• Életmentés elméletben és gyakorlatban

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Egy elképzelt, súlyos karambolhoz érkezett mentőhelikopter, rendőrség, tűzoltó- és mentőautó a Thomas Mann és a Bolyai utcákhoz pénteken.

    Egy személygépkocsi és egy motoros ütközött össze május 15-én délután a forgalmas debreceni kereszteződésben. A súlyos sérülthez mentőhelikopter is a helyszínre érkezett, az autóban rekedt utasokat pedig feszítő-vágó berendezéssel szabadították ki a tűzoltók a járműből, melynek vezetője nem használta a biztonsági övet, így a szélvédőn kirepülve életét vesztette. Pénteken szerencsére mindezt csak szimulálták, de a jó idő beálltával ilyen balesetek szinte naponta történnek.

    A katasztrófaszimulációs gyakorlatot a Debreceni Egyetem Sürgősségi Orvostan Tanszéke, a Gyermekgyógyászati Intézet és az Országos Mentőszolgálat a „Sürgősségi Orvostani Fórum” című tudományos ülés részeként rendezte meg. A gyakorlaton azt demonstrálják, mit kell tenni egy ehhez hasonló, ám éles helyzetben. A tanácskozáson a sürgősségi betegellátás hazai helyzetét is áttekintették a szakemberek.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetője elmondta: ilyen multidiszciplináris konferenciát korábban még nem rendeztek, ahol a hazai sürgősségi szakterület képviselői megismerhették egymás munkáját és megvitathatták a problémákat is.

    Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója hozzátette: a rendezvényen az elméleti előadások mellett azt mutatták be, ami a valóságban is nap mint nap megtörténik a karambolok során. Kiemelte egyebek mellett a biztonsági öv szerepét, a motoros védtelenségét és a rendőrök, a tűzoltók, a mentősök, valamint az orvosok szoros együttműködését, ahol minden másodperc számít. A szakember arra is kitért, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma ugyan csökkenő tendenciát mutat, de a motoros balesetek száma az évnek ebben a szakaszában különösen növekszik.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2015.05.15 10:27
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    A zenei fesztiválok veszélyei az egészségre

    A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon, nem árt elkerülni a baleseteket, a gyomorrontást és az alkoholmérgezést.

    Gyermekeinkre leselkedő veszélyek a nyári szünidőben

    Gyermekeink boldogsággal élvezik a nyári vakációt, a jól megérdemelt szabadságukat, csakhogy a szülők többsége nem minden esetben nyugodt, mivel csemetéje felügyelete nehezen megoldható. S mindezek mellett megannyi nyári veszély is leselkedik a gyermekek egészségére, biztonságára.

    A kerti munkák veszélyei - Permetezés

    Akinek van kiskertje, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

    Egykapus sürgősségi ellátást terveznek Debrecenben

    Gyorsabb és magasabb színvonalú sürgősségi ellátást remélnek a Debreceni Egyetem Sürgősségi Klinikájától, a jövőben pedig egykapus, egységes sürgősségi ellátást szeretnének megvalósítani - jelentették be a IV. Sürgősségi Orvostani Fórumon.

    Hogyan tegye bababiztossá a Karácsonyt?

    A karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja - melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni, különösen egy kisgyermeknek!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.