• Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. - Compliance monitoring rendszer kifejlesztése és validálása a IV. fázisú klinikai gyógyszerkísérletekhez

   Szerző: Szinapszis

   A multinacionális gyógyszercégek dollár milliárdokat fordítanak egyre modernebb gyógyszerek kifejlesztésére. A társadalom egésze ennél is többet, ugyanezen gyógyszerek megvásárlására. Azonban a legjobb gyógyszer sem ér semmit, ha azt a beteg az orvosi javaslat és a gyógyszer megvásárlása ellenére sem szedi be, vagy nem az előírásnak megfelelően teszi azt.

   Egy sikeres pályázat is hozzájárul a régió alkalmazott kutatási potenciáljának erősödéséhez

   Összefoglalóan beteg-együttműködésnek nevezik a betegeknek azon cselekvéseit, melyek során az orvos által adott terápiás javaslat útmutatásait betartják, vagy eltérnek azoktól. A beteg-együttműködés alacsony fokának következményei, gazdasági hatásai az utóbbi két évtizedben aktív kutatás tárgyává váltak. A betegek terápiás együttműködésének mérésére a szakirodalom több módszert is ismer. Minden esetben elmondható, hogy a mérésnek torzulásmentesnek, objektívnek, megbízhatónak és érvényesnek kell lennie. Egy másik fontos szempont, hogy a beteg-együttműködés egy időben folyamatos jelenség, tehát a mérésnek ezt is tükröznie kell. 

   A legobjektívebb információt az elektronikus betegegyütt-működés-megfigyelés nyújtja. A tablettákat tartalmazó bliszer és doboz kinyitásának időpontját egy microchip tárolja, így a gyógyszerbevétel időpontja később pontosan visszakereshető, a gyógyszerszedés, mint idősor analizálható. A rendszer elsősorban a gyógyszergyártók és CRO cégek által végzett IV. fázisú, post marketing klinikai gyógyszervizsgálatok elvégzéséhez alkalmazható. Az adatsor lehetőséget nyújt az együttműködés számszerűsítésére, illetve a gyógyszer klinikai és egészség-gazdaságtani hatásának a beteg-együttműködés függvényében történő elemzésére. Az elektronikus eszközökkel gyűjtött idősorokat összehasonlítják a javasolt terápia ideális idősorával, valamint az aktuális gyógyszerszedési adatokból a betegegyüttműködés mértékére jellemző mutatókat számíthatunk.

   (Szinapszis)

   Legutóbb frissült: 2010.09.01 11:50
   • WEBBeteg.hu