• Orvosok vonóval: május 28-án koncertezik a kvartett

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    A négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes tagjai többféle hangszeren is játszanak, munka után összejárnak és gyakorolnak, gyakran pedig koncertre hívják őket.

    A Semmelweis Vonósnégyes (dr. Kelemen László háziorvos - hegedű, dr. Székely György gasztroenterológus - hegedű, dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász-klinikai onkológus - brácsa, valamint dr. Asbót Richard kardiológus - cselló) ad koncertet május 28-án az Országos Onkológiai Intézetben. A Kékgolyó koncertet a Magyar Rákellenes Liga szervezi.

    Hirdetés

    Az együttes második hegedűse dr. Székely György, a Szent János Kórház I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály osztályvezető főorvosa, aki portálunknak elmondta: annak idején a Semmelweis medikus zenekarban ismerkedtünk meg, majd 1983-ban a saját kedvünkre vonósnégyesezni kezdtünk.

    Hamar mások is kíváncsiak lettek, meddig jutottunk: már decemberben a tolnai zeneiskolában adtunk koncertet, majd ezt követte még több felkérés, évente 3-6 meghívásnak teszünk eleget. Az első hivatalosnak tekintett koncertjük az óbudai Zichy-kastélyban volt. Főként Haydn, Mozart, Schumann, Dohnányi művei szerepelnek műsoraikon.

    A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusa által alapított Musica Dilecta díjat első alkalommal a Semmelweis Vonósnégyes vehette át, a fennállásának 25. évfordulóján megrendezett jubileumi koncerten, 2008-ban. "A zene szeretete és értő művelése az egészséges társadalomnak is fokmérője.” - mondta az átadáskor dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, a díj Kuratóriumának elnöke.

    A zene léleksimogató, gyógyító erejéről sokan írtak már, a kamarazenével foglalkozó belgyógyászok is hiszik: a zene a lélekből, a léleknek szól. Egyikük korábban úgy fogalmazott: a kamarazenélés az orvosláshoz hasonló fegyelmet, összpontosítást igényel - mindkettő művészet.

    Mire képes a zene, ha kedvenc?
    A zene hatására minden egyes sportoló jobb formában érezte magát, ami leginkább az edzések alatt nyilvánult meg. Minden értékelési szakaszban csökkent az erőkifejtés érzékelésének mértéke. Ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Keele University munkatársai sportolók bevonásával végeztek. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kedvenc dallamok hallgatása segít-e formába hozni a sportolókat.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    T.A., újságíró

    Módosítva: 2018.05.22 21:41, Megjelenés: 2018.05.21 21:21
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Új szervvel élők UltraBalatonja - Szervátültetettek futása a hosszabb életért

    A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről, közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) a különleges sporteseményre való felkészülés hírét a webbeteg.hu-val.

    Női kutatókat díjaztak: az agy öregedése, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismerése

    Gyorsabban és hatékonyabban hathatnak a jövőben a gyógyszerek Dr. Csapó Edit, a LOréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért díjazott kutatásai eredményeinek felhasználásával. Dr. Kubinyi Enikő viselkedési, genetikai és idegtudományi módszerekkel dolgozik azon, hogy az emberi öregedés megbízható állatmodellje legyen a kutya.

    A kedvenc zenénk hallgatása növeli a teljesítményünket

    Akár a klasszikus, akár a metál zene rajongói közé tartozunk, egy nemrég végzett kutatási eredmény szerint, a kedvenc zenénk hallgatása nem csak élvezettel tölt el bennünket, hanem a sportteljesítményünket is javítja.

    Stresszkezelés élőzenével

    A zeneterápia alkalmazása az egészségügy számos területén tudományosan megalapozottnak tekinthető, dokumentáltan pozitív hatású például az autizmus, Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kezelésében. Jó eredmények érhetők el zene segítségével a beszédképesség elvesztésével járó agysérülések kezelése során is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.