Új terápiák a szívbetegeknek

Szerző: Debreceni Egyetem

Több mint két évvel emelkedett hazánkban a születéskor várható élettartam a fejlődő kardiológiai kezeléseknek köszönhetően.

Hogyan hat ereinkre a koleszterin?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. Hogyan hat ereinkre a koleszterin?

Iszkémiás szívbetegségben hazánkban a legóvatosabb statisztikák szerint is több mint félmillióan szenvednek. A páciensek kétharmadánál magas vérnyomás, felénél cukorbetegség is társul a szívproblémához, ezért olyan gyógyszereket érdemes választani, amelyek ezeket a betegségeket együttesen kezelik. A koleszterincsökkentésben elérhetővé váltak például olyan új tabletták, amelyekkel nagyon jó eredmények érhetőek el – mondja Édes István professzor, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának igazgatója, a Debreceni Kardiológiai Napok szervezőbizottságának elnöke.

A professzor hozzáteszi: sokszor szembesülnek az orvosok azzal a problémával, hogy a betegek egy része egy év után abbahagyja a gyógyszeres kezelést, mivel nem érzékel rögtön olyan eredményt, mint egy vízhajtó vagy vérnyomáscsökkentő esetében. Ezzel azonban nagy kockázatot vállal, hiszen a koleszterincsökkentő gyógyszereket egy életen át kell szedni.

Édes professzor leszögezi: a leghatékonyabb kezelési mód még mindig a prevenció a szív- és érrendszeri betegségek területén is. Köztudott, hogy nehéz letenni a cigarettát, ezért jobb, ha rá sem szoknak az emberek. Ám azt is hozzáteszi, nagyrészt a javuló kardiovaszkuláris ellátás miatt a férfiak születéskor várható élettartama mára meghaladja a 70 évet, míg nőknél megközelíti a 80-at.

A klinikaigazgató arra is kitért, hogy a krónikus szívelégtelenség kezelésével kapcsolatban van egy új típusú vegyület – az úgynevezett ARNI –, ami igazi áttörést és előrelépést jelenthet. Az új gyógyszert Amerikában már elfogadták, az európai bevezetése pedig folyamatban van.

Az új hatóanyagról, a szívbetegség rizikófaktorairól és társbetegségeiről is szó lesz a XXI. Debreceni Kardiológiai Napok konferencián március 2-e és 5-e között a Kölcsey Központban.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Országos kampány a „Női...

A nőknek indít ötalkalmas szűrési kampányt a SZÍVSN Országos Betegegyesület, kapcsolódva ahhoz az európai, FH Europe kezdeményezéshez, ahol 1000...

Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek...

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.