• Kutatók Éjszakája a Semmelweis Egyetemen

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Több mint száz érdekes és informatív programmal várja a látogatókat szeptember 28-án a Kutatók Éjszakáján a Semmelweis Egyetem.

    Ismét kinyílnak a laborajtók, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelven mutatják be a tudományt. Szeptember 28-án, a Kutatók Éjszakáján kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások, vetélkedők, kiállítások és tudományos-szórakoztató programok keretében.

    Hirdetés

    Akit a virtuális valóság terápiás alkalmazása, a robotsebészet vagy az életnagyságú, tüneteket produkáló ambubabák érdekelnek, még jelentkezhet a programokra. Az egyetemi helyszínek között 16 órától 02 óráig, húszpercenként busz közlekedik.

    A leggyorsabbak vehetnek részt a Semmelweis Egyetem virtuális múmiavizsgálatán, a bonctermi bemutatón, vagy ismerkedhetnek meg a magyar helyszínelőkkel és a magyar Dr. Csonttal, ezekre a programokra pillanatok alatt beteltek a helyek - tudtuk meg az egyetem kommunikációs igazgatójától.

    Vérzés nélkül vág a kés

    A legtöbb műtő rendelkezik speciális elektromos késsel, amellyel könnyedén, vérzés nélkül lehet vágásokat végezni, vagy a szivárgó vérzéseket csillapítani. Ezt egy speciális nagyfrekvenciás elektromos technika teszi lehetővé, amelynek működése a hőhatáson alapul. Szeptember 28-án megismerhetjük az emberi szövetek viselkedését a különböző hőmérsékleteken, a bemutatón pedig megláthatjuk hogyan képes a jó helyre és jó teljesítménnyel adagolt hő vágni az emberi testet, csillapítani a vérzést. Ezen kívül számos más program is várja az érdeklődőket.

    (WEBBeteg-TA)

    Legutóbb frissült: 2012.09.19 15:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Letette rektori esküjét Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem új rektora

    Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Szél Ágoston leköszönő rektor és az egyetem vezetősége jelenlétében tette le esküjét az egyetem 2018. július 1-től hivatalba lépő új rektora, Dr. Merkely Béla. A Semmelweis Szalonban tartott beiktatási ceremónia egy korábban elveszett hagyományt elevenített fel, jelképezve ezzel a tradíció és az innováció összefonódását az egyetem életében.

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    Egészségügyi szobát adtak át az Elméleti Orvostudományi Központban

    Az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) az őszi szemeszter elejétől elérhető az új egészségügyi szoba, melynek működtetését a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) vállalta.

    Átadták az ország első ritka betegeket kezelő fekvőbeteg-osztályát

    Magyarországon elsőként alakítottak ki fekvőbeteg-ellátóhelyet ritka betegségekkel élők számára a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében.

    Kutatók éjszakája - Idén a nőknek tartanak szűrést a Semmelweis Egyetem érsebészeti klinikáján

    Az idei Kutatók éjszakáján a Semmelweis Egyetemen (SE) a nőknél bekövetkező infarktus, annak tünetei és a megelőzése lesz a középpontban; a tavalyi nagy sikerű 24 órás ingyenes szív- és érrendszeri szűrés után idén kifejezetten csak a nőket várják a klinikán, hiszen az infarktus megelőzésében is fontos szerepet játszik a megelőzés, a szűrés.

    Robot vizitel a beteg gyerekeknél

    Beteg gyerekeket felvidító NAO-robot, az emberi testen adatokat közvevítő számítógépek, mikroszkóp alatt vizsgálható beteg vérsejtek és megannyi tudományos újítás – ez mind látható lesz pénteken a Kutatók Éjszakáján, aminek legérdekesebb kiállítási tárgyairól tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások