• Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

    Szakmai fejlesztéseket hajthat végre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az uniós támogatású, informatikai fejlesztéseket is magába foglaló projektben adatbázisokat újítanak meg, illetve hoznak létre, ajánlásokat készítenek, amelyek a lakosság és a szakemberek tájékozottságát, ezen keresztül pedig a betegbiztonságot szolgálják.

    A fogyasztók táplálkozással, gyógyszerekkel, gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférésének bővítése a projekt fő célja, ennek keretében mind a táplálkozás-egészségügy, mind a gyógyszerbiztonság területén megvalósulnak fejlesztések.

    Hirdetés

    Megújul az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa

    A bővített adattartalom olyan információkat biztosít majd, amely a vásárlók tudatos döntéshozatalát segítik elő, az egészségügyi szakemberek számára pedig támpontul szolgálnak majd javaslataik megfogalmazásakor. Megkezdik az étrend-kiegészítők minőségértékelési rendszerének továbbfejlesztését.

    Cél az új termékek innovációja is

    Az elkészült adatbázisban, hozzávetőleg 9000 készítmény adatai válnak elérhetővé. A rendszer kialakítása magában foglalja a minőségértékelési rendszer továbbfejlesztését, és egy laboratóriumi, úgynevezett LIMS rendszer kiépítését is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A másik fókuszterület az időskorúak táplálkozási szokásainak felmérése, nyomon követése és egy ajánlás elkészítése. Ezzel kapcsolatban több nagy kutatást és felmérést is készítenek a táplálkozástudományi szakemberek. A pályázat lehetőséget teremt arra is, hogy bővüljenek a gyógyászati segédeszközök felhasználásával kapcsolatos lakossági ismeretek.

    A projektben jelentős hangsúlyt kap a gyógyszerek mellékhatásainak jelentését ösztönző rendszer fejlesztése is, ugyanis a betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztések folyamatában. Készül egy speciális gyógyszer-interakciós adatbázis, emellett pedig a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is jut forrás a támogatásból.

    Bővebben Farmakovigilancia: Ön is bejelentheti a fellépő mellékhatást!

    Újdonság a klinikai vizsgálatok körül

    Megújul és a betegek számára értelmezhetővé, kereshetővé válik a klinikai és a beavatkozással nem járó vizsgálatok adatbázisa, ily módon a magyar nyelven elérhető információk segítségével a betegek is ellenőrizhetik, van-e olyan vizsgálat, amelyhez csatlakozva esetleg remélhetik állapotuk javulását.

    A projekt keretében alakuló kutatási munkacsoport végzi a fejlesztésekhez szükséges valamennyi felmérést, a már említett időskorúak táplálkozási ajánlását és az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásait megalapozó kutatásokat, valamint a Népegészségügyi Termékadó hatásvizsgálatát is.

    A megvalósulással mindenki nyer, a fejlesztések segítik a fogyasztók, betegek és a szakmai szereplők döntéshozatalát, abban, hogy a hétköznapok során egészségükre értékként tekintve tudatosan hozhassák meg döntéseiket – hangsúlyozta dr. Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár a projekt nyitórendezvényén tartott sajtótájékoztatón. Az OGYÉI képes lesz a társadalom egészségvédelmét és egészségfejlesztését hatékonyabban és eredményesebben ellátni a projekt megvalósulása után.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    T.A., újságíró, Forrás: „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című, EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú projekt, OGYÉI

    Legutóbb frissült: 2018.04.03 13:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

    Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott gyógyszer milyen betegség kezelésére szolgál. A súlyos, ritka vagy örökletes betegségek kezelésére szánt gyógyszerek támogatása általában magasabb.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Az UV sugárzás rontja a lupus tüneteit

    A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák.

    Tájékoztató a valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentők ellátásával kapcsolatban

    Egy kínai hatóanyaggyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag szennyeződése miatt az Európai Unió területén kapható valsartan hatóanyagtartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét valamennyi tagállam gyógyszerügyi hatósága kivonja a forgalomból az Unió egész területén.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.