Számít, hogy vagy! - a lelki egészség megőrzése társadalmi ügy

Szerző: MITTE Communications

A magyar társadalom nagy része lelki problémákkal küzd, de sokan nem mernek segítséget kérni. Az Országos Közegészségügyi Intézet a Norvég Alap támogatásával egy kísérleti programot indított el, melynek keretében hat városban Lelki Egészség Központokat hoztak létre. Ennek a szakasznak a lezárásaként készítettek egy animációs kisfilmet, mellyel szeretnék felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy van hova fordulniuk.

Magyarországon több millió ember küzd lelki problémákkal vagy szenved valamilyen mentális betegségben. Többségük azonban - gyakran megfelelő információ hiányában - nincs tisztában a valós probléma gyökerével vagy a megbélyegzettségtől való félelmében nem kér segítséget problémái megoldására. A családi vagy munkahelyi problémák, a sokasodó stresszhelyzetek egyaránt lelki egyensúlyvesztést okozhatnak. Ilyen állapotban különféle mentális betegségek is megjelenhetnek, mint például a szenvedélybetegségek, a depresszió, de elmagányosodáshoz és a társadalom peremére sodródáshoz is vezethetnek. A lelki egészség megőrzésével kapcsolatos felvilágosítás és az érzékenyítés tehát kiemelten fontos társadalmi ügy.

Az Országos Közegészségügyi Intézet elindított egy Lelki Egészség nevű projektet ennek megváltoztatása érdekében a Norvég Alap támogatásával. A program egy évig tartott, és az volt a célja, hogy országszerte hat helyszínen előmozdítsa a már működő Egészségfejlesztési Irodák (EFI) munkáján keresztül a terület lakosságának lelkiegészség-megőrzését és megteremtse az alapokat az erre irányuló munka folytatásához.

A legpesszimistább nép?

A megmérettetésnél Magyarország könnyűnek találtatott, ami köznapi nyelvre lefordítva annyit jelent: csaknem a legpesszimistább ország a miénk. A világ szinte el is könyveli a magyart borúlátó, jövőkép nélküli, lógó orral, örömtelen arccal járó népnek.
A legpesszimistább nép?

A Lelki Egészség Projekt feladatai közé tartozott, hogy feltérképezze az adott járásban a lelki egészséget érintő legfontosabb problémákat, összegyűjtse és értékelje a mentális problémák megelőzésével, fel- és megismerésével, kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatokat, valamint képzésekkel, és a preventív-integratív szemléletmód terjesztésével erősítse a szakemberek és segítők együttműködését.

A lelki egészség elérésének lehetőségéről készítettek egy videót is “Számít, hogy vagy!” címmel, mely bemutatja, hogy ki lehet kerülni a negatív gondolatok és érzések spiráljából. Ahogyan Dr. Sümegi András, a Lelki Egészség projekt szakmai igazgatója elmondta: “Sokféle módszer létezik arra, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük lelki egészségünket, csak meg kell tennünk az első lépést. Ezt szerettük volna bemutatni ezen az animáción keresztül.”

Norvég Alap Lelki Egészség Projekt oldala
Számít, hogy vagy! animációs oktatófilm

(MITTE Communications)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Lelki egészségünket is fenyegeti a...

Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március...

Függőségek - Mikor van baj? Mit...

Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott lottójátékot természetesen nem tekintünk betegségnek. Mikor...

Új szervvel élők UltraBalatonja -...

A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.