• Ismét keresik a legjobb életmentőket

    Szerző: www.iskolaiversenyek.hu

    Az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Oxyológiai Társaság, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Magyar Resuscitatios Társaság, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat és az elsosegely.hu szakmai támogatásával rendeznek Országos Elsősegély-ismereti Versenyt 10-18 éves tanulóknak.

    A verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, a pedagógusok óraszám nyilvántartásban elszámolható. Kiemelt támogató az elsosegely.hu (Első Láncszem Kft.), az EGIS és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium.

    Hirdetés

    A verseny célja

    A diákok elsősegélynyújtási, egészségvédelmi és egészségfejlesztési ismereteinek fejlesztése. Több kategóriában 3-12. osztályos tanulók. A kategóriákban a versenyfeladatok részben eltérőek.

    A versenyre háromfős csapatok jelentkezését várják, egy iskola több csapattal is képviseltetheti magát, nem feltétel, hogy egy csapatban csak azonos korú diákok versenyezzenek. Felkészítő lehet pedagógus, egészségügyi dolgozó, de akár szülő is. Nevezhetnek határon túli csapatok és iskolától független szervezetek (alapítványok, diákmozgalmak, önképzőkörök stb.) is.

      

    A verseny tartalma

    Az elméleti rész három internetes fordulóból áll. A verseny honlapján (iskolaiversenyek.hu) megjelent feladatokra a megadott - elsősorban internetes - szakirodalom alapján kell válaszolni. Főbb témakörök: anatómia, baleset-megelőzés, élettan, elsősegély-ismeretek, egészségvédelem, egészségfejlesztés, katasztrófa-, tűz- és balesetvédelem.

    A döntő, mely egy elméleti feladatsor és számos, élethűen megrendezett baleseti-szimulációs gyakorlati feladat megoldásából áll Budapesten kerül megrendezésre.

    A döntőbe egy iskola maximum egy csapatot delegálhat, azonos pontszám esetén az iskola dönti el, melyik csapatát szerepelteti.
    A versenyre nemcsak olyan diákok jelentkezését várják, akik jártasak a segélynyújtásban, hanem azokét is, akik szeretnék azt elsajátítani!

    A döntőbe jutás feltételei

    A döntőbe kategóriánként a legmagasabb pontszámot elért csapatok kerülnek. A szervezők a szervezési költségeket, továbbá a nyeremények költségeit részben a befizetett részvételi díjból, részben a támogatói felajánlásokból fizetik.

    3-4. osztály

    • Egy intézmény, egy csapat: 4.000 Ft
    • Egy intézmény, két csapat: 8.000 Ft

    Minden további csapat az adott intézményből ingyenesen vehet részt a versenyen.

    5-12. osztály

    • Egy intézmény, egy kategória, egy csapat: 7.500 Ft
    • Egy intézmény, egy kategória, két csapat: 15.000 Ft

    Minden további csapat az adott intézményből ingyenesen vehet részt a versenyen.

    Egészségügyi szakiskolák

    • Csapatonként: 9.000 Ft

    A határon túli csapatok nevezése díjtalan!

    A részvételi díj fedezi a döntő étkezés és szállás költségeit, továbbá részben a szervezés és a nyeremények költségeit.

    A nevezési díjat banki átutalással szükséges teljesíteni az alábbi bankszámlaszámra:
    10918001-00000044-72080016
    Kedvezményezett: Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány
    Megjegyzésként kérjük feltüntetni: csapat neve + kategória (pl.: Dr. House - áltisk, Dr. Doki - középiskola)

                      

    Tervezett ütemezés

    • 2018. február 12. 1. forduló megjelenése
    • 2018. március 5. 1. forduló beküldési határidő 23:59
    • 2018. március 12. 2. forduló megjelenése
    • 2018. április 4. 2. forduló beküldési határidő 23:59
    • 2018. április 9. 3. forduló megjelenése
    • 2018. május 2. 3. forduló beküldési határidő 23:59
    • 2018. május 18. 5-6. osztály döntő
    • 2018. május 25-26. 7-12. osztály döntő

    Regisztráció és bővebb felvilágosítás a verseny honlapján: iskolaiversenyek.hu

    (iskolaiversenyek.hu)

    Legutóbb frissült: 2018.02.05 10:19
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Villámcsapás - Hol vagyunk biztonságban? Mit tegyünk?

    Országunkban májustól augusztusig tart a villámokban gazdag időszak. Évente négyzetkilométerenként legalább két villám csap le. Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbjüket kocogás vagy biciklizés közben.

    Indul a nyaralás! Veszélyek a vízparton és a vízben

    A figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások vagy vízi balesetek, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a balesetet, a tragédiát.

    Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

    A vízbefulladásos balesetek leginkább két korosztályt, a totyogókat és a tinédzsereket érintik - mondta Dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa a közelgő nyári szünet kapcsán kiemelte, a figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a tragédiát.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

    Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk. Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne égessük meg magunkat a tűzhelynél, vagy ne vágjuk el az ujjunkat barkácsolás közben. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.