A használati tárgyak veszélyei

Szerző: WEBBeteg

Életünk azon színterein, ahol a legtöbb időt töltjük, kiemelten törődnünk kell a higiéniával. Otthonunkban és a munkahelyünkön egyaránt fontos olyan tiszta és friss környezetet teremtenünk, amelyben védve érezhetjük magunkat a fertőzéseket okozó baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól. Hogyan lehet minimálisra csökkenteni a fertőzés rizikóját a használati tárgyainkon? (x)

Mobiltelefonok, klaviatúrák

A 2000-es évektől drámai gyorsasággal szaporodó mobiltelefonok, illetve számítógép használat kiemelt segítséget nyújtanak mindennapi életünk, munkánk során. Az előnyök mellett azonban számos hátrány is realizálódott használatuk során, mint az adatbiztonság veszélye, a zaj-és zavaró tényezők megjelenése, illetve a különféle kórokozók, baktériumok közvetítése.

Eszközeink a „Trójai faló” szerepében

A telefon, egér, klaviatúra, villanykapcsolók, kilincsek felületét megérintve a bőrön lévő zsír-és egyéb szennyeződések utat nyitnak a könnyed átvitelnek. Amit megérintünk, és a bőrünkre kerül, az a gyakori telefonos érintés miatt annak a felületén landol. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a Staphylococcus aureus, Acinetobacter baumanni, Pseudomonas species (multidrog rezisztens formái is) a leggyakoribb baktériumok, amelyekkel érintkezhetnek a telefonok, 2,5-40 %-os gyakorisággal.

Akár otthon, akár a munkahelyünkön tartózkodunk, szükségessé válhat a különböző eszközök (egér, billentyűzet, távirányító, telefon, kulcsok) fertőtlenítése. Fertőtlenítse naponta gyakran használt eszközeit, hiszen a vírusok és baktériumok bármikor visszatérhetnek.

Mit tehetünk?

A fertőtlenítés minden olyan eljárás együttes elnevezése, aminek célja a külső környezetbe került kórokozók elpusztítása, azok inaktiválása vagy fertőzőképességének megszüntetése. Sok fertőzés közvetetten terjed, azaz a kórokozóik a tárgyakról kerülnek át a kézre, majd a szervezetbe.

Fertőtlenítsük sűrűn az:

  • ajtó-, ablak-, szekrény- és hűtőszekrénykilincseket,
  • villanykapcsolókat,
  • konyhai asztalt és pultot,
  • laptopokat,
  • mobiltelefonokat,
  • távirányítókat,
  • klaviatúrát, egeret
  • mosdókagylókat, csapokat és WC-ket

Hogyan fertőtlenítsünk alaposan?

Fertőtlenítsen naponta, akár többször is! A baktériumok és vírusok visszakerülhetnek a felületre. Fontos, hogy a fertőtlenítőszer hatóanyaga a fertőtlenítés után is el tudja pusztítani a kórokozókat.

Folyékony vagy aeroszol fertőtlenítő? Mindkettő hatásspektruma ugyanaz. A folyékonyt inkább nagyobb felületek (pl. asztal), az areoszolt pedig nehezen hozzáférhető, zegzugos felületek (pl. műszerfal, szellőző) fertőtlenítésére használjuk.

Milyen gyakran?

Járványidőszakban, főleg forgalmas helyeken inkább óránként fertőtlenítsünk. Mindig fertőtlenítsük a kilincseket, kapcsolókat, miután valaki kintről érkezik az otthonunkba vagy a munkahelyünkre (pl. boltból, postás vagy pizzafutár érkezése után stb.), illetve amikor szükségét érzi (pl. állatokkal való érintkezés után, idősebb vagy krónikusan beteg hozzátartozó környezetében). A felületfertőtlenítőt ne mossuk le és ne töröljük le.

Felhasznált irodalom:

  1. Brady R.R.W, Verran J, Damani NN, Gibb AP. Review of mobile communication devices as potential reservoirs of nosocomial pathogens. Journal of Hospital Infection 2009; 71:295-300
  2. How germs spread from surfaces
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Agydaganat elleni szerrel...

Egyes agresszív agydaganatok kezelésére szolgáló hatóanyagból szeretnének gyógyszert készíteni a Debreceni Egyetem és egy lyoni egyetem...

Hogyan kapcsolódik a demencia az...

A demencia legalább 55 millió embert érint világszerte, és ez a szám évente körülbelül 10 millióval nő. Ennek részben az az oka, hogy tovább...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.