• Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

    Szakmai fejlesztéseket hajthat végre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az uniós támogatású, informatikai fejlesztéseket is magába foglaló projektben adatbázisokat újítanak meg, illetve hoznak létre, ajánlásokat készítenek, amelyek a lakosság és a szakemberek tájékozottságát, ezen keresztül pedig a betegbiztonságot szolgálják.

    A fogyasztók táplálkozással, gyógyszerekkel, gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférésének bővítése a projekt fő célja, ennek keretében mind a táplálkozás-egészségügy, mind a gyógyszerbiztonság területén megvalósulnak fejlesztések.

    Hirdetés

    Megújul az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa

    A bővített adattartalom olyan információkat biztosít majd, amely a vásárlók tudatos döntéshozatalát segítik elő, az egészségügyi szakemberek számára pedig támpontul szolgálnak majd javaslataik megfogalmazásakor. Megkezdik az étrend-kiegészítők minőségértékelési rendszerének továbbfejlesztését.

    Cél az új termékek innovációja is

    Az elkészült adatbázisban, hozzávetőleg 9000 készítmény adatai válnak elérhetővé. A rendszer kialakítása magában foglalja a minőségértékelési rendszer továbbfejlesztését, és egy laboratóriumi, úgynevezett LIMS rendszer kiépítését is.

    A másik fókuszterület az időskorúak táplálkozási szokásainak felmérése, nyomon követése és egy ajánlás elkészítése. Ezzel kapcsolatban több nagy kutatást és felmérést is készítenek a táplálkozástudományi szakemberek. A pályázat lehetőséget teremt arra is, hogy bővüljenek a gyógyászati segédeszközök felhasználásával kapcsolatos lakossági ismeretek.

    A projektben jelentős hangsúlyt kap a gyógyszerek mellékhatásainak jelentését ösztönző rendszer fejlesztése is, ugyanis a betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztések folyamatában. Készül egy speciális gyógyszer-interakciós adatbázis, emellett pedig a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is jut forrás a támogatásból.

    Bővebben Farmakovigilancia: Ön is bejelentheti a fellépő mellékhatást!

    Újdonság a klinikai vizsgálatok körül

    Megújul és a betegek számára értelmezhetővé, kereshetővé válik a klinikai és a beavatkozással nem járó vizsgálatok adatbázisa, ily módon a magyar nyelven elérhető információk segítségével a betegek is ellenőrizhetik, van-e olyan vizsgálat, amelyhez csatlakozva esetleg remélhetik állapotuk javulását.

    A projekt keretében alakuló kutatási munkacsoport végzi a fejlesztésekhez szükséges valamennyi felmérést, a már említett időskorúak táplálkozási ajánlását és az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásait megalapozó kutatásokat, valamint a Népegészségügyi Termékadó hatásvizsgálatát is.

    A megvalósulással mindenki nyer, a fejlesztések segítik a fogyasztók, betegek és a szakmai szereplők döntéshozatalát, abban, hogy a hétköznapok során egészségükre értékként tekintve tudatosan hozhassák meg döntéseiket – hangsúlyozta dr. Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár a projekt nyitórendezvényén tartott sajtótájékoztatón. Az OGYÉI képes lesz a társadalom egészségvédelmét és egészségfejlesztését hatékonyabban és eredményesebben ellátni a projekt megvalósulása után.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    T.A., újságíró, Forrás: „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című, EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú projekt, OGYÉI

    Módosítva: 2018.04.03 13:10, Megjelenés: 2018.04.03 13:10
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Új szervvel élők UltraBalatonja - Szervátültetettek futása a hosszabb életért

    A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről, közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) a különleges sporteseményre való felkészülés hírét a webbeteg.hu-val.

    Női kutatókat díjaztak: az agy öregedése, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismerése

    Gyorsabban és hatékonyabban hathatnak a jövőben a gyógyszerek Dr. Csapó Edit, a LOréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért díjazott kutatásai eredményeinek felhasználásával. Dr. Kubinyi Enikő viselkedési, genetikai és idegtudományi módszerekkel dolgozik azon, hogy az emberi öregedés megbízható állatmodellje legyen a kutya.

    Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

    Mind a gyógyszert, mind az étrend-kiegészítőt az egészségünk érdekében alkalmazzuk. A legnagyobb különbség a kettő között, hogy míg az előbbinek igen, az utóbbinak nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.