Szűréssel az egészséges fogazatért

Szerző: Debreceni Egyetem

Már az ötéveseknek is átlagosan 5 rossz foguk van – nem lehet elég korán kezdeni a fogápolást. Ezért szerveznek idén is ingyenes szűrőnapot a klinikán.

Minden ötödik 65 éven felüli teljesen fogatlan, és már a középkorúaknak is átlagosan 9 foguk hiányzik. A 35-44 éves korosztály fogainak fele beteg vagy tömött, és 46 ország között első helyen állunk a szájüregi rosszindulatú daganatok tekintetében, melyet ugyancsak okozhat az elhanyagolt szájhigiéné – indokolja a fogászati szűrőnap fontosságát Alberth Márta egyetemi docens, tanszékvezető.

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara ötödik alkalommal szervez ingyenes fogászati szűrést a város és a régió lakosságának. A vizsgálatokat és a fogtisztítást negyed- és ötödéves hallgatók végzik szakorvosi felügyelettel. A beavatkozások mellett a látogatók felvilágosító előadásokon is részt vehetnek, a gyerekek pedig játékos formában ismerhetik meg a szájápolási szokásokat. A szűrőnap után a betegek előre egyeztetett időpontban a szükséges fogászati kezeléseket is igénybe vehetik. A fogtömésekért akkor sem kell fizetni, míg fogpótláskor is csak a fogtechnikai díjat számolják fel.

A korábbi szűrőnapok tapasztalatairól szólva Alberth Márta elmondta: az előző években több mint 850-en vettek részt a programon. A páciensek 70 százalékának volt ínybetegsége, 30 százalékuk igényelt fogpótlást, és átlagosan 4-5 foguk további kezelése volt szükséges.

A kar célja a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságának hangsúlyozásával nemcsak a rendkívül rossz hazai fogászati statisztikák javítása, hanem a megelőzéssel és a korai ellátással hosszútávon is az egészséges fogazat és fogágy megtartása.

A medikusok október 8-án, szerdán 17-től 19 óráig és október 11-én, szombaton 9-től 13 óráig várják a lakosságot a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán (Nagyerdei krt. 98.).

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Új szervvel élők UltraBalatonja -...

A világon egyedülálló módon, 40 szervátültetett és 2 dializált futóból álló csapat rajtol holnap (május 11-én) reggel 7-kor Balatonfüredről...

Milyen fogtömést válasszunk?

Arany, kerámia, amalgám, műanyag. Ma már számos lehetőség közül választhat a fogorvoshoz forduló páciens. Az egyik szempont lehet az ár, de ennél...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.