• Közös küldetésünk anyák napján

    Szerző: Bethesda Gyermekkórház Alapítvány

    Hazánkban évente közel 70.000 égési baleset történik, melynek 2/3-ában gyermek a sérült. A Bethesda Gyermekkórházban működő Országos Gyermekégés-központ az ország egész területéről fogadja a beteg gyermekeket. A Kórház udvarán található az Anyák Háza, hogy a rászoruló szülők is személyesen vehessenek részt gyermekük gyógyulásában.

    Az Anyák napja világszerte ünnepelt esemény, Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Kováts Adél színművésznő, a Bethesda Anyák Háza jótékonysági nagykövete szerint az Anyák napja nem csupán egy ünnep, amikor az édesanyáknak megköszönhetjük mindennapi elkötelezett munkájukat, hanem kitűnő alkalom arra is, hogy felismerjük: a szülők és maguk a gyermekek is sokat tehetnek a balesetek megelőzésében.

    A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza azért különleges, mivel itt található az országos gyermekégés-központ. Az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központot 2002-ben alapították. Ekkor épült fel az ország legkorszerűbb, égési sérült gyermekek ellátására specializálódott centruma a kórházban. A 15 ágyas központban a súlyos égetteket az 5 ágyas égésintenzív részlegen gyógyítják, ahol rendelkezésre állnak speciális fluidizációs ágyak, és önálló fürdető-kötöző helyiség. A központ égési és plasztikai sebészeti részlegén 10 ágy áll rendelkezésre a felvételt igénylő, illetve az intenzívről kikerülő, gyógyulóban lévő betegeket. A Központ egész Magyarország területéről folyamatos készenléttel fogadja a súlyosan égett gyermekeket.

    Hirdetés

    Évente mintegy 300 gyermek kerül ide, ebből kb. 70 beteg a központ intenzív részlegére. A kisebb kiterjedésű égési sérülések gyógyítása az ambulancián, szükség esetén az osztályon zajlik. A sürgős esetek ellátása mellett, az égett gyermekek gondozását, helyreállító plasztikai sebészeti ellátását is itt végezik.

    Égési sérülések - A kezelés aranyszabályai

    Minden égés esetén a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés 8-10 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja. Égési sérülések - A kezelés aranyszabályai>>

    A Bethesda Gyermekkórház a gyermekek gyógyulásához nemcsak gyógyító munkát, de lelki támogatást is nyújt, hogy a gyermek mellett a szülők ott lehessenek, hogy megadják azt a melegséget és szeretetet, amit még a legjobb orvos(nő) sem tud megadni. Ezt a célt szolgálja a Bethesda Anyák Háza, amit széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően tavaly novemberben adtak át.

    A kezdeményezést számos hazai és nemzetközi együttműködő partner segítette. A mindennapi élet segítése igazi felelősséget, törődést és tiszteletet követel meg az édesanyákkal és magával az élettel szemben is. Ennek hivatott keretet adni az SCA „Care of life”, azaz „Törődünk az élettel” program világszerte és itthon is.

    A Bethesda Anyák Háza fő küldetése, hogy a kezelt gyermekek szülei számára a gyógyulás idejére biztos hátteret nyújtson. Az átadás óta 36 rászoruló szülő kapott ingyenes szállást és ellátást a Bethesda Anyák Házában. A leghosszabb itt tartózkodás 60 nap volt, míg a szobákban eddig összesen 305 éjszakát töltöttek el az ország minden tájáról érkező gyermekek szülei.

    Az égési sérülés jellegzetessége, hogy többnyire szövődményekkel jár, erős fájdalom mellett egyszerre több szervet érint, és a gyógyulás is sokszor elhúzódik, és maradandó következménnyel jár. Az egészségbiztosítás számára a gyógyítás és a rehabilitáció igen magas költségekkel jár. Az Európai Unióban az égési sérülések minden hatodik embert érintenek, és elmondható az is, hogy az esetek felében az érintettek 18 év alattiak.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk. Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése>>

    Magyarországon az égési balesetben érintettek száma átlagban 67.000 fő/év, az esetek 2/3-a gyermeket érint. Az égés a második vezető gyermek baleseti ok. Leggyakoribbak az esés, leesés következtében létrejövő balesetek, ezt követik a forrázásos-égéses balesetek, illetve mérgezések. A megsérülő fiúk és lányok aránya csecsemőkorban: 1,5:1, kisgyermekkorban: 2:1, serdülőkorban: 3,5:1, tehát a fiúk jellemzően gyakrabban szenvednek ilyen jellegű balesetet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A balesetek megelőzésének két kulcskérdése van. A gyermek korának megfelelő biztonságos környezetet, aminek kialakítása, fejlesztése nem anyagi kérdés. Másrészt a mindennapi életben próbáljunk a gyermek fejével, eszével előre gondolkodni. Öt éves korig az enyhébb, vagy súlyosabb kimenetelű balesetek igen gyakoriak. Ezek a balesetek leggyakrabban otthon, a lakásban, illetve a kertben következnek be.

    A Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház nem csak gyógyítja a sérülteket, de égésprevenciós programjának során 2002 óta több mint 900 előadás során, több mint 20 ezer 6-12 év közötti gyermeket készítettek fel az égési balesetek elkerülésére. Az előadások elsősorban arra fókuszálnak, hogy mit tegyünk a balesetek elkerülése érdekében, illetve mit tehetünk, ha bekövetkezett a baj.

    Végezetül az Anyák Napja alkalmából ismételten megkérünk valamennyi édesanyát, hogy a személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásával segítse a Bethesda Anyák Házának fenntartását. Legyen gyermekeink egészsége közös küldetésünk és jutalmunk! Adószám: 18042539-1-42

    (Bethesda Gyermekkórház Alapítvány)

    Legutóbb frissült: 2016.04.28 22:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen növények okozhatnak napégéshez hasonló tüneteket?

    Fitofotodermatitisz akkor jelentkezik, ha bizonyos növényekből fényérzékenyítő anyag kerül a bőrre, ami napfénnyel érintkezve égési sérüléshez hasonló tüneteket okoz. Külföldi szaklapokból válogatott tanulságos esetekkel hívjuk fel a figyelmet az ilyen esetek súlyosságára.

    Mit tegyünk égési sérülés esetén?

    A Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának munkatársai adnak tanácsokat. Hogyan előzze meg a baleseteket és mit tegyen baj esetén?

    Mesével gyógyít a Bethesda Gyermekkórház

    Egészségszövők címmel saját terápiás mesekönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház. A terápiás mesekönyvben olyan meséket és verseket gyűjtöttek össze, melyek tartalmuk, szimbólumaik révén segítenek a gyermek testi-lelki biztonsága visszaszerzésében. Minden a kórházban hosszabb időt tartózkodó gyermek ápolójától kapja ajándékba a könyvet.

    Égési sérülések - A kezelés aranyszabályai

    Az égés súlyosságát sok tényező meghatározza, így például az érintett testfelület nagysága, az égés mélysége, foka, a sérült általános állapota, életkora - csecsemők, betegek, öregek veszélyeztetettebbek -, valamint az, hogy mely testrész szenvedett égési sérülést.

    Csonttörés, égés, gerincsérülés - Hogyan segíthet?

    A sérülések legjelentősebb része otthon, ott is a konyhában vagy barkácsolás közben történik. Szerencsére ezek többnyire könnyű sérülések, de bármikor találkozhatunk súlyos, akár életveszélyes esettel, ilyenkor a profi elsősegély rendkívül fontos.

    Égési sérülések kezelése

    Az égési sérülések bizonyos fajtája meggyógyul egy jól kiválasztott, helyileg alkalmazott, külsőleges ellátás eredményeként, de sok esetben a sérülés komolyabb, a bőr elhalásával jár együtt. Ilyenkor a felszíni, helyi kezelés már nem elegendő, műtéti beavatkozásra van szükség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.