A tudomány ünnepe - Orvosszakmai tudományos konferenciát rendeznek Budapesten

Szerző: MTI

Orvosszakmai tudományos konferenciát rendez a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) november 6. és 8. között a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat részeként Budapesten.

A konferencia a magyar gyógyítómunka, a kutatás és az erre épülő tevékenység szinte egész spektrumát lefedi - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a tanácskozást megnyitó beszédében szerdán Budapesten.

Az orvosbiológia területén olyan kiemelkedő eredmények születnek, amelyek elismertté teszik Magyarországot szerte a világban, s ezekre a tudományos eredményekre épül a magyar orvosképzés és a gyógyítói munka is. Szilárd gyógyítói rendszer folyamatos képzés és tanulás nélkül nem létezhet, ám ahhoz, hogy az egészségügy kiegyensúlyozottan és jól tudjon működni, megfelelő szervezés és finanszírozás szükséges - hangoztatta.

"A magyar orvostársadalomnak meg kell jelenítenie saját értékrendjét a közéletben"

AZ MTA elnöke kiemelte, hogy mint minden területen, itt is maga az ember a legfontosabb: azok az orvosok, akik a betegágyaknál vannak, akik elvégzik a vizsgálatokat, műtéteket. Fontos, hogy az egészségügyi ellátórendszer jól szervezett és jól felszerelt legyen, de emellett nagy szükség van a gyógyítók odaadó, emberséget jelentő munkájára is. A magyar orvostársadalomnak meg kell jelenítenie saját értékrendjét a közéletben, hogy az a közgondolkodás része lehessen - tette hozzá Pálinkás József.

A háromnapos konferencia témái között szerepel az immunológiai kutatások jelen és jövője, a védőoltások szerepe a HPV fertőzések megelőzésében és az öregedő társadalom neurológiai kórképei. A szakemberek előadásokat tartanak egyebek mellett a hipertónia korszerű terápiájáról, a pulmonológiai betegségekről, a cukorbetegség korszerű kezeléseinek alapelveiről, a biológiai terápiákról a reumatológiában, gastroenterológiában és bőrgyógyászatban.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

Kárpátaljai magyaroknak rendez...

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.