3+1 alapszabály, hogy a változókort könnyebben átvészeljük

Szerző: Szponzorált tartalom
Megjelent: 2022.01.03

A klimax nem betegség, tehát nem lehet „meggyógyítani”, mint ahogy megelőzni sem. Minden nő életében bekövetkezik, ráadásul gyakran okoz kellemetlen testi és lelki tüneteket. A panaszok ellen azonban sokat tehetünk. (x)

Ezek a klimaxos nők leggyakoribb problémái

A változókor valóban nem sétagalopp, ám egyetlen nőnek sem kötelező ölbe tett kézzel tűrnie a hormonok játékát. Kifejezetten gazdag fegyvertár áll rendelkezésünkre a klimaxos időszak leggyakoribb kellemetlenkedői ellen, hogy enyhíthessük a hőhullámokat, az izzadást, a kéretlen testsúlygyarapodást – vagy éppen a hüvelyszárazságot, még mielőtt az végképp romba döntené a szexuális életünket.

A bűvös hármas: étkezés, mozgás, gyógynövények

A klimax „kimaxolása” nem marad vágyálom, amennyiben hajlandóak vagyunk némiképp átformálni az életünket, méghozzá a változókori jóllét három fontos sarokkövére építve, amelyek a következők:

  • a kiegyensúlyozott étkezés
  • a rendszeres mozgás
  • néhány hasznos gyógynövényA bűvös hármas: étkezés, mozgás, gyógynövények

1. Étrendi reformok változókorban

A klimaxos hormonváltozások miatt a legtöbb nőnek gondjai akadnak a váratlan testsúlygyarapodással is. Aki ez ellen tenni akar, annak nincs mese, némiképp át kell alakítania az étrendjét. Az étkezési reformokat a hozzáértők szerint valójában már a változókort megelőzően érdemes lenne bevezetnünk, az ugyanis mindenkinek csak jót tehet, ha legalább a cukrot és a gyors felszívódású szénhidrátokat – pl. a fehér liszttel készült tésztákat, pékárukat – kiiktatja a mindennapokból.

Ha további szintet lépnénk, többé ne vásároljunk készételeket, de még félkész, illetve tartósítószerekkel és egyéb káros adalékanyagokkal telezsúfolt élelmiszereket sem. Inkább főzzünk mi magunk friss alapanyagokból. Sőt, az elszántak nekiállhatnak garantáltan „bio” zöldségeket termeszteni otthon a kertben, vagy jobb híján a balkonon vagy a teraszon, sőt számos növény akár ablakba kirakott virágládában is megterem.

A hőhullám és a fokozott izzadás talán a leggyakrabban említett klimaxos tünet, viszont ezekre is hatással lehet, ha megválogatjuk, mit eszünk és mit iszunk, továbbá ha felhagyunk a dohányzással. Ha a teljes életmódváltást nem is sikerülne bevezetnünk, legalább a cigarettára, a kávéra és az energiaitalokra mondjunk nemet. Érdemes továbbá elhagyni az erős fűszereket, a borsot és az erőspaprikát, illetve mérsékelni a használatukat.

2. Sport, testmozgás klimax idején

A mozgás minden életkorban jót tesz, és ez alól a változókor sem kivétel. Megfigyelték, hogy azokat a nőket, akik hetente legalább háromszor valamilyen testmozgást végeznek, a klimaxos hőhullámok is kevésbé kínozzák. Ehhez még csak komoly erőkifejtést igénylő sporttevékenységre sincs feltétlenül szükség, mert akár a jóga is megfelelő lehet erre a célra. Amint már említettük, a klimax idején zajló hormonális átrendeződés nyomán amúgy is könnyebben szaladnak fel ilyenkor a plusz kilók, már csak emiatt is érdemes fokozott hangsúlyt fektetnünk a rendszeres sportra, mozgásra.

3. Így segít a természet patikája

Bár a klimax nem betegség, néhány hasznos gyógynövény mégis kifejezetten gyógyír lehet a változókort kísérő panaszokra. A Remifemin Plus tabletta Cimicifugát (magyarul poloskavészt) és orbáncfüvet tartalmaz. A Cimicifugát már az észak-amerikai indiánok is alkalmazták a női bajok ellen, és a gyógynövény hatóanyagának speciális kivonatával végzett klinikai vizsgálatok mára igazolták, hogy a poloskavész valóban képes mérsékelni a változókori testi tüneteket, köztük a hőhullámokat és az izzadást.

A gyógyszer másik komponense az orbáncfű-kivonat, amelyet a népi gyógyászat a „lélek napsugarának” is nevez, utalva a gyógynövény természetes depresszióellenes hatására. Az orbáncfű hasznos hatóanyaga ugyanis pozitívan befolyásolja az agyi neuronok működését, ennek révén pedig enyhíti a változókort olyan gyakran jellemző hangulati kilengéseket, sőt az alvásra is jó hatással van.

A Remifemin Plus tabletta hormonmentes készítmény. Recept nélkül megvehetjük a gyógyszertárban vagy akár webes patikákból is megrendelhető.

+1. Kiegyensúlyozott házasélet negyven fölött (is)!

+1 alapszabályNagyon sok olyan nő van, aki változókorúként egyszerűen „leszokik” a szexről, holott a testi szerelem a felnőtt lét fontos része. A rendszeres házasélet hiánya frusztrációt, feszültséget okozhat, a testiség elutasítása mégis eléggé gyakori ebben az életkorban. Ennek nemegyszer egyetlen valódi oka van: a klimaxos hormonhiány következtében kialakuló hüvelyszárazság, ami miatt az együttlét kényelmetlenné, sőt akár fájdalmassá is válhat.

Ilyenkor a hüvely még szexuális izgalom hatására sem nedvesedik kellőképpen, az átélt kellemetlenségek nyomán pedig könnyen egyfajta ördögi körbe kerülhet a nő, amikor a fájdalomtól való félelemében már előre retteg az együttléttől, majd az ismétlődő negatív élmények miatt egy idő után a szó szoros értelmében egy életre elmegy a kedve a szextől. Holott a panaszokba egyáltalán nem kell beletörődni!

A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp hialuronsavat és hámosító, illetve gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények ápoló kivonatát tartalmazza. Ez a recept nélkül kapható készítmény segít ismét nedvességgel feltölteni a száraz hüvelyhámot. A tünetek változásától függően szükség esetén hosszan tartó kezelésként is alkalmazható.


A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Színtelen, szagtalan, életveszélyes:...

Azoknak, akik kandallóval, kályhával vagy kazánnal tervezik átvészelni az idei fűtésszezont, a szén-monoxid mérgezés veszélyeire éppoly...

A szenzoros integrációs zavar...

A fejlesztési szempontok közül az egyik legfontosabb, hogy a szenzoros integrációs zavar nem kapcsolódik szorosan semmilyen más fejlődési...

Változókori fogamzásgátlás

A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

A menopauza testi és lelki tünetei

Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a...

Menopauza - Lelki változásokra is...

A menopauza során nem csupán számos testi tünet és változás jelentkezhet, mint a hőhullámok, a hajhullás vagy a hüvelyszárazság. A nők életének...

A menopauza szakaszai - Premenopauza...

A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott...

Klimax - A bőr és a haj...

A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális...

Menopauza - új lehetőségek...

Számos nő retteg az öregedés gondolatától. Az ötvenedik életévükhöz közeledve, pánik félelem keríti hatalmába őket. - Hogyan tovább? Mi lesz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.