Látás Hónapja, 2008

Szerző: Független Hírügynökség

A Magyar Látszerész Szövetség idén is megrendezi a nagy sikerű Látás Hónapját. Október 1-jétől várhatóan a hónap végéig az ország több száz, kijelölt optikai szaküzletében ingyenes látásvizsgálattal várják az embereket.

A Látás Hónapja akció alatt tavaly ősszel 54 ezren tértek be a kijelölt pontokra és kértek ingyenes látásvizsgálatot. Bár a résztvevők száma folyamatosan emelkedik, a helyzet még mindig nem ideális. Az optikus szakma tapasztalatai szerint az emberek több, mint felének szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra, ezzel szemben csaknem másfél millióan még sosem vettek részt semmilyen vizsgálaton.

Az eddig három Október - a Látás Hónapja arra is rávilágított, hogy az emberek csupán 25-30 százaléka visel megfelelő szemüveget, kontaktlencsét. Sokan még mindig azt hiszik, hogy a boltokban kapható, olcsó, előre gyártott szemüveggel minden problémát orvosolni lehet, ez azonban nem igaz.

A tavalyi akció alatt az optometristák több esetben komoly betegségekre utaló jeleket is kiszűrtek a pácienseknél. Mivel ezek bizalmas információk, nem tudni, hogy pontosan hány embert irányítottak szakorvoshoz, de a látásvizsgálat során nem ritkán később súlyossá váló szembetegséget, magas vérnyomást vagy cukorbetegséget vettek észre- mondta a Független Hírügynökségnek korábban Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

A szakemberek úgy látják, hogy az emberek látással kapcsolatos egészségügyi és prevenciós kultúrája még mindig nem elég fejlett Magyarországon, ezért idén októberben ismét meghirdetik a Látás Hónapját. A korábbiakhoz hasonlóan országszerte több száz, kijelölt optikai szaküzletben végeznek majd ingyenes látásvizsgálatot.

Az idei akcióban emellett szintén térítésmentesen lehet kipróbálni a dioptriás kontaktlencséket, ami elsősorban azoknak kedvez, akik eddig idegenkedtek a lencséktől. Az egy hónapos akció fő célja azonban továbbra is az, hogy minél több ember jusson el szakemberhez és kérjen tanácsokat. Az akció fővédnökségét ebben az évben az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága vállalta el - tette hozzá Tóbiás Richárd.

A részleteket és az akcióban résztvevő vizsgálati pontok listáját az internetes oldalon lehet elolvasni, illetve telefonon is lehet felvilágosítást és szaktanácsadást kérni a (06-1) 437-6610-es Infovonalon.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.