Gondold újra! A közösségi médiában zajlik majd az idei Hepatitis Világnap kampánya

Szerző: VIPR Kommunikációs Ügynökség

Immáron tizedik éve rendezik meg szerte a világon a hepatitis világnapját július 28-án. A kampány célja minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a fertőző májgyulladásra, a betegség kiváltó okaira, és ami talán a legfontosabb: a megelőzési lehetőségekre.

A WHO ebben az évben a közösségi média csatornáin keresztül tervezi népszerűsíteni a prevenció fontosságát. A „Ne sárgulj be!” című, hepatitis megelőzési program keretein belül Magyarország is csatlakozik a július 28-i, nemzetközi akcióhoz.

Évente egymillióan halnak bele

A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben, Magyarországon pedig a vezető halálozási okok szerepel a krónikus májbetegség. A hazai hepatitis-fertőzöttek száma százezerre tehető, de közülük csak hétezret kezelnek, mert a betegek sokszor nem tudnak arról, hogy fertőzöttek. A hepatitis jelei

Hepatitis a közösségi hálón

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint az emberek hajlamosak a hepatitis okozta megbetegedéseket figyelmen kívül hagyni, vagy félreérteni, vagy ami a legrosszabb, a betegeket megbélyegezni. A WHO emiatt most egy olyan globális párbeszédet kezdeményez, mellyel arra ösztönzi az embereket, hogy kezdjenek másképp gondolkodni a hepatitis betegségekről. A kampány kulcselemei erőteljes kérdések lesznek, melyekkel arra késztetik majd a közönséget, hogy újra elkezdjenek foglalkozni a témával.

Így például az „Ön jól informált?” vagy netán „Tájékozatlan?” – kérdések mind a kampány „Gondold újra!” főmotívumára utalnak majd vissza. A kampány két legfőbb közösségi csatornája a Facebook és a Twitter. Az Egészségügyi Világszervezet rendszeresen frissített Facebook oldalán rengeteg információ megtalálható a téma kapcsán, beleértve az aktualitásokat és a kampányhoz kapcsolódó eseményeket is.

Az Egészségügyi Világszervezet idén arra bátorítja a felhasználókat, hogy készítsenek és osszanak meg olyan képeket, melyek valami miatt elgondolkodtatták őket – ez lehet egy érdekes felhő-alakzat, egy furcsa tárgy vagy akár egy rejtvény is – és ezeket lássák el a #ThinkHepatitis hashtaggel (A hashtag egy olyan címke, amelynek köszönhetően az adott kifejezés kereshetővé válik.).

Az Egészségügyi Világszervezet július 28-án, Glasgow-ban tartandó globális eseményének egyik fő eleme a Tweet fal lesz, ahol a résztvevő közszereplők, hírességek és sportolók legfrissebb, ezzel a címkével ellátott bejegyzései is azonnal megjelennek majd, újabb és újabb párbeszédet generálva.

Magyarország is posztol

A hepatitis A járvány kibontakozása és az ezzel párhuzamosan megemelkedő esetszámok miatt az Egészségügyi Világszervezet 2012-ben hepatitis A vírussal alacsonyan fertőzött területről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot.

Közepesen fertőzött ország vagyunk

Egyre több a Hepatitis A vírussal fertőzött beteg, ezért az Egészségügyi Világszervezet az alacsonyan fertőzöttről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot. Az elmúlt évben meghétszereződött a hepatitis A vírussal fertőzöttek száma. Gyorsan terjed a Hepatitis A vírus

Ennek nyomán idén májusban nagyszabású tájékoztató kampány indult „Ne sárgulj be!” címmel, amely a hepatitis fertőzésekre és a megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet. A kampányt Keresztes Ildikó énekesnő, Dukai Regina előadó és Győrfi Pál, a Mentőszolgálat szóvivője is támogatta. A hepatitis világnap alkalmából Keresztes Ildikó is csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez és július 28-án ezzel kapcsolatos üzeneteket jelentet meg rajongói oldalain.

Tudnivalók a hepatitis A betegségről

A hepatitis tulajdonképpen a máj gyulladását jelenti. Ezt az állapotot vírusok is okozhatják, ezeket vírushepatitiseknek nevezi az orvosi szaknyelv. Többféle hepatitis vírus létezik, a legismertebb és leggyakoribb fajtája a széklet útján terjedő hepatitis A, ezt követi gyakoriságban a vérrel és testnedvekkel, szexuális úton terjedő hepatitis B fertőzés, illetve a hepatitis C. De létezik hepatitis E is, sőt egészen G-ig azonosítottak már hepatitis vírusokat. Az egyes hepatitis vírusok terjedésének módja és az általuk okozott betegségek és azok szövődményei is eltérőek. A hepatitis A például az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint 1,4 millió új hepatitis A fertőzés fordul elő évente. Magyarországon néhány száz eset fordult elő az évezred első éveiben, ugyanakkor a tavalyi esztendőben összesen 1074 hepatitis A vírus okozta megbetegedést regisztráltak, hétszer többet, mint a korábbi évek jellemző kumulatív középértéke.

Tények és tévhitek a nemi fertőzésekről

Több mint 20 olyan betegséget ismerünk, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével. A klasszikus nemi betegségek (gonorrhoea, szifilisz) már nem olyan rettegettek, mint régen, ám az AIDS ellen ma még nem létezik semmiféle gyógyszer vagy oltás. Tények és tévhitek a nemi fertőzésekről

A hepatitis A fertőzések gócpontjai lehetnek az iskolák és óvodák, ahol a gyerekek közvetlenül érintkezhetnek egymással, illetve a vírus útját gátló higiénés körülményeket sem tartják be minden esetben. Ezen túl a tömegközlekedés során, közintézményekben és közterületeken, nyilvános mosdókban is megfertőződhetünk, a fertőzés gyakori az utazók körében is. A vírus sárgasággal járó májgyulladást okoz, amelyet gyakran kórházban kezelnek.

Hepatitis B a rettegett AIDS vírusa

A hepatitis B jelenti az egyik legnagyobb népegészségügyi problémát globálisan A hepatitis vírusok közül a hepatitis B jelenti a legnagyobb problémát a világon, hiszen a tizedik vezető haláloknak számít globálisan, illetve tízszer könnyebben elkapható, mint a mindenki által rettegett AIDS vírusa. A hepatitis B betegség a fertőzöttek 10 százalékánál krónikussá válik, és májzsugort, májrákot okoz.

Magyarországon évente több százan fertőződnek hepatitis B vírussal annak ellenére, hogy a hepatitis B ellen már 1999 óta kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat. A hepatitis B vírus igen magas fertőzőképességgel bír, vérrel és különböző testnedvekkel terjed. Közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések, de lehet a betegség forrása fertőzött olló és borotva, piercing, tetováló tű, pedikűr vagy manikűr. Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán.

A vírus veszélyeztetheti azokat az utazókat, akik olyan országba utaznak, ahol nagyon magas arányban fordulnak elő vírushordozók, illetve a szabad szexuális életet élőket, a hepatitis B betegek családtagjait és közeli hozzátartozóit, a droghasználókat, az egészségügyi dolgozókat, a veszélyes munkát végzőket (rendőrök, tűzoltók, katonák stb.).

A megelőzés legbiztosabb módja a védőoltás

Ma már a hepatitis A és a hepatitis B ellen létezik védőoltás. A hepatitis A vírus elleni védőoltásból a teljes oltási sor (két oltás) felvételével évtizedekre szóló védettséget szerezhetünk. Magyarországon a 29 évesnél idősebbeknek azonban ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltás felvétele is, hiszen ők még nem kapták meg kötelezően a hepatitis B elleni vakcinát.

A hepatitis A és B vírusok ellen egyaránt védelmet nyújtó kombinált vakcinából a teljes oltási sor felvételével (3 adag) a hepatitis A ellen évtizedekig is biztonságban érezhetjük magunkat, míg a hepatitis B ellen életünk végéig védettekké válhatunk. Ha valaki még nem védett hepatitis A és B ellen, mert korábban nem esett át fertőzésen vagy még nem kapott védőoltást, akkor ajánlott a háziorvosnál kérni a szükséges vakcinákat.

Témával kapcsolatban további információt találnak a www.utazaselott.hu/hepatitis weboldalon.

(VIPR Kommunikációs Ügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Hátfájás Hátfájás

Melyik úszásnem a jó választás hátfájás esetén?

Országos kampány a „Női...

A nőknek indít ötalkalmas szűrési kampányt a SZÍVSN Országos Betegegyesület, kapcsolódva ahhoz az európai, FH Europe kezdeményezéshez, ahol 1000...

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.