Indul a 16 Akciónap a nők elleni erőszakkal szemben

MTI
megjelent:

Ma veszi kezdetét a 16 Akciónap, a világ sok pontján egyidejűleg rendezett kampánysorozat zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben - közölte a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület az MTI-vel.

Erőszak otthon

Bár gyakoribb a nőket ért bántalmazás az otthonokban, férfiak is esnek áldozatul. Azt, hogy hányan, nehéz kideríteni, de a jelek felismerhetőek. Erőszak otthon - A férfiak is lehetnek áldozatok

Hangsúlyozták: emberi jog és állami kötelezettség a védelem a bántalmazástól.

A szervezők célja, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, buzdítsanak a szolidaritás kifejezésére az áldozatokkal, valamint emlékeztessék a döntéshozókat a felelősségükre.

Idén is megrendezik a Néma Tanúk felvonulást, amelyet szombat délután tartanak - írták, hozzátéve: az esemény előtt megemlékeznek az elmúlt évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokról az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

A 16 Akciónapot 1991 óta rendezik meg világszerte civil szervezetek, intézmények és magánszemélyek csatlakozásával. A kezdeményezés kiemeli: a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, amely veszélyezteti az áldozatok életét, méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát.

A jelenség átfogó és szakszerű állami fellépést kíván: az elkövetők nem maradhatnak büntetlenül, az áldozatok biztonságát pedig szavatolni kell - nyomatékosították álláspontjukat.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben publikált reprezentatív kutatása szerint Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akik ellen nap mint nap erőszakot követnek el. A 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális bántalmazás valamely formájának áldozatává vált magyar nők aránya 28 százalék a válaszadó 18-74 éves korosztályban, ez mintegy 1,1 millió áldozatot jelent - olvasható a közleményben.

A 16 Akciónapot minden évben november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja és december 10., az emberi jogok világnapja között szervezik meg.

Biztonsági tanácsok kocogó nőknek

Mit tehetnek a rendszeresen vagy alkalmanként kocogó nők annak érdekében, hogy ne legyenek bűncselekmény áldozatai? Szeretném megosztani tanácsaimat mindazokkal, akik rendszeresen, alkalmanként vagy akár egyszeri alkalommal futnak, és érdeklődve fogadnak néhány biztonsági tanácsot. Biztonsági tanácsok kocogó nőknek

Tovább Együttélés a traumával: Hogyan lehet megbirkózni az emlékbetörésekkel?

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.