• Debreceni kardiológiai napok

    Szerző: MTI

    Kardiológusok, belgyógyászok, háziorvosok, rezidensek és Ph.D. hallgatók részvételével kezdődött meg Debrecen legnagyobb orvoskongresszusa, a kardiológiai napok programsorozata pénteken a helyi Kölcsey központban.

    Szív- és érrendszeri betegségekA résztvevők a kardiológia legkiválóbb képviselőitől hallhatnak előadásokat olyan szakmai aktualitásokról, mint a koszorúér-betegség diagnosztikájának, kezelésének és rehabilitációjának legfontosabb kérdései, vagy az akut szívinfarktus-ellátás legújabb módszerei - mondta Czuriga István főorvos, címzetes egyetemi tanár, a kongresszus titkára a megnyitót követő sajtótájékoztatón.

    Magyarországon minden második ember szív-érrendszeri betegségben hal meg, és ez nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre is igaz - jegyezte meg a főorvos az MTI érdeklődésére.
    Hozzátette: szívinfarktusban, agyvérzésben 60-65 ezren halnak meg évente Magyarországon.

    Hirdetés

    Infarktusra utaló tünetek esetén rohamkocsit kell hívni!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ugyanakkor az akut ellátásnak, a 24 órás szívkatéter laboroknak köszönhetően szépen csökken a halálozási szám a korai, instabil szívinfarktusos betegek esetében, de az összhalálozást tekintve csak nagyon lassú a csökkenés - fűzte hozzá.

    Czuriga István utalt a megelőzés fontosságára. A rizikófaktorok közül a magas vérnyomást, a magas koleszterin szintet, a cukorbetegséget, a dohányzást és a mozgásszegény életmódot említette.

    Gyakorlati tanácsként hívta fel a figyelmet arra, hogy infarktusra utaló mellkasi nyomás esetén nem ügyeletes orvost, vagy sima mentőt, hanem azonnal rohamkocsit kell hívni, az ugyanis közvetlenül a legközelebbi 24 órás szívkatéter laborba szállítja a beteget, ahol a leggyorsabban jut a leghatékonyabb kezeléshez.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.03.07 21:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi a különbség a szívinfarktus és a stroke tünetei közt?

    Egy-egy kevésbé intenzív tünet, lassabban kialakuló fájdalom elbizonytalaníthat bárkit, szükséges-e az azonnali orvosi ellátás vagy sem. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a szívinfarktus és a stroke tüneteinek sokszínűségére és azok különbségeire hívta fel a figyelmet.

    Az egészséges életévekért - Ne gyújts rá világnap

    A világon a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, több mint egymilliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. E káros szenvedély jelenleg több mint 3 millió ember halálát okozza évente. Ez a szám a következő évtizedekben 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás okozta következményektől 3 másodpercenként meghalhat valaki a Földön.

    Komoly eredmények a koszorúér-betegség megelőzésében

    Felére csökkent a szívinfarktus okozta halálozás Dániában, Nagy-Britanniában és Lengyelországban mutatta ki egy egészségügyi statisztika, amelyet az Angol Orvosi Hetilap idézett szerkesztőségi cikkében.

    A hirtelen szívhalál genetikai háttere

    Mind több betegségről igazolják, hogy a háttérben meghatározó szerepe van örökletes tényezőknek. Fiatal, tökéletesen egészségesnek tartott élsportolók hirtelen szívhalálának föltételezett genetikai okairól számolt be az European Heart Journal.

    Szívinfarktus: A nők halálozási aránya magasabb

    A cukorbaj mind a nők, mind a férfiak csoportjában a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezője. Egy új, német vizsgálat tanúsága szerint viszont szívinfarktus után a cukorbeteg nők hosszútávú halálozása lényegesen rosszabb, mint a férfiaké.

    Az infarktus kezelésének új módja - Kutatás

    A kutatók azt várták, hogy az ultrahanggal is kiegészített gyógyszeres beavatkozás még jobb eredménnyel jár a koszorúér-elzáródás során, mint a gyógyszer önmagában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.