• Véradás az ünnep alatt is

    Szerző: Független Hírügynökség

    Családi véradó napokat tartanak a Budai Várban szerdán, szintén 20-án a Széchenyi Fürdőben is várják a véradókat. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) ajándékokkal, például tankönyv-kuponnal honorálja mindazokat, akik vérükkel szívesen segítenének a rászorulókon.

    Mindenkit várnak a Magyar Kultúra Házában szerdán, aki egészségesnek érzi magát - tudta meg a Független Hírügynökség dr. Kalász Lászlótól, az OVSZ budai régióigazgatójától. A hőség miatt a szervezők arra figyelmeztetnek, hogy minden véradó fogyasszon bőségesen folyadékot.

    Véradással percenként egy ember élete menthető meg, és ma Magyarországon egy óra alatt 62 véradásra van szükség az ország biztonságos vérellátásához. Ezért az Államalapítás Napján is lehetőséget teremt az OVSZ arra, hogy aki szeretne, az tudjon segíteni vérével a rászorulókon. Augusztus 20-án a Budai Várban található Magyar Kultúra Házában tartanak családi véradó napokat, délelőtt 10 és délután 5 óra között. Augusztus 20-án a Városligetben, a Széchenyi Fürdőben is várják a véradókat ugyanebben az időpontban.

    Hirdetés

    Az OVSZ a véradónkat ajándékokkal, 10 százalékos tankönyvvásárlási kuponnal várják, az Interneten keresztüli rendelés esetén ehhez még plusz 10 százalék kedvezmény jár. A gyerekek pedig foglalkoztató füzetet és színesceruza-készletet kapnak ajándékba. Nem csak családosan, hanem egyedül is segíthet vérével, aki szeretne.

    A nagy meleg miatt, a véradás előtt mindenki fogyasszon bőségesen folyadékot, valamint senki se hagyja otthon TAJ kártyáját és személyigazolványát - kérik a szervezők.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.19 16:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vércsoportok, specialitások és ritkaságok

    Az orvosok már a vércsoportok ismerete előtt megpróbálkoztak a nagy vérvesztés okozta halálozás megelőzésére oly módon, hogy egy egészséges ember vérét átvezették a betegbe, azonban felismerték, hogy ez az esetek többségében a vért kapó ember (a recipiens) halálához vezetett, és csak igen ritka volt a szövődménymentes beavatkozás.

    Több mint kétmillió baba életét mentette meg

    James Harrison az elmúlt 54 év alatt több mint kétmillió baba életét mentette meg. A 74 éves férfi ugyanis speciális vércsoporttal rendelkezik - olyan antitestek találhatók a vérében, melyekkel kezelhető a súlyos vérszegénységgel járó, úgynevezett Rhesus-betegség.

    Június 14. a Véradók Világnapja - Adjon vért Ön is!

    A Magyar Vöröskereszt június 14-én 33 véradóhelyszínen várja az önkéntes véradókat. A vér a gyógyítás nélkülözhetetlen eleme nagyobb műtétek, különféle betegségek kezelési eljárásai és gyógyszeripari kutatások során. Ezért véradókra folyamatosan szükség van.

    Legyél különleges, legyél rendszeres véradó!

    Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt idén is meghirdette az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt.

    Véradás, példátlan mértékben

    Példátlanul sokan adtak vért az elmúlt hónapokban: az ellátáshoz szükséges 7500-8000 egység helyett január óta folyamatosan 9000-11000 egységnyi vérkészlet áll rendelkezésre Magyarországon - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója hétfőn az MTI-nek.

    "Minden típusra szükség van!"

    Június 14. a véradók (donorok) világnapja annak emlékére, hogy 1868-ban e napon született Karl Landsteiner osztrák származású amerikai patológus, szérumkutató, az AB0-vércsoportrendszer Nobel-díjas felfedezője.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások