Orvosok vonóval: május 28-án koncertezik a kvartett

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes tagjai többféle hangszeren is játszanak, munka után összejárnak és gyakorolnak, gyakran pedig koncertre hívják őket.

A Semmelweis Vonósnégyes (dr. Kelemen László háziorvos - hegedű, dr. Székely György gasztroenterológus - hegedű, dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász-klinikai onkológus - brácsa, valamint dr. Asbót Richard kardiológus - cselló) ad koncertet május 28-án az Országos Onkológiai Intézetben. A Kékgolyó koncertet a Magyar Rákellenes Liga szervezi.

Az együttes második hegedűse dr. Székely György, a Szent János Kórház I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály osztályvezető főorvosa, aki portálunknak elmondta: annak idején a Semmelweis medikus zenekarban ismerkedtünk meg, majd 1983-ban a saját kedvünkre vonósnégyesezni kezdtünk.

Hamar mások is kíváncsiak lettek, meddig jutottunk: már decemberben a tolnai zeneiskolában adtunk koncertet, majd ezt követte még több felkérés, évente 3-6 meghívásnak teszünk eleget. Az első hivatalosnak tekintett koncertjük az óbudai Zichy-kastélyban volt. Főként Haydn, Mozart, Schumann, Dohnányi művei szerepelnek műsoraikon.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusa által alapított Musica Dilecta díjat első alkalommal a Semmelweis Vonósnégyes vehette át, a fennállásának 25. évfordulóján megrendezett jubileumi koncerten, 2008-ban. "A zene szeretete és értő művelése az egészséges társadalomnak is fokmérője.” - mondta az átadáskor dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, a díj Kuratóriumának elnöke.

A zene léleksimogató, gyógyító erejéről sokan írtak már, a kamarazenével foglalkozó belgyógyászok is hiszik: a zene a lélekből, a léleknek szól. Egyikük korábban úgy fogalmazott: a kamarazenélés az orvosláshoz hasonló fegyelmet, összpontosítást igényel - mindkettő művészet.

Mire képes a zene, ha kedvenc?
A zene hatására minden egyes sportoló jobb formában érezte magát, ami leginkább az edzések alatt nyilvánult meg. Minden értékelési szakaszban csökkent az erőkifejtés érzékelésének mértéke. Ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Keele University munkatársai sportolók bevonásával végeztek. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kedvenc dallamok hallgatása segít-e formába hozni a sportolókat.

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.