Tél eleji immunerősítés

Szerző: Szponzorált tartalom

Év végén, amikor már nagyon rövidek a nappalok, és szinte alig jutunk napfényhez, a szervezetünk is legszívesebben téli álomba merülne. De sajnos ezt nem tehetjük meg, ezért itt az ideje, hogy valahogy vitalizáljuk magunkat, hogy a hosszú téli hónapokban is frissek, energikusak lehessünk. (x)

Tél eleji immunerősítésPersze legjobb lenne elutazni déli országokba, és ott csak levenni a fákról a finomabbnál finomabb, vitamindús gyümölcsöket. De ha ezt nem tehetjük meg, akkor azt kell megfigyelnünk, hogy mik azok a dolgok, amiket a hazai föld adhat nekünk. Ehhez adunk néhány tippet.

1. A sokoldalú gomba

A nyirkos őszi (és tavaszi) idő csodálatos teremtménye a gomba. Rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami jótékony hatással van szervezetünkre. A megfázásos időszakban nagyon hasznos a vírusellenes és antibakteriális hatása. Mivel ilyenkor kevés napfényhez tud jutni a szervezetünk, szükséges máshonnan pótolni a D-vitamint, ebben is segítségünkre lehet a gomba, ezzel erősítve immunrendszerünket.

Szelén tartalma is nagyon hasznos nekünk, segít szebbé és egészségesebbé tenni a hajat, bőrt, körmöket, és antioxidáns hatású. De nagyobb mennyiségben jelen van még a gombában C-vitamin, vas, B-vitamin, kálium, foszfor. Gyakorlatilag minden, amire ilyenkor szükségünk van, hogy jól működjön az immunrendszerünk. Nagyon fontos viszont, hogy csak ellenőrzött forrásból vegyünk gombát. Vagy ha mi magunk szedjük, akkor minden esetben mutassuk meg gombavizsgálónak.

A sokoldalú gomba

2. Energiát adó hüvelyesek

Nem véletlenül tartják a hagyományos magyar ételek alap hozzávalóinak a babot, borsót, lencsét. Nagyon sok pozitív hatással bírnak. És azért is nagyon jók, mert szárított formáikban nagyon hosszú ideig elállnak, így egész télen fogyaszthatók. Magas keményítőtartalmuk miatt pedig energiát biztosítanak a téli hónapokra.

Nem muszáj ragaszkodni a klasszikus receptekhez. Megbolondíthatjuk őket további olyan fűszerekkel és alapanyagokkal, amik szintén hozzájárulnak egészségünkhöz. Ilyen fűszer a kurkuma, ami nem csak szép színt ad a levesnek, hanem a fertőzések ellen is véd. A gyömbér, ami atioxidáns forrás és szintén gyulladáscsökkentő, valamint baktériumölő is, nem beszélve különleges savanykás, csípős ízéről, ami különlegessé tehet egy egyszerű fogást.

Ha nincs lehetőségünk mindezeket piacon megvenni, akkor érdemes előre megnézni, hogy hol tudjuk frissen beszerezni. Segítségünkre lehet az Ujsagomat.hu oldal, ahol egybegyűjtve láthatjuk a különböző boltok katalógusait. A Lidl akciós újságban éppen fantasztikus gombavásár van, de a Spar vagy a Tesco katalógusában is találunk akciós immunerősítő gyümölcsöket és zöldséget.

Energiát adó hüvelyesek

3. Az életet adó víz

Nyáron nagyon sokat hallunk arról, hogy igyunk minél többet, és hogy milyen fontos a hidratáltság. Erről télen sem szabad elfeledkeznünk. Az egészséges szervezetnek elengedhetetlen alkotóeleme a víz. Téli hidegben nagyon fontos, hogy elegendő folyadékfogyasztással megvédjük a száj- és orrnyálkahártyát a kiszáradástól. Ugyanis ha kellőképpen nedves, akkor sokkal nehezebben jutnak be rajta a kórokozók.

Meglepő lehet, de valójában télen még többet kell inni, mint az év más időszakaiban. Tudniillik a fűtés szárítja a levegőt, ez által a szervezetünket is, valamint a hideg levegő is szárazabb. A felnőttek téli, napi vízszükséglete 2-2,5 liter.

A legjobb, ha mindezt tiszta vízzel visszük be a szervezetünkbe. De aki nem annyira szereti, az is inkább teákkal próbálja helyettesíteni, lehetőleg cukrozás nélkül. A dobozos gyümölcsleveket kerüljük magas cukortartalmuk miatt. Főként a különböző, cukros üdítőket, azok nem járulnak hozzá a szervezet hidratáltságához.

Az életet adó víz

4. Mozgás mindenek felett

Bár ilyenkor azt érezzük, hogy a legjobb lenne ki se dugni az orrunkat otthonról, de ne hallgassunk erre a kényeskedő belső hangra. A szervezetünkkel akkor tesszük a legjobbat, ha télen is frissen tartjuk. Sétáljunk nagyokat a friss levegőn, kiránduljunk, csavarogjunk. Legalább hetente három alkalommal űzzünk valamiféle mozgásformát, hogy fenntartsuk testünk fittségét. Azért is fontos, mert a friss levegőn történő mozgás serkenti a vérkeringésünket. Ez növeli a szervezetünk oxigénfelvevő képességét, ami hozzájárul a testünk ellenálló képességéhez.

De a mozgás önmagában nem elég az egészséghez, fontos a helyes táplálkozás és amellett legalább annyira fontos a megfelelő mennyiségű, minőségi pihenés. Mivel ilyenkor amúgy is rövidebbek a nappalok, könnyebben rá tudjuk venni magunkat, hogy korábban lefeküdjünk. Tegyünk hát így, hiszen az egészségünk szempontjából a legpihentetőbb az éjfél előtti alvás.

Mozgás mindenek felett

Igazából az év minden szakaszában az a) étkezés, b) mozgás, c) pihenés hármasára kell figyelnünk, hogy megőrizzük az egészségünket. Persze a szórakozást sem szabad kifelejteni, hiszen nem csak a testnek, de a léleknek is szüksége van feltöltődésre. Ha minden oldalnak adunk annyit, amennyit megkíván, akkor már sokat tettünk a kiegyensúlyozott életért.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diffúz idiopátiás szkeletális...

A diffúz idiopátiás szkeletális hiperosztózis (DISH) a szalagok csontos megkeményedését jelenti azokon a területeken, ahol azok a gerinchez tapadnak.

A kontaktlencsét viselőknek is...

Ha valaki kontaktlencsét visel, az nem azt jelenti, hogy szemüvegre már nincs is szüksége többé. Bármilyen korrekciót érintő változást...

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Gyermekkori izomelhalás...

A Duchenne-féle izomdystrophia (DMD) az izomsejtek fokozatos pusztulásával járó veleszületett, örökletes betegség. Az izomsejtek helyét az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.