Kell egy ház! - Országos vándorkiállítás indult a Démétér Házért

Szerző: MTI

Koszticsák Szilárd, az MTVA/MTI fotóriporterének a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek részére fenntartott Démétér Ház életét és működését bemutató fotóiból rendezett kiállítássorozat indult útjára szerdán Szegeden. A kezdeményezéssel a budapesti Szent László Kórházban működő intézmény új szárnyának felújítására gyűjtenek.

A csontvelő-átültetés

Ma sok, leginkább a vérképzőszervi daganatos megbetegedés, valamint egyéb vérképzőszervi rendellenesség egyetlen megoldása a csontvelő-, azaz a vérképző őssejt-transzplantáció. A beavatkozás lényege, a kezelés utáni kilátások, tudnivalók. A csontvelő-átültetésről részletesen

Kriván Gergely osztályvezető főorvos, a Déméter Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást. A csontvelő-átültetést követő néhány hetes sejtmentes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik, a betegek gyakorlatilag immunrendszer nélkül élnek, ezért ezt az időszakot steril elkülönítő boxban töltik.

Nagyon fontos, hogy a gyermekek szülei ebben az időszakban is közelükben lehessenek. Erre teremt lehetőséget az osztálytól 100 méterre lévő Déméter Ház, melyet tíz esztendeje egy műemlék épületben alakítottak ki. Akkor széleskörű összefogással, mintegy 100 millió forintból kilenc lakóegységet hoztak létre.

Az elkülönítés végeztével a beavatkozáson átesett gyermekek többsége is ide kerül, mivel ha komplikáció lép föl, egy órán belül az osztályra kell érniük, és a heti több kontrollvizsgálattal járó utazás is komoly megterhelést jelentene - közölte a szakember.

A ház kapacitása már nem elegendő, bővítésére lenne szükség. Ehhez a kórház az alapítvány rendelkezésére bocsátotta a műemléképület másik szárnyát, ennek felújítása mintegy 100 millió forintba kerülne. Erre gyűjtenek most - mondta Kriván Gergely.

Koszticsák Szilárd tavaly ősszel fényképezőgépével együtt szinte beköltözött a házba, és megörökítette azt, amit fontosnak tartott. Sorozatával a Magyar Sajtófotó Kiállításon harmadik díjat nyert. Az Ágota Kulturális és Közösségi Központban ezeket a képeket láthatja a közönség, a kiállítás anyagát a következő hetekben Mórahalmon, Kisteleken, Hódmezővásárhelyen és Makón is bemutatják.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Új szervvel élők UltraBalatonja -...

A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről...

A csontvelő-átültetésről...

Ma sok, leginkább a vérképzőszervi daganatos megbetegedés, valamint egyéb vérképzőszervi rendellenesség egyetlen megoldása a csontvelő-, azaz a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.