Magyarországra figyel a világ szeptemberben

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Hazánkban első alkalommal rendezik meg a világ tudósainak találkozóját az Európai Integratív Medicina Szövetség (ECIM) Konferenciájának keretében szeptember 9. és 11. között. Négy földrész több száz kutatói és gyakorlati szakemberei találkoznak Budapesten. Eljön Dr. Peter Fisher, az angol királyi kórház igazgatója is.

Az ECIM 9. világkongresszusának résztvevői a többféle orvosi modell egyidejű alkalmazásának lehetőségei közül kiemelt figyelmet fordítanak a nyugati biomedikális modell és a világszerte egyre nagyobb teret hódító, több évezredes múlttal rendelkező hagyományos kínai gyógyászat (TCM) integrált alkalmazására.

A tanácskozás a keleti és a nyugati orvoslás közötti hidat fogja erősíteni, magas tudományos értékű előadásokkal - mondta Prof. Dr. Hegyi Gabriella, az Európai Integratív Medicina Szövetség vezetőségének tagja, a konferencia elnöke, aki a WEBBeteg.hu kérdésére kiemelte: nem természetgyógyászokat kívánnak képezni, eddig sem ezt tették, hanem olyan kollégákat oktatnak, akik jelen vannak az alapegészségügyi tudományokban, orvosi, egészségügyi végzettséggel rendelkeznek, erre ráépülve pedig megismerkednek az ötezer éves kínai medicinával.

Tudta?

A komplementer medicina körébe kémiai szereket és manuális terápiákat alkalmazó módszerek tartoznak, a teljesség igénye nélkül például: ájurvédikus, kínai, más népi módszerek, gyógynövényterápia, akupunktúra, csontkovácsolás.

Bővebben: Komplementer orvoslás és alternatív gyógyászat

Fontosnak tartjuk, hogy ismerjék és alkalmazzák a nyugati medicinát, kiegészítésként pedig lehetőségük legyen választani a hagyományos kínai orvoslást is. Vannak esetek, amikor alkalmazhatóak a kínai gyógymódok, indokkal, biztonsággal, ellenőrzötten, megfelelő képesítés birtokában.

Csak egy példa. Az onkológiai terápiákat nem lehet helyettesíteni a komplementer medicinával, más gyógymódokkal, viszont a kezelések kiegészítéseként, a mellékhatások enyhítése érdekében, egyebek mellett a hangulatváltozások, a depresszió ellen hatásosak lehetnek bizonyos kezelések. Németországban a magánpraxisban egymás mellett rendel a két terület orvosa, konzultálnak, milyen esetekben használható egyik vagy másik módszer, nálunk még várat magára, hogy az orvosok többsége felajánlja betegének a hagyományos kínai orvoslás terápiáit kiegészítésként.

Presztízsértékű világtalálkozó

Magyarország számos jelentkező közül nyerte el a konferencia megrendezésének a jogát, amely elismerése az itt folyó magas színvonalú orvosi-gyógyítói munkának, és bizalom az integratív gyógyászat jövőbeni tudományos megvalósításához. Olyan témákat érintenek a résztvevők, mint az ayurveda, kineziológia, reflexológia, akupunktúra, neurálterápia, manuális medicina vagy a komplementer daganatkezelés.

Előadás az Európai Integratív Medicina Szövetség konferencián

Európai Integratív Medicina Szövetség (ECIM) Konferenciája
(Budapest, 2016. szeptember 9-10.)

A konferencia fővédnökei: Dr. Rétvári Bence államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Dr. Ónódi-Szűcs Zoltán államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Prof. Dr. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Felkért védnökök: Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság nagykövete, Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete, Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete, Yim Geun-hieong, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete.

(WEBBeteg.hu - Tóth András, újságíró)


Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.