• Gondold újra! A közösségi médiában zajlik majd az idei Hepatitis Világnap kampánya

    Szerző: VIPR Kommunikációs Ügynökség

    Immáron tizedik éve rendezik meg szerte a világon a hepatitis világnapját július 28-án. A kampány célja minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a fertőző májgyulladásra, a betegség kiváltó okaira, és ami talán a legfontosabb: a megelőzési lehetőségekre.

    A WHO ebben az évben a közösségi média csatornáin keresztül tervezi népszerűsíteni a prevenció fontosságát. A „Ne sárgulj be!” című, hepatitis megelőzési program keretein belül Magyarország is csatlakozik a július 28-i, nemzetközi akcióhoz.

    Évente egymillióan halnak bele

    A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben, Magyarországon pedig a vezető halálozási okok szerepel a krónikus májbetegség. A hazai hepatitis-fertőzöttek száma százezerre tehető, de közülük csak hétezret kezelnek, mert a betegek sokszor nem tudnak arról, hogy fertőzöttek. A hepatitis jelei>>

    Hepatitis a közösségi hálón

    A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint az emberek hajlamosak a hepatitis okozta megbetegedéseket figyelmen kívül hagyni, vagy félreérteni, vagy ami a legrosszabb, a betegeket megbélyegezni. A WHO emiatt most egy olyan globális párbeszédet kezdeményez, mellyel arra ösztönzi az embereket, hogy kezdjenek másképp gondolkodni a hepatitis betegségekről. A kampány kulcselemei erőteljes kérdések lesznek, melyekkel arra késztetik majd a közönséget, hogy újra elkezdjenek foglalkozni a témával.

    Így például az „Ön jól informált?” vagy netán „Tájékozatlan?” – kérdések mind a kampány „Gondold újra!” főmotívumára utalnak majd vissza. A kampány két legfőbb közösségi csatornája a Facebook és a Twitter.  Az Egészségügyi Világszervezet rendszeresen frissített Facebook oldalán rengeteg információ megtalálható a téma kapcsán, beleértve az aktualitásokat és a kampányhoz kapcsolódó eseményeket is.

    Az Egészségügyi Világszervezet idén arra bátorítja a felhasználókat, hogy készítsenek és osszanak meg olyan képeket, melyek valami miatt elgondolkodtatták őket – ez lehet egy érdekes felhő-alakzat, egy furcsa tárgy vagy akár egy rejtvény is – és ezeket lássák el a #ThinkHepatitis hashtaggel (A hashtag egy olyan címke, amelynek köszönhetően az adott kifejezés kereshetővé válik.). 

    Hirdetés

    Az Egészségügyi Világszervezet július 28-án, Glasgow-ban tartandó globális eseményének egyik fő eleme a Tweet fal lesz, ahol a résztvevő közszereplők, hírességek és sportolók legfrissebb, ezzel a címkével ellátott bejegyzései is azonnal megjelennek majd, újabb és újabb párbeszédet generálva.

    Magyarország is posztol

    A hepatitis A járvány kibontakozása és az ezzel párhuzamosan megemelkedő esetszámok miatt az Egészségügyi Világszervezet 2012-ben hepatitis A vírussal alacsonyan fertőzött területről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot.

    Közepesen fertőzött ország vagyunk

    Egyre több a Hepatitis A vírussal fertőzött beteg, ezért az Egészségügyi Világszervezet az alacsonyan fertőzöttről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot. Az elmúlt évben meghétszereződött a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma. Gyorsan terjed a Hepatitis A vírus>>

    Ennek nyomán idén májusban nagyszabású tájékoztató kampány indult „Ne sárgulj be!” címmel, amely a hepatitis fertőzésekre és a megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet. A kampányt Keresztes Ildikó énekesnő, Dukai Regina előadó és Győrfi Pál, a Mentőszolgálat szóvivője is támogatta. A hepatitis világnap alkalmából Keresztes Ildikó is csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez és július 28-án ezzel kapcsolatos üzeneteket jelentet meg rajongói oldalain.

    Tudnivalók a hepatitis A betegségről

    A hepatitis tulajdonképpen a máj gyulladását jelenti. Ezt az állapotot vírusok is okozhatják, ezeket vírushepatitiseknek nevezi az orvosi szaknyelv. Többféle hepatitis vírus létezik,  a legismertebb és leggyakoribb fajtája a széklet útján terjedő hepatitis A, ezt követi gyakoriságban a vérrel és testnedvekkel, szexuális úton terjedő hepatitis B fertőzés, illetve a hepatitis C. De létezik hepatitis E is, sőt egészen G-ig azonosítottak már hepatitis vírusokat. Az egyes hepatitis vírusok terjedésének módja és az általuk okozott betegségek és azok szövődményei is eltérőek. A hepatitis A például az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon.

    Az Egészségügyi Világszervezet  becslései szerint 1,4 millió új hepatitis A fertőzés fordul elő évente.  Magyarországon néhány száz eset fordult elő az évezred első éveiben, ugyanakkor a tavalyi esztendőben összesen 1074 hepatitis A vírus okozta megbetegedést regisztráltak, hétszer többet, mint a korábbi évek jellemző kumulatív középértéke.

    Tények és tévhitek a nemi fertőzésekről

    Több mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével. A klasszikus nemi betegségek (gonorrhoea, szifilisz) már nem olyan rettegettek, mint régen, ám az AIDS ellen ma még nem létezik semmiféle gyógyszer vagy oltás. Tények és tévhitek a nemi fertőzésekről>>

    A hepatitis A fertőzések gócpontjai lehetnek az iskolák és óvodák, ahol a gyerekek közvetlenül érintkezhetnek egymással, illetve  a vírus útját gátló higiénés körülményeket sem tartják be minden esetben. Ezen túl a tömegközlekedés során, közintézményekben és közterületeken, nyilvános mosdókban is megfertőződhetünk, a fertőzés gyakori az utazók körében is. A vírus sárgasággal járó májgyulladást okoz, amelyet gyakran kórházban kezelnek.

    Hepatitis B a rettegett AIDS vírusa

    A hepatitis B jelenti az egyik legnagyobb  népegészségügyi problémát globálisan A hepatitis vírusok közül a hepatitis B jelenti a legnagyobb problémát a világon, hiszen a tizedik vezető haláloknak számít globálisan, illetve tízszer könnyebben elkapható, mint a mindenki által rettegett AIDS vírusa. A hepatitis B betegség a fertőzöttek 10 százalékánál krónikussá válik, és májzsugort, májrákot okoz.

    Magyarországon évente több százan fertőződnek hepatitis B vírussal annak ellenére, hogy a hepatitis B ellen már 1999 óta kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat. A hepatitis B vírus igen magas fertőzőképességgel bír, vérrel és különböző testnedvekkel terjed. Közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések, de lehet a betegség forrása fertőzött olló és borotva, piercing, tetováló tű, pedikűr vagy manikűr. Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vírus veszélyeztetheti azokat az utazókat, akik olyan országba utaznak, ahol nagyon magas arányban fordulnak elő vírushordozók, illetve a szabad szexuális életet élőket, a hepatitis B betegek családtagjait és közeli hozzátartozóit, a droghasználókat, az egészségügyi dolgozókat, a veszélyes munkát végzőket (rendőrök, tűzoltók, katonák stb.).

    A megelőzés legbiztosabb módja a védőoltás

    Ma már a hepatitis A és a hepatitis B ellen létezik védőoltás. A hepatitis A vírus elleni védőoltásból a teljes oltási sor (két oltás) felvételével évtizedekre szóló védettséget szerezhetünk.  Magyarországon a 29 évesnél idősebbeknek azonban ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltás felvétele is, hiszen ők még nem kapták meg kötelezően a hepatitis B elleni vakcinát. 

    A hepatitis A és B vírusok ellen egyaránt védelmet nyújtó kombinált vakcinából a teljes oltási sor felvételével (3 adag) a hepatitis A ellen évtizedekig is biztonságban érezhetjük magunkat, míg a hepatitis B ellen életünk végéig védettekké válhatunk. Ha valaki még nem védett hepatitis A és B ellen, mert korábban nem esett át fertőzésen vagy még nem kapott védőoltást, akkor ajánlott a háziorvosnál kérni a szükséges vakcinákat.

    Témával kapcsolatban további információt találnak a www.utazaselott.hu/hepatitis weboldalon.

    (VIPR Kommunikációs Ügynökség)

    Legutóbb frissült: 2014.07.24 11:52
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hepatitisz: szűrjük, gyógyítsuk!

    A WHO nemzetközi programjának célja a krónikus vírushepatitiszek, mint népegészségügyi probléma felszámolása 2030-ra, amihez Magyarország 2017-ben csatlakozott.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Májgyulladás - Okok, tünetek és kezelés

    Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás a leggyakoribb. A betegségnek van akut és krónikus formája.

    A májrák típusai és gyógyítása

    A májrák világszerte a daganatos elhalálozás egyik fő oka. Alapvetően két típusra osztható: a primer és a szekunder altípusokra. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a daganat jellegének meghatározása.

    A hepatitis D-fertőzés okai, tünetei, kezelése és megelőzése

    A hepatitis D a máj hepatitis D-vírusfertőzés által okozott gyulladását jelenti. A fertőzés károsítja a májsejteket és megzavarja a szerv működését. A hepatitis D vírus (HDV) akkor tudja megfertőzni a szervezetet, ha egyidejűleg vagy korábban az egyén hepatitis B vírussal (HBV) is megfertőződik/megfertőződött. A hepatitis D vírus ugyanis csak a B vírus segítségével képes szaporodni, annak fehérjeburkában megbújva.

    Hepatitis ABC

    A Hepatitis Világnap kapcsán egyre több szó esik a hepatitis vírusokról. Tévhit azonban, hogy ezek a fertőzések csak a távoli egzotikus utazásokra vállalkozókat fenyegetnék csupán. A becslések szerint a Földközi-tenger kagylóinak akár 40 százaléka is hepatitis A vírussal fertőzött lehet, tehát akár már Olaszországban vagy Horvátországban is nem kívánt kapcsolatba kerülhetünk e kórral. A hepatitis több típusa világszerte, így hazánkban is elterjedt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások