• Az autizmus világnapja - Konferencia és közös gitározás pénteken

    Szerző: MTI

    Hétköznapok és ünnepnapok - Autizmus a családban címmel konferenciát tart a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány az autizmus világnapja alkalmából a budapesti MOM Kulturális Központban pénteken. Békéscsabán aznap este közös gitározást rendeznek a világnap alkalmából.

    Férfiak, matematika, autizmus


    E három fogalom látszólag nem, valójában mégis szorosan kapcsolódik egymáshoz - állítja Simon Baron-Cohen, a University of Cambridge Autizmus Kutató Központjának igazgatója a BBC internetes kiadásában. Mi a véleménye erről egy magyar szakembernek? Férfiak, matematika, autizmus>>

    A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élő emberek és családjaik nehézségeire, társadalmi befogadásuk fontosságára, valamint arra, hogy a segítségnyújtásban milyen kiemelkedő szerepe van a családnak - áll a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A konferencia előadói között van Temple Grandin autizmussal élő állattudós professzor édesanyja, Eustacia Cultler, valamint Connie Kasari, a University of California pszichológia professzora is.

    Cutler azzal vált híressé, hogy publicistát és kutatót nevelt négy évesen még nem beszélő, autizmussal élő lányából abban az ötvenes évekbeli Amerikában, amikor még az autista gyerekeket könnyen címkézték skizofrénnek és legtöbbjük zárt intézetekbe került.

    Connie Kasari az autizmuskutató- és terápiás központ egyik alapítója és az Autism Speaks nevű nemzetközi szervezet egyik vezetőségi tagja.

    Hirdetés

    A programsorozat rendezvényei

    A konferencia után a Centrál Színházban autizmusbarát előadáson mutatják be Mark Haddon A kutya különös esete az éjszakában című darabját, amely egy Asperger-szindrómás fiú önállósodásáról (is) szól. Az autizmusbarát megközelítés célja, hogy stresszmentessé tegyék a színházat az autizmussal élő emberek számára is. A színház előterében fényképes szereplőlista, útmutató táblák és önkéntesek segítik az eligazodást.

    A programsorozatot április 5-én a Séta az autizmussal élőkért című rendezvény zárja. A séta - amelyet a résztvevők Eustacia Cutlerrel tesznek meg - 10 órakor indul a Magyar Tudományos Akadémia elől. A résztvevők a Március 15. térre mennek, ahol Kulka János színművész beszédével, piknikkel és Szalóki Ági énekesnő előadásával zárják a felvonulást.

    Békéscsaba és a környező települések gitárosai pénteken közös zenélésre gyűlnek össze a színház előtti téren. Este nyolc órakor több mint ötven gitáros játszik közismert dallamokat, az éneklésbe a közönség is bekapcsolódhat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Ragyogj kékben nemzetközi kampány keretében a Békéscsabai Jókai Színházat világítják kékre. A programban részt vesznek a békéscsabai Kemény Gitár Klub tagjai, emellett Szarvasról, Sarkadról, Gyuláról, Békésről, Kondorosról, Bélmegyerről és Budapestről is érkeznek gitárosok Békéscsabára - olvasható az AUT-PONT Alapítvány közleményében.

    Az autizmus világnapját április 2-án, szerdán tartják. A világnap célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést, elfogadást. Ezen a napon világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig, Magyarországon a Parlamentet és a Művészetek Palotáját a Light it Up Blue! (Ragyogj kékben!) kampány keretében.

    Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik. Becslések szerint az autizmus világszerte 67 millió, Magyarországon pedig legalább mintegy 100 ezer embert érint.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.04.03 16:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV-fertőzöttség gyógyításában is hasznosíthatják a rákkutatásban elért áttöréseket

    A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.

    Szívbetegség - Rohamosan javulhatnak az életesélyek

    Európa vezető szívgyógyászai jöttek el a Magyar Kardiológusok Társaságának 60., jubileumi, eleddig legnagyobb és legsikeresebb konferenciájára, Balatonfüredre, ahol a kardiológia valamennyi szintjén dolgozó szakemberek cserélhették ki tapasztalataikat. Az előadók számos áttörést jelentő kezelésről is beszámoltak a szakmai csúcstalálkozón.

    Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét

    Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét, amelynek keretében a betegség veszélyeiről, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságáráról szóló programokat rendeznek szombatig.

    Magyarországra figyel a világ szeptemberben!

    Hazánkban első alkalommal rendezik meg a világ tudósainak találkozóját az Európai Integratív Medicina Szövetség (ECIM) Konferenciájának keretében szeptember 9. és 11. között. Négy földrész több száz kutatói és gyakorlati szakemberei találkoznak Budapesten. Eljön Dr. Peter Fisher, az angol királyi kórház igazgatója is.

    Közellenséggé vált a cukorbetegség

    Világjárvány a diabétesz: minden huszadik másodpercben amputálnak valahol a világban egy végtagot a betegség következtében.

    Autisták Világnapja - Minden 100. ember érintett

    A világon mindenhol ezen a napon, április 2-án tartják az Autizmus Világnapját, amelyet 2007-ben az ENSZ hivatalosan is világnappá nyilvánított. A világnap célja, hogy ezen a napon a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést, elfogadást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.