségügyi ellátásán, valamint az atombunker részben a hidegháború – nukleáris csapás esetére szolgáló – eszköz- és eljárásrendszerében. A kiállítást 2008-ban több médium is az év legérdekesebb kiállításai közé sorolta. Ezúttal a Sziklakórház két újabb tárlattal gazdagodik. Az EKI – az ország háborús orvosi ellátásáért, készleteiért felelős intézmény – segítségével rendezhetik meg a kiállítást. Az egyik teremben olyan eszközöket, felszereléseket mutatnak be hiteles környezetben, amelyek szerencsére az utóbbi évtizedekben csak a raktárak mélyén hevertek, vagy amiket magyar orvosok a külföldi missziós munkájuk során használtak. A komplett, felszerelt tábori kórházsátor mellett számos műszert és orvosi eszközt tekinthetnek meg látogatók.

A másik helyiségben, az élethűen berendezett kórteremben a II. világháború légkörét idézik fel a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából. A látnivalókat emeletes ágyakkal és korabeli felszereléssel illusztrálják. Egykor a Sziklakórházban sebesültek százait helyezték el, később, Budapest ostroma idején ez volt a védők utolsó kórháza, ami a Nemzetközi Vöröskereszt felügyelete és védelme alatt egészen 1945. júniusáig fogadta a betegeket.

Megdöbbentő történelmi tények

Az ott dolgozó orvosok és ápolók a jelenkor számára is példamutató hősiességgel, emberfeletti teljesítménnyel, döbbenetes körülmények között álltak helyt. Beszámolók szerint Karl Pfeffer-Wildenbruch SS tábornok, a „Budapest erőd” parancsnoka akkor látta be helyzete teljes reménytelenségét és határozta el a kitörést – a főhadiszállás és Hitler személyes parancsa ellenére –, amikor a barlangban elhelyezett német Lazarettet majd a magyar Sziklakórházat felkereste. Itt még a sokat próbált katona is elsápadt, ahogy – szemtanúk beszámolói szerint – véletlenül az amputált végtagok tárolására szolgáló helyiségbe nyitott be, az ugyanis kezekkel és lábakkal volt telezsúfolva...

Szerencsére a most megnyíló rendkívül érdekes tárlat békés időkben és körülmények között fogadja a minden bizonnyal nagy számú érdeklődött.

(WEBBeteg - Krasznai Éva)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.