• Tegyünk együtt az egészségünkért! - I. Semmelweis Egészségverseny

    Szerző: Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

    Az ember személyiségében jelentős változás történik kamaszkorban, ekkor nyílik a legjobb lehetőség a helyes út felé terelni a fiatalokat. Ebben az életkorban számos negatív hatás érheti őket, azonban ezek nagy része megelőzhető kellő odafigyeléssel és megfelelő oktatással.

    Az oktatás egyik fontos eszköze az egészségnevelés, ami magába foglalja az alkohol-, dohányzás- és drog-prevenciós órák tartását, hiszen ez az a generáció, amely leginkább ki van téve ezen ártalmaknak. Adekvát tájékoztatással az oktatók segíthetnek abban, hogy a fiatalok ne próbálják ki ezeket a szereket. Sajnálatosan társadalmunkban igen nagy mind a szív- és érrendszeri, mind a tumoros betegek aránya. Ezen betegségek sok esetben megfelelő életvitellel megelőzhetőek. Fontos, hogy minél hamarabb megértessük a rizikótényezőket és megelőzési módokat a kamaszokkal, hiszen számos esetleges jövőbeli betegség a megelőzési tevékenységek korai bevezetésével és életünk végéig tartó gyakorlásával késleltethető vagy kivédhető. Továbbá a szexuális- és mentálhigiéniás felvilágosítás is elengedhetetlen. Sok fiatal a gimnáziumi évei során éli át az első szexuális élményét, ugyanakkor többségük nincs igazán tisztában ennek súlyával, illetve veszélyeivel. Előfordul, hogy az elhangzó felvilágosító előadás jelenti az első segítséget, az első támpontot ezen a téren.

    Hirdetés

    Orvostanhallgatóktól kamaszoknak

    Hogyan védekezzenek a fiatalok a terhesség ellen?

    Számtalan módszert ismerünk, amellyel a teherbeesés elkerülhető. A nem kívánt terhesség a serdülőkorúak között a legveszélyesebb. Hogyan védekezzenek a fiatalok a terhesség ellen?>>

    A Semmelweis Egyetem hallgatóiból álló Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete sokéves múltra tekint vissza prevenciós órák tartása terén. Óráik sikerének kulcsa abban rejlik, hogy az előadóik mind orvostanhallgatók, akik pár évvel ezelőtt még ugyanezekkel a problémákkal néztek szembe, így közelebbről át tudják érezni a kamaszok vívódásait. Ma viszont már komoly orvosi tudással rendelkeznek, amit könnyen át is tudnak adni. A prevenciós tevékenység során a BOE tagok középiskolákban tartanak órákat, a 2015-ös évben mintegy 750 prevenciós órát tartottak, ezzel több mint 15 ezer középiskolás diákot oktatva egészséges életmódra.

    Hogyan járul hozzá a verseny az egészségneveléshez? 

    Az idei évben először kerül megrendezésre az I. Semmelweis Egészségverseny az egyesület tagjai által. A verseny háromfordulós, az első és második forduló online történik, ahol a középiskolás diákok az orvostanhallgatók által készített - szakorvosok által lektorált - szakmai segédanyagokkal ismerkednek meg, majd témakörönként egy-egy tesztsort oldanak meg. A versenyen osztályonként egy ötfős csapat indulhat. A résztvevő diákok, tanárok, szülők a folyamatosan frissülő honlapon, plakátokon és Facebookon keresztül is tájékozódhatnak a nevezés menetéről és a verseny szabályzatáról. Az egész napos, interaktív döntőbe végül 20 csapat juthat tovább. A döntő az Egyetem egy impozáns épületében kerül megrendezésre, ahol a csapatokra izgalmas feladatok és programok várnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, aki támogatja a rendezvény megvalósítását. A verseny során az egészségvédelemmel kapcsolatos információk átadása interaktív feladatokon keresztül, játékos formában történik.

    Az egészségnevelés során fontos, hogy a szükséges tudományos ismeretek átadása a diákok nyelvén történjen, ezáltal sikerülhet még egy lépést megtenni az egészségesebb jövőbeli társadalom felé. Tegyünk együtt az egészségünkért!

    (Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete)

    Legutóbb frissült: 2016.01.29 16:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

    A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

    Gyermeknevelési naptár: kamaszok

    A szülő legfontosabb tennivalói és buktatói a gyermek tizennégy éves korától felnőtté válásáig.

    Egészségügyi felmérés kezdődik Debrecenben

    Tízezer emberre kiterjedő egészségügyi felmérés kezdődik szeptemberben Debrecenben és környékén - jelentették be a Debreceni Egyetem vezetői.

    Mit lehet tenni a prosztata védelme érdekében?

    A férfiak maguk is sokat tehetnek annak érdekében, hogy megőrizzék prosztatájuk egészségét. Mire figyeljen? Mit tehet egészsége megőrzése érdekében?

    Július végére elkészülhet a nemzeti rákellenes program

    Az Országos Onkológiai Intézet kiemelte, hogy a dokumentum külön fejezetben, hat oldalon tárgyalja az elsődleges megelőzés kérdéseit és a megelőzéssel kapcsolatos teendőket.

    Prevencióval csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata

    A Nemzetközi Alzheimer Társaság közzétette idei Világjelentését, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy a demenciát még késői életkorokban is ugyanúgy potenciálisan csökkentheti a cukorbetegség és a magas vérnyomás féken tartása, mint a dohányzás beszüntetésére és a szív-érrendszeri megbetegedések csökkentésére tett intézkedések.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.