Speciális gyermeknap a klinikán

Szerző: Debreceni Egyetem

Az ajak- és szájpadhasadékkal született gyermekeket foglalkozásokkal, szüleiket pedig szakmai előadással várják szombaton a Gyermekklinkán.

A "Lépésről lépésre a mosolyotokért" egyesület tavaly jött létre annak érdekében, hogy összefogja az ajak- vagy szájpadhasadékkal született gyermekek családjait, és rendszeresen találkozási lehetőséget teremtsen számukra.

Az arcot torzító fejlődési rendellenesség gyakorisága hazánkban 1-2 ezrelék, vagyis minden 500-1000 csecsemő közül egy születik ajak- vagy szájpadhasadékkal. A debreceni Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti Osztályán az elmúlt 10 év alatt több mint 200 gyermeket kezeltek ezzel a betegséggel. A terápia része a speciális neonatológiai ellátás, a rekonstrukciós műtétek megtervezése, kivitelezése, a fogszabályozás, a fül-orr-gégészeti gondozás és a beszédfejlesztő logopédia.

Az egyesület május 23-án, szombaton 10 órától a Gyermekgyógyászati Intézet tantermében tartja következő találkozóját, melyen a szülőket leginkább érdeklő témák felmérése után ezúttal a logopédiáról lesz szó. Erdélyi Árpádné logopédus – aki évekig foglalkozott hasadékos gyermekek beszédterápiájával – előadásában bemutatja a logopédiai diagnosztika és kezelés korszerű lépéseit.

Míg a szülők szakmai fórumon vesznek részt, addig a gyerekeket a közelgő gyermeknap alkalmából lufibűvésszel, kézműves foglalkozással, ügyességi feladatokkal várja a Gyermekváros Egyesület. A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai a Teddy-Maci Kórház bemutatásával segítenek leküzdeni a kisgyerekek fehér köpenytől való félelmét, illetve megismertetik velük az addig félelmetesnek tűnő orvosi eszközöket, melyeket ki is próbálhatnak.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Ha a négy fal között telik a...

A gyereknap a legtöbb kicsi számára felhőtlen játékkal, szabadban futkározással, élményekkel telik. De mi van akkor, ha gyermekünk pont most...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.