Kutatási program indult a libák töméses hízlalásának kiváltására

LibaFoodTech Kft
megjelent:

A tudomány mai állása alapján a töméses módszeren kívül nincs más elfogadott technológia a hízott liba- és kacsamáj előállítására. A kutatási projekt célja, hogy kifejezetten növényi eredetű táplálék kiegészítők és az MCH-1 receptor segítségével máj- és testsúlygyarapodást vizsgáljon szárnyasokon.

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg 1.285.453.836 Ft támogatással, a LibaFoodTech Kft és a Debreceni Egyetem konzorciumában.

A kutatás fő fókusza a magyar libamájtermelés állatetikai szempontok szerinti kifogástalansága, és a töméses hízlalás kiváltása, ill. a máj jobb minőségének elérése takarmányozással. A kutatásban alkalmazott tudományos megközelítés lényege, hogy tömés helyett vagy mellett speciális takarmány kiegészítő került alkalmazásra. Kísérleteinkben másik fő célja az volt, hogy a szárnyasok táplálékfelvételét non invazív módszerrel követni és vizsgálni tudjuk.

A projektet a LibaFoodTech Kft., mint konzorciumvezető, és a Debrecen Egyetem, mint kutatási szervezet közösen valósítja meg. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg 1.285.453.836 Ft vissza nem térítendő támogatással.

Az általunk tudományosan fejlesztett takarmány-kiegészítő alkalmazásával jobb minőségű májat állítottunk elő pl. a telített/telítetlen zsírsav arány tekintetében. A kutatási projekt eredménye egy tudományosan alátámasztott metodika, mely egyedülálló módon lehetővé tette a táplálékfelvétel (éhezés, éheztetés, ad libitum, tömés) során változó, táplálékfelvételre ható markerek non-invazív mérését. Előállítottunk az MCH-1 receptor mérésére alkalmas agonista és antagonistaradioligandokat, amelyek segítségével mérni tudjuk a fent említett receptor változását mind centrálisan, mind perifériásan. Kísérleteinkkel megalapoztunk egy humán vizsgálatot, melyben az alkalmazott ágens jótékony hatásúnak bizonyult az inzulin érzékenyítésében.

Pályázati adatok
Pályázat címe: Melanin Koncentráló Hormon Receptor (MCH-R) Izgató Hatás Mezőgazdasági Kiaknázására Irányuló Kutatások. A Töméses Hizlalás Kiváltása Takarmányozással Májlibákon
Pályázati azonosító: AGR_PIAC_13-1-2013-0008
Projekt futamideje: 2014.02.01. – 2017.03.31.
További információ: LibaFoodTech Kft., email: [email protected]

(LibaFoodTech Kft)

Frissítve: 2017.05.31. 19:46, Megjelent: 2017.05.31. 19:46
Címkék: Liba téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.