Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés a gyermekek világnapja alkalmából

Szerző: MTI

Háromszáz diák részvételével rendezték meg kedden a negyedik Gyermek és Ifjúsági Országgyűlést az Országház Felsőházi termében a gyermekek világnapja alkalmából.

Kerékpározás

Szép tavaszi nap van, ideális a biciklizéshez, feltölti a vizes palackját, megköti a cipőjét, és már indul is. A gondolat, hogy fejsérülést szenvedhet, még csak eszébe sem jut. Pedig a védősisak nélküli kerékpározás akár az életébe is kerülhet! A bukósisak kiválasztása és használata>>

A magyarországi településekről és a határon túlról érkező 8 és 18 év közötti tanulók többek között az oktatás, a munkanélküliség, a mezőgazdaság, a sport és a környezetvédelem témakörében kérdezték az illetékes államtitkárokat és szakembereket.

A diákokat a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, a szervező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ oktatás kötelezővé tételét az általános iskolákban, elmondta: többek között az általános iskolák 3-4. osztályában a technika-életvitel tantárgy részeként az alapismereteket - egyebek mellett a kerékpárút jelzéseit, jelzőtáblák típusait - sajátíthatják el a gyerekek, 5-6. osztályban a gyalogos és kerékpározás közlekedéssel kapcsolatos KRESZ szabályokat, 7-8. évfolyamon pedig a kerékpározás közlekedési szabályainak tudatos alkalmazására való felkészítés zajlik.

Egy 9 éves diáknak arra a felvetésére, hogy miért nem lehet az iskolai menzákon minden nap olyan étel - rántott hús, tejbegríz, palacsinta - amelyet a gyerekek szeretnek, kiemelte: a cél az, hogy a gyerekek egészséges és változatos ételeket kapjanak, minél több gyümölccsel és zöldséggel.

Menza helyzetkép

Sokak emlékezetében még ma is aktívan él az iskolai menzák ízvilága és habár kétségtelen volt egy-két nagy kedvencünk, az ételek többségére mégsem az ízlelőbimbóknak nyújtott élvezet miatt emlékszünk. Menza helyzetkép és egészséges tízórai-receptekkel>>

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke arra válaszolt, hogy a televíziós csatornák napközben vetített programjait ellenőrzik-e, kiderül-e, ha nem gyerekeknek való. Mint mondta, a médiatörvény minden médiaszolgáltatónak előírja, hogy korhatár besorolással lássa el a tartalmat, és ezt az NMHH Nemzeti Filmirodáján működő Korhatár Bizottság - pedagógusok, pszichológusok és filmes szakemberek - látja el.

Hozzáfűzte: ennek az a célja, hogy a gyerekek szellemi és lelki fejlődése egészséges legyen, és ne kerüljenek olyan tartalom elé, amelynek feldolgozásához még nem elég érettek. A már adásba került műsorokat pedig az adásokkal egy időben az NMHH Műsorfigyelés és -elemzés főosztálya ellenőrzi a nap 24 órájában, és a nem megfelelő korhatár besorolással, vagy a nem megfelelő időpontban vetített filmek miatt a médiaszolgáltatók ellen eljárást kezdeményez a Médiatanács.

Nagy István parlamenti államtitkár az iskolai papírgyűjtéssel kapcsolatos kérdésre elmondta: a kormány szeptember 29-i hatállyal módosította a hulladéktörvényhez kapcsolódó előírásait. Ennek egyik eredménye, hogy az iskolák évente kétszer tarthatnak papírgyűjtési kampányt 5 napon át. Ehhez engedély nem szükséges, az összegyűjtött papírt az iskolák szabadon értékesíthetik és a bevételt saját programjaikra fordíthatják.

A rendezvény célja felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe.

A gyermekek világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember 20-án ünnepeljük.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Országos kampány a „Női...

A nőknek indít ötalkalmas szűrési kampányt a SZÍVSN Országos Betegegyesület, kapcsolódva ahhoz az európai, FH Europe kezdeményezéshez, ahol 1000...

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.