• Számít, hogy vagy! - a lelki egészség megőrzése társadalmi ügy

    Szerző: MITTE Communications

    A magyar társadalom nagy része lelki problémákkal küzd, de sokan nem mernek segítséget kérni. Az Országos Közegészségügyi Intézet a Norvég Alap támogatásával egy kísérleti programot indított el, melynek keretében hat városban Lelki Egészség Központokat hoztak létre. Ennek a szakasznak a lezárásaként készítettek egy animációs kisfilmet, mellyel szeretnék felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy van hova fordulniuk.

    Magyarországon több millió ember küzd lelki problémákkal vagy szenved valamilyen mentális betegségben. Többségük azonban - gyakran megfelelő információ hiányában - nincs tisztában a valós probléma gyökerével vagy a megbélyegzettségtől való félelmében nem kér segítséget problémái megoldására. A családi vagy munkahelyi problémák, a sokasodó stresszhelyzetek egyaránt lelki egyensúlyvesztést okozhatnak. Ilyen állapotban különféle mentális betegségek is megjelenhetnek, mint például a szenvedélybetegségek, a depresszió, de elmagányosodáshoz és a társadalom peremére sodródáshoz is vezethetnek. A lelki egészség megőrzésével kapcsolatos felvilágosítás és az érzékenyítés tehát kiemelten fontos társadalmi ügy.

    Hirdetés

    Az Országos Közegészségügyi Intézet elindított egy Lelki Egészség nevű projektet ennek megváltoztatása érdekében a Norvég Alap támogatásával. A program egy évig tartott, és az volt a célja, hogy országszerte hat helyszínen előmozdítsa a már működő Egészségfejlesztési Irodák (EFI) munkáján keresztül a terület lakosságának lelkiegészség-megőrzését és megteremtse az alapokat az erre irányuló munka folytatásához.

    A legpesszimistább nép?

    A megmérettetésnél Magyarország könnyűnek találtatott, ami köznapi nyelvre lefordítva annyit jelent: csaknem a legpesszimistább ország a miénk. A világ szinte el is könyveli a magyart borúlátó, jövőkép nélküli, lógó orral, örömtelen arccal járó népnek.
    A legpesszimistább nép?

    A Lelki Egészség Projekt feladatai közé tartozott, hogy feltérképezze az adott járásban a lelki egészséget érintő legfontosabb problémákat, összegyűjtse és értékelje a mentális problémák megelőzésével, fel- és megismerésével, kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatokat, valamint képzésekkel, és a preventív-integratív szemléletmód terjesztésével erősítse a szakemberek és segítők együttműködését.

    A lelki egészség elérésének lehetőségéről készítettek egy videót is “Számít, hogy vagy!” címmel, mely bemutatja, hogy ki lehet kerülni a negatív gondolatok és érzések spiráljából. Ahogyan Dr. Sümegi András, a Lelki Egészség projekt szakmai igazgatója elmondta: “Sokféle módszer létezik arra, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük lelki egészségünket, csak meg kell tennünk az első lépést. Ezt szerettük volna bemutatni ezen az animáción keresztül.”

    Norvég Alap Lelki Egészség Projekt oldala
    Számít, hogy vagy! animációs oktatófilm

    (MITTE Communications)

    Legutóbb frissült: 2017.04.28 23:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkoholizmus - A terápia lehetőségei

    Az alkoholfogyasztás és következményes velejárói egyidősek az emberiséggel, és kimondható, egyik kulturális, technológiai korszak sem tudott tartós általános eredményeket elérni ellene.

    A nyaralás is megbolondíthatja a biológiai óránkat

    Sokan régóta tervezgetjük már a nyaralást, amit a munkából kiszakadva kitűnően pihentető időtöltésnek tekinthetünk. De akkor miért van mégis az, hogy sokszor azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még minden nap a munkában rostokoltunk?

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

    A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kulturált. 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő!

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.