Szívműtöttek és szívsebészek rúgják a bőrt

Szerző: WEBBeteg

Szívműtöttek és szívsebészek csapata centenáriumi focimeccsen méri össze tudását szombaton 10 órától. A Városmajori Klinika szívsebészei és egykori betegeik a focigálával tisztelegnek az idén 100 éves intézmény előtt.

A BSE Városmajori Sportcsarnokban megrendezett mérkőzés fővédnöke Hatala József országos rendőrfőkapitány, aki részt vesz a mérkőzésen is. A kezdőrúgást a 86 éves Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát, valamint az első sikeres hazai szívátültetést végrehajtó Szabó Zoltán professzort illeti meg.

A játékosok között ott lesz Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője, aki rendszeresen jár katasztrófa sújtotta övezetekbe, de kevesen tudják róla, hogy koszorúérműtéten van túl. A csapatban több szívátültetett is játszik, egyikük egy 25 éves férfi, aki tíz éve kapott új szívet, és ma már napi 30 kilométert biciklizik. A szívsebészek csapatkapitánya dr. Szabolcs Zoltán szívsebész, dr. Merkely Béla a Városmajori Klinika igazgatója pedig bíró lesz.

A centenáriumi mérkőzéssel a Városmajori Klinikán 100 éve elindult gyógyító munka előtt tisztelegnek. Ez idő alatt kezelték itt Babits Mihályt, Ady Endrét, később pedig Jávor Pált. A 100 éves évforduló alkalmából megemlékezéseket rendeznek, ennek része a focigála.

A szívsebészet 60 éve indult a klinikán, ez idő alatt megközelítően 30 000 szívműtétet és 250 szívátültetést hajtottak végre, valamint az első hazai végleges műszívbeültetést is itt végezték el. Egyik legrégebben műtött betegüket 55 éve operálták, 20 évesen, ma is jól van (remélhetőleg szurkolóként ott lesz a mérkőzésen). Az ő és a sok ezer megoperált beteg története is azt bizonyítja, hogy az időben elvégzett, sikeres szívsebészeti beavatkozások után lehetőség van az aktív életvitelre.

(WEBBeteg, SE)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Országos kampány a „Női...

A nőknek indít ötalkalmas szűrési kampányt a SZÍVSN Országos Betegegyesület, kapcsolódva ahhoz az európai, FH Europe kezdeményezéshez, ahol 1000...

Semmelweis-nap a Bethesda...

Semmelweis-nap az egészségügy ünnepe. Békeidőben is, járványidőben pedig különösen. Ennek alkalmából adták át a Bethesda Gyermekkórházban a...

A mozgás maga az élet, infarktus...

Bár hazánk a világ élvonalába tartozik a szívbetegek ellátása és rehabilitációja terén, sokan még mindig veszélyesnek tartják a szívinfarktus...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.