Szimfóniával gyógyítanak az európai orvosok Budapesten

Szerző: zeneakademia.hu

Nagyszabású szimfonikus hangversenyt rendez júniusban az Európai Orvosok Zenekara (European Doctors Orchestra). A koncert teljes bevételét a Heim Pál Gyermekkórház Gyermek- és Ifjúsági Pszichiátriai Osztálya javára fordítják.

A több mint 80 fős, öt magyar orvosból is álló szimfonikus zenekar június 12-én ad koncertet Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémián, ahol előadják Debussy Egy Faun délutánja című ismert zenekölteményét, valamint Bartók és Brahms művei, az I. Hegedűverseny és a IV. Szimfónia is felcsendülnek. A befolyt összeget teljes egészében a Heim Pál Gyermekkórház Gyermek- és Ifjúsági Pszichiátriai Osztálya javára fordítják.

„Ifjúsági pszichiátriai osztályunkon a legsúlyosabb mentális betegségekkel küzdő fiatalokat kezeljük, egy légtérben azonban nem tudjuk a különböző problémákkal érkezett betegeket hatékonyan ellátni. Pár héttel azután, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy új épületre van szükségünk, eljutott hozzánk Dr. Resch Béla felajánlása és a jótékonysági koncert lehetősége. Bízunk abban, hogy hamarosan elkülönítve fogjuk tudni kezelni például a drogos vagy akár a bűnelkövető fiatalokat a többi beteg gyerektől, akiknek szintén szüksége van az ápolásra– mondta Dr. Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház Ifjúsági Pszichiátriai Osztály vezetője.

„A magyar egészségügyben jelenleg ilyen felajánlások bárhol elférnének, de talán a gyermekegészségügy az a terület, ahol a leghatékonyabban fel tudják használni a koncertből befolyt összeget” –emelte ki a jótékonysági hangverseny beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Resch Béla, a koncert főszervezője.

Prőhle Gergely, a nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár megjegyezte, hogy mivel maga is zenész családból származik, ismeri az örömöt, amikor az ember a mindennapi munkáján kívül aktív zenélésben is kiteljesedhet. „A koncert továbbá azértis fontos számomra, mivel egy olyan tárcát képviselek, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amely a kultúrát és az egészségügyet együttesen képviseli, a jótékonysági hangversenyen pedig ez a kettő együtt lesz jelen.”

2004 őszén egy magyar származású, jelenleg Ausztráliában működő plasztikai sebész, Dr. Pohl Miklós, ötletéből és munkájából indult el a szerveződés, amelynek célja, hogy Európa-szerte támogassa a gyermekegészségügyet és népszerűsítse a komolyzenét is. Minden évben kétszer koncerteznek a kontinens különböző országaiban, bevételüket mindig a helyi gyermekegészségügy támogatására ajánlják fel.

A júniusi nagy eseményen a zenészeket Christopher Morris Whiting fogja vezényelni, szólistaként fellép Kokas Katalin, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedű- és brácsaművész.

Jegyek kaphatóak a jegy.hu, a zeneakademia.hu oldalakon, vagy személyesen a Zeneakadémián.

(zeneakademia.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.