Kollagén – A szervezet ragasztója

Szerző: Szponzorált tartalom

Televíziós reklámok, internetes promóciók és újsághirdetések sokasága népszerűsíti a különféle kollagén-tartalmú bőr- és arcápoló készítményeket, valamint étrend-kiegészítőket a fiatal, rugalmas bőr és az anti-aging hatás címszavaival. De mi is pontosan a kollagén, miért van rá szükségünk és hogyan juthatunk hozzá természetes módon? (x)

A fehérje, mely összetartja a testet

A kollagén masszív, szálas szerkezettel rendelkező fehérje, mely az emberi szervezetet alkotó fehérjék 70%-át képezi. A testben lévő kötőszövetek mindegyikében megtalálható, legyen szó

  • a bőrről,
  • az izmokról,
  • az ínakról,
  • a csontokról és
  • az erekről – legfőbb funkcióját tekintve tehát nevezhetjük a „test ragasztójának”.

Kollagén és öregedésA bőr fiatalságának megóvását ígérő arcápoló készítmények népszerű összetevője - a szépségápolási termékek reklámszövegeiben gyakran olvashatunk a neki tulajdonított „anti-aging”, azaz öregedésgátló hatásáról. A bőr kötőszöveteinek egyik legfontosabb alkotóelemeként a kollagén valóban hozzájárul a bőr rugalmasságának, feszességének, hidratáltságának megőrzéséhez.

Sokoldalú szépségápoló, óvja a haj épségét, szépségét: segíti a hajhagymák és a szőrtüszők erősségének megőrzését és regenerálja a fejbőrt.* Az egészséges, erős körmök megóvásának egyik kulcsa szintén a megfelelő kollagénbevitel. Gumiszerű felépítésének köszönhetően az izomszövetek rugalmasságának, a porcszövetek és a csontok keménységének megtartásában is részt vesz.

Érdekelnek a kollagén étrend-kiegészítők!

Kollagénben gazdag élelmiszerek

Az emberi szervezet képes a kollagén előállítására, a fehérjékben és antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztásával azonban tovább fokozható a természetes kollagéntermelés. A

  • csirke-, sertés-, marhahús és a hal,
  • a csontleves,
  • a tojássárgája, valamint a
  • zselatin az állati eredetű fehérjék kiváló tápanyagforrásai.

A C-vitamin, a kén és a cink hozzájárulnak a szervezet kollagéntermeléséhez, érdemes odafigyelni tehát az említett vitaminokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztására. Természetes C-vitamin források többek között a citrus- és bogyósgyümölcsök, a leveles és a piros színű zöldségek, ként tartalmaz az uborka, a fokhagyma, a banán, valamint a tofu, ezen kívül cinkhez juthatunk a mag- és diófélék, illetve a tenger gyümölcseinek fogyasztásával.

A kollagéntermelést akadályozó tényezők

A kollagéntermelés egy egész életen át tartó élettani folyamat, aktivitása azonban a kor előrehaladtával (nagyjából a harmincadik életév betöltése után) egyenes arányosságban csökken. Az intenzív ultraibolya-sugárzás szintén elősegíti a kollagénrostok lebomlását és akadályozza a további kollagén termelődését, érdemes tehát megfelelő készítményekkel óvni bőrünket az UV-sugárzástól és kerülni a napégést.

Kollagén étrend-kiegészítőkKollagén powder

Fontos tudni, hogy a belsőleg alkalmazott kollagén termékek, azaz a tabletták, kapszulák, porok és egyéb táplálékkiegészítők hasznosulnak megfelelő mértékben a szervezetben, így a kollagént tartalmazó krémek és gélek helyett inkább ezeket a termékeket válasszuk. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik az egészséges táplálkozást, hanem kiegészítik azt, így törekedjünk a kollagénben gazdag, valamint a kollagéntermelést fokozó vitaminokat tartalmazó étrend kialakítására.

Étrendkiegészítőkért és vitaminokért kattints ide!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Sokaknál lelki instabilitás is jelentkezhet. Mit lehet tenni?

Védőoltások kontra omikron - Mit...

Minden alkalommal, amikor a koronavírus replikálódik - ami meglehetősen gyorsan megy végbe -, fennáll annak az esélye, hogy mutáció következik be. Ez...

Amit a...

A legtöbb COVID-19-ből felépülő ember rendelkezik valamilyen védelemmel a COVID-19 ellen az antitesteknek és egyéb immunválaszoknak köszönhetően....

Minden, amit a kollagénes...

A kollagén egy aminosavakból felépülő összetett fehérje, amely a testünkben szinte mindenütt megtalálható, sőt, magasan ez a leggyakoribb fehérje...

Kollagén étrend-kiegészítők -...

A kollagén az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emlős állatok és az ember szervezetében. Számos biológiai funkcióért felelős...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.