• Limfóma világnap a Debreceni Egyetemen

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Neves hematológus szakemberekkel és gyógyult limfómásokkal is találkozhatnak az érdeklődők szeptember 15-én a Debreceni Egyetem Aulájában.

    Hazánkban körülbelül tízezer limfómás beteg él, évente mintegy 1500 új pácienst ismernek fel. A nyirokcsomó daganatos betegsége, - latinul limfóma – nem rák, de rosszindulatú, amely a daganatos betegségek 5 százalékát teszi ki.

    A hepatitis egyik, eddig nem ismert veszélye

    A hepatitis B-vírus által fertőzött személyeknél, kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a nyirokrendszerből kiinduló egyik rosszindulatú daganatféleség, az úgynevezett non-Hodgkin limfóma (NHL) - derítették ki amerikai és dél-koreai kutatók. A hepatitis egyik, eddig nem ismert veszélye

    - A nyirokcsomó daganatokat két nagy csoportba oszthatjuk: a Hodgkin- és a nem Hodgkin-limfómákra. Tüneteik a fájdalommal nem járó, megnagyobbodott, tapintható, egy-másfél centiméternél nagyobb nyirokcsomók a nyakon, hónaljban vagy lágyéktájékon. Mivel a limfóma gyakran nem okoz panaszokat, ezért előfordul, hogy a betegnél más eltérés gyanúja vagy szűrővizsgálatok miatt végzett röntgen-, ultrahang-, vagy laborvizsgálaton derül fény a daganatra. A limfómák esetén a megnagyobbodott nyirokcsomók mellett azonban gyengeség, fogyás, láz, hőemelkedés, éjszakai izzadás, bőrviszketés lehet a betegség első tünete – tájékoztat Illés Árpád egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének vezetője.

    A limfóma bármelyik életkorban előfordulhat, ám a kor előrehaladtával a gyakorisága jelentősen növekszik.

    Hirdetés

    - A terápia során egyes esetekben a kombinált antibiotikus kezelés elegendő lehet a betegség visszafejlődésére. A kemoterápia változatai, a sugárkezelés mellett ma már az immunterápia mindennapos. Egyre inkább daganat-specifikus kezelésekre van szükség és lehetőség. Ezek a célzott molekuláris terápiák kombinálhatóak a hagyományos kemoterápiával. Meg kell említeni a nagydózisú kezelést és a csontvelő-transzplantációt, utóbbi esetében a korábban lefagyasztott saját őssejtjeit adjuk vissza a betegnek.

    Új terápiás lehetőségek

    Az MTA és a Semmelweis Egyetem Bödör Csaba vezette Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportjának részvételével új mutációs és lehetséges terápiás célpontot azonosítottak follikuláris limfómában a londoni Barts Cancer Institute kutatói. Eredményeiket a Nature Geneticsben közölték. Új terápiás lehetőségek rosszindulatú daganatok személyre szabott terápiájában

    Egyes esetekben lehetőség van testvér, vagy idegen donoros transzplantációra is. Előtérbe kerülnek a monoklonális antitest terápia különböző fajtái mellett a kis molekulájú B-sejt jelátviteli utat gátló terápiák, illetve ezek kombinációit is alkalmazzuk. Az utóbbi időben az aktív celluláris immunterápiás lehetőségek is megjelentek, míg a radioterápia háttérbe szorult. Lényeges, hogy a speciális tumorellenes kezelésekhez korszerű támogató terápiát is alkalmazunk a mellékhatások kivédésére – sorolta a szakember.

    A professzor hozzátette: a limfómák a legsikeresebben gyógyítható rosszindulatú betegségek. Ennek érdekében azonban nagyon fontos, hogy a betegek minél előbb eljussanak az ország valamelyik hematológiai centrumába. Ma már a Hodgkin-limfómások 90 százaléka meggyógyul, vannak azonban olyan, például T-sejtes limfómák, melyeknek a gyógyulás aránya még csak 30 százalék, itt újabb innovatív kezelések, módszerek szükségesek.

    A nyirokrendszeri daganatos betegséggel küzdők és hozzátartozóik segítése, valamint hiteles tájékoztatása a legfőbb célja a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika Hematológiai Tanszékén működő, hazánkban elsőként létrejött – idén pedig már 10 éves – Onkohematológiai Betegklubnak. Az évtizedes fennállás alkalmából idén a szervezet a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvánnyal (MOHA) nagyszabású Limfóma világnapi rendezvényt tart szeptember 15-én a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában, ahol a betegek nemcsak a hazai vezető hematológus szakemberekkel, hanem gyógyult limfómásokkal is találkozhatnak.

    A rendezvény részletes programja ide kattintva elérhető.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2016.09.15 01:24, Megjelenés: 2016.09.15 01:24
   • Cikkajánló

    Alváshiány

    Alváshiány

    Cs. K., fordító

    Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Új szervvel élők UltraBalatonja - Szervátültetettek futása a hosszabb életért

    A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről, közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) a különleges sporteseményre való felkészülés hírét a webbeteg.hu-val.

    Női kutatókat díjaztak: az agy öregedése, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismerése

    Gyorsabban és hatékonyabban hathatnak a jövőben a gyógyszerek Dr. Csapó Edit, a LOréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért díjazott kutatásai eredményeinek felhasználásával. Dr. Kubinyi Enikő viselkedési, genetikai és idegtudományi módszerekkel dolgozik azon, hogy az emberi öregedés megbízható állatmodellje legyen a kutya.

    A Hodgkin-limfóma - Egy jó eséllyel gyógyítható daganat

    Az úgynevezett Hodgkin-limfóma a nyirokrendszer olyan rosszindulatú daganatos burjánzása, melynek megjelenését összefüggésbe hozzák az Ebstein-Barr vírus (EBV) fertőzéssel. Kezelése napjainkban egyre eredményesebb, jelenleg a legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedés.

    Leukémia: Hogyan zajlik a csontvelő-átültetés?

    Nemrég diagnosztizáltak nálam CLL-leukémiát, már kapom a kemoterápiát. A csontvelő átültetés, hogyan zajlik? Tényleg igaz hogy a beavatkozás után sokáig steril szobában kell lennem? Lehet még gyermekem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A leukémiák kezelési lehetőségei és a várható életkilátások

    A leukémiák esetén a kemoterápia az első lépésként alkalmazott kezelési eljárás, amelynek célja a daganatos sejtek számának minél nagyobb mértékű visszaszorítása, lehetőség szerint teljes elpusztítása. Ez igaz mind az akut és a krónikus leukémiára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Egymillió migrénes
    Volt már valaha olyan mértékű fejfájásod, hogy nem tudtál dolgozni?
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások