• RizikóRiadó a Városligetben

    Szerző: WEBBeteg

    Több mint kétmillióan szenvednek magas vérnyomástól hazánkban, pedig a betegség szövődményei megelőzhetőek lennének! A RizikóRiadó programsorozat részeként május 23-án, szombaton, reggel 9 órától, a városligeti Nagyréten hívják fel a figyelmet a magas vérnyomás akár életet veszélyeztető következményeire és veszélyeire.

    Magyarország halálozási statisztikáiban, sajnálatos módon, az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll, míg európai viszonylatban céltudatos egészségügyi összefogással a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozást már sikerült leszorítani a dobogó első helyéről. Szintén elkeserítő adat, hogy Magyarországon az 50 év feletti férfiak még várható élettartama mindössze 23 év, amiből csupán 11 évet tölthetnek el egészségben. Az elrettentő adatoknak több oka is van, ilyen az egészségtudatos életvezetés teljes hiánya, és a csaknem behozhatatlan elmaradás az egészségügyi felvilágosítás terén.

    Hirdetés

    A magas vérnyomást azért is nevezik „néma gyilkosnak”, mert hosszú évek telhetnek el tünetmentesen anélkül, hogy a betegeknek tudomása lenne róla. Azonban a régóta fennálló, kezeletlen, esetleg a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás következményeként az életet veszélyeztető szív- és érrendszeri szövődmények alakulhatnak ki. Többek között ennek az elodázó magatartásnak is köszönhető, hogy a szív- és érrendszeri halálokok adják a halálozások több mint 50 százalékát, mely megdöbbentően magas arány.

    A sanofi-aventis/Chinoin a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködésben 2009-ben életre hívta a RizikóRiadó Programot, amelynek következő állomásán május 23-án, szombaton, reggel 9 órától, a városligeti Nagyréten hívják fel a figyelmet a magas vérnyomás későbbi veszélyeire, és a sikeresebb kezelés fontosságára.

    Helyszín: Városliget, Nagyrét
    Időpont: 2009. május 23. szombat, 9 óra

    Legutóbb frissült: 2009.05.19 11:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

    Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt.

    Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

    A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A melegben a bőr erei kitágulnak, ennek hatására csökken a vérnyomás.

    Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

    A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint korábban gondolták, 1,5-16 százalékos előfordulási arányt is becsülnek, de sokszor nem okoz tüneteket ez a veleszületett anatómiai eltérés.

    Nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálat (TEE)

    Az utóbbi időben a szív ultrahangvizsgálata (echocardiographia) nagymértékben elterjedt a kardiológiai gyakorlatban. A szívultrahang-laboratóriumokban a szívet, illetve a nagy ereket különböző módszerek segítségével monitorozhatják.

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.