Speciális gyermeknap a klinikán

Szerző: Debreceni Egyetem

Az ajak- és szájpadhasadékkal született gyermekeket foglalkozásokkal, szüleiket pedig szakmai előadással várják szombaton a Gyermekklinkán.

A "Lépésről lépésre a mosolyotokért" egyesület tavaly jött létre annak érdekében, hogy összefogja az ajak- vagy szájpadhasadékkal született gyermekek családjait, és rendszeresen találkozási lehetőséget teremtsen számukra.

Az arcot torzító fejlődési rendellenesség gyakorisága hazánkban 1-2 ezrelék, vagyis minden 500-1000 csecsemő közül egy születik ajak- vagy szájpadhasadékkal. A debreceni Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti Osztályán az elmúlt 10 év alatt több mint 200 gyermeket kezeltek ezzel a betegséggel. A terápia része a speciális neonatológiai ellátás, a rekonstrukciós műtétek megtervezése, kivitelezése, a fogszabályozás, a fül-orr-gégészeti gondozás és a beszédfejlesztő logopédia.

Az egyesület május 23-án, szombaton 10 órától a Gyermekgyógyászati Intézet tantermében tartja következő találkozóját, melyen a szülőket leginkább érdeklő témák felmérése után ezúttal a logopédiáról lesz szó. Erdélyi Árpádné logopédus – aki évekig foglalkozott hasadékos gyermekek beszédterápiájával – előadásában bemutatja a logopédiai diagnosztika és kezelés korszerű lépéseit.

Míg a szülők szakmai fórumon vesznek részt, addig a gyerekeket a közelgő gyermeknap alkalmából lufibűvésszel, kézműves foglalkozással, ügyességi feladatokkal várja a Gyermekváros Egyesület. A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai a Teddy-Maci Kórház bemutatásával segítenek leküzdeni a kisgyerekek fehér köpenytől való félelmét, illetve megismertetik velük az addig félelmetesnek tűnő orvosi eszközöket, melyeket ki is próbálhatnak.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Új szervvel élők UltraBalatonja -...

A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.