Életmentés elméletben és gyakorlatban

Szerző: Debreceni Egyetem

Egy elképzelt, súlyos karambolhoz érkezett mentőhelikopter, rendőrség, tűzoltó- és mentőautó a Thomas Mann és a Bolyai utcákhoz pénteken.

Egy személygépkocsi és egy motoros ütközött össze május 15-én délután a forgalmas debreceni kereszteződésben. A súlyos sérülthez mentőhelikopter is a helyszínre érkezett, az autóban rekedt utasokat pedig feszítő-vágó berendezéssel szabadították ki a tűzoltók a járműből, melynek vezetője nem használta a biztonsági övet, így a szélvédőn kirepülve életét vesztette. Pénteken szerencsére mindezt csak szimulálták, de a jó idő beálltával ilyen balesetek szinte naponta történnek.

A katasztrófaszimulációs gyakorlatot a Debreceni Egyetem Sürgősségi Orvostan Tanszéke, a Gyermekgyógyászati Intézet és az Országos Mentőszolgálat a „Sürgősségi Orvostani Fórum” című tudományos ülés részeként rendezte meg. A gyakorlaton azt demonstrálják, mit kell tenni egy ehhez hasonló, ám éles helyzetben. A tanácskozáson a sürgősségi betegellátás hazai helyzetét is áttekintették a szakemberek.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetője elmondta: ilyen multidiszciplináris konferenciát korábban még nem rendeztek, ahol a hazai sürgősségi szakterület képviselői megismerhették egymás munkáját és megvitathatták a problémákat is.

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója hozzátette: a rendezvényen az elméleti előadások mellett azt mutatták be, ami a valóságban is nap mint nap megtörténik a karambolok során. Kiemelte egyebek mellett a biztonsági öv szerepét, a motoros védtelenségét és a rendőrök, a tűzoltók, a mentősök, valamint az orvosok szoros együttműködését, ahol minden másodperc számít. A szakember arra is kitért, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma ugyan csökkenő tendenciát mutat, de a motoros balesetek száma az évnek ebben a szakaszában különösen növekszik.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Új szervvel élők UltraBalatonja -...

A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.