Kiváló malomipari tulajdonságokkal rendelkező, adaptív őszi búza vonalak előállítása

DTMP Nonprofit Kft.
megjelent:

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósult meg 300.155.438 Ft támogatással, a FITT AGRO Kft és a Debreceni Egyetem konzorciumában, az AGR_PIAC_13-1-2013-0002 számú „Kiváló malomipari tulajdonságokkal rendelkező, adaptív őszi búza vonalak előállítása” című pályázat keretében.

A búzatermesztés az emberiség történelmében évezredekre nyúlik vissza, a jelenkorban is az alapvető táplálékának számít. A XX. század közepétől egyre több új, nagyüzemi termesztéstechnológiára adaptált kiváló termőképességű és minőségű őszi búzafajta jelent meg a világon. A XX. század első felében a magyar búzafajták Európában is meghatározóak voltak, több későbbi fajta alapjául szolgáltak. Azonban a nagyüzemi termesztés térhódításával ezek a fajták háttérbe szorultak alacsonyabb termőképességük és gyengébb technológiai alkalmazkodóképességük révén. Ugyanakkor e táj-, illetve hagyományos fajták beltartalmi paraméterei, ökológiai adaptációs képessége illetve rezisztenciális tulajdonságai számos esetben hasonlóak – esetenként jobbak -, mint a ma termesztett intenzív fajtáké.

A termesztéstechnológiai alkalmazkodóképesség egzakt meghatározása azért is fontos, mert e régi fajták termesztése több paraméter tekintetében is eltér, azonban ezek optimalizálása esetén a termesztés eredményes lehet. További előnyt jelent, hogy jó bokrosodó képességük révén gyomelnyomó képességük is jó, így lehetőséget nyújthatnak a csökkentett vegyszer-felhasználású vagy ökológiai szemléletű gazdálkodásban. Vizsgálatainkban a hazánkban regisztrált tájfajták mellett begyűjtésből származó alapanyagok különböző az eredményes termeszthetőség szempontjából releváns tulajdonságokat vizsgálunk. A vizsgált paraméterek tekintetében fontosnak tartjuk az állománysűrűség, a vetésidő, a tápanyagellátás hatásának vizsgálatát, mint elsődleges termesztéstechnológiai faktorok. Mindezek mellett folyamatosan vizsgáljuk az őszi búza fajták stressz körülmények közötti viselkedését, melynek keretein belül biotikus és abiotikus stressz faktorok hatását vizsgáljuk. A tájfajták leírása mellett a kvalitatív tulajdonságok leírása is folyamatos. Ezek alapján választjuk ki a potenciális keresztezési partnereket, melyek alapját képezik új, extenzív őszi búza vonalak előállítására.

A 2014-2015-ös évjáratban hat eltérő ökológiai adottságú helyszínen végeztük vizsgálatainkat, mintegy 2500 kisparcellán. A vizsgálatokban közel 150 őszi búza genotípus vett részt, melyeket eltérő körülmények között vizsgáltunk. Elsődleges fontosságú a beltartalmi paraméterek vizsgálata, ugyanis e genotípusok termesztése esetén lehetőség nyílik kiváló reológiai tulajdonságokkal jellemezhető vonalak előállítására, melyek nemesítési alapanyagként felhasználhatók.

NKFI ALAP Széchenyi 2020 logo

(DTMP Nonprofit Kft./FITT AGRO Kft.)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.