Háromezer önkéntest mozgósít a Magyar Vöröskereszt az önkéntesség napján

Szerző: Magyar Vöröskereszt

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalomnak 17 millió aktív önkéntese van világszerte. A Magyar Vöröskereszt az önkéntesség világnapján mintegy háromezer önkéntesét mozgósítja.

Az ENSZ közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december 5-e az önkéntesség nemzetközi napja. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom egyik legfontosabb mozgatórugója az önkéntesség. A világ legnagyobb humanitárius szervezetének 17 millió aktív önkéntese van világszerte.

A Magyar Vöröskeresztnek közel 40 ezer önkéntese van, ez a szám egy-egy katasztrófa idején tovább emelkedik. A Magyar Vöröskeresztnek egyik legegyedülállóbb és innovatívabb programját, a Hétcsoda Élménytábort is önkéntesek találták ki és működtetik azóta is. A Hétcsoda egy különleges közösségi tábor, amely hidat képez egészségesek, fogyatékkal élők, bevándorlók, kisebbségi, gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő és hátrányos helyzetben élő gyermekek között.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet az Önkéntesség világnapján mintegy háromezer önkéntesét mozgósítja adománygyűjtései, véradásai és az elsősegélynyújtást népszerűsítő aktivitásai kapcsán.

A Magyar Vöröskereszt több adománygyűjtő akciója is az Önkéntesség nemzetközi napján veszi kezdetét. December 5-én országszerte a Tesco 118 áruházában várják az élelmiszer-felajánlásokat a vöröskeresztes önkéntesek. Mindenki, aki aznap betér a hipermarketbe, nemcsak saját magának, hanem egy-egy rászoruló családnak is vehet egy-egy kiló lisztet, cukrot, vagy bármilyen más tartós élelmiszert.

Karácsonyi ajándéknak szánt játékokat, könyveket, élelmiszert ugyancsak szerte az országban lehet majd leadni a felállított gyűjtőpontokon, melyek közül a legismertebb a fővárosi Mikulásgyár, az 56-osok terén. De ezen a napon indul az Adomány Expressz elnevezésű karitatív akció is, melynek során öt nagyváros plázáiban lehet majd élelmiszert, édességet, tisztító-és tisztálkodási szereket, játékokat és könyveket felajánlani.

Több településen Mikulás-ünnepséggel, ajándékokkal és édességgel lepik meg a rászoruló gyerekeket. A korábban vörösiszap katasztrófában érintett Devecseren a térség összesen hatszáz óvodása és kisiskolása számára szerveznek nagyszabású Mikulásünnepséget.

Ezen felül az ország számos pontján perselyes gyűjtés keretében pénzadományokat is fogadnak a vöröskeresztes önkéntesek. Pécsett, a Széchenyi téren pedig az elsősegélynyújtás fontosságára hívják fel a figyelmet egy flashmobbal, ahol mentőtiszt hallgatók tartanak majd sebkötözési bemutatót a járókelőknek.

Aki pedig igazán különleges ajándékban szeretné részesíteni a rászorulókat, részt vehet a Magyar Vöröskereszt szervezésében megvalósuló véradások valamelyikén is.

A Magyar Vöröskereszt adománygyűjtő akcióiról és az önkéntességről bővebb információ a www.voroskereszt.hu oldalon olvasható.

(Magyar Vöröskereszt)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Miért fontos az önkénteskedés?

Ma van az önkéntesség világnapja. Bár a karitatív tevékenység számos előnnyel jár mind az önkéntes, mind pedig a társadalom számára...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.