Az ízületi kopás a korral jár?!

Szerző: Szponzorált tartalom

Az ízületek és porcok elhasználódása ugyan idővel természetesen végbemegy, de egyes tényezők felgyorsíthatják, súlyosbíthatják a folyamatot. A genetika például ide sorolható, valamint a különböző sportsérülések. Bár utóbbi kifejezés kicsit megtévesztő, hiszen egyetlen rossz mozdulat is bőven elegendő a bajhoz. (x)

Ízületi kopásAhogy múlnak az évek, úgy válik nehézkesebbé a lépcsőzés, a térdek, a csipő éreztetik jelenlétüket. A túlsúly és a mozgásszegény életmód szintén sokat nyomnak a latba. Manapság a milliókat érintő ülőmunka, s az ezzel együtt járó fizikai inaktivitás már fiatal korban komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

Kopás és kopás között van különbség!

A reumás ízületi gyulladás autoimmun eredetű megbetegedés, aminek a megjelenése egyáltalán nem életkorhoz kötött. Az ízületek fájdalma, majd deformitása idővel elkerülhetetlenné válik.

Az ízületi kopás ezzel szemben nem az immunrendszer hibás működése miatt alakul ki, s főleg ténylegesen idősebb korban bukkan fel. (A túlságosan aktív életvitel, illetve az erőteljes, fizikai munka viszont jóval a várható idő előtt is problémákat generálhatnak.) Kis túlzással népbetegségnek is tekinthető. Azon túl, hogy az ízületek gyulladása, a porcok kopása fájdalommal jár, nem egyszer a szabad mozgás élménye átadja a helyét a nehézkes, akadályozott mozdulatoknak. Ez a jelenség pedig további, különösen lelki eredetű gondokat eredményezhet. Tehát nagyon összetett a téma, mely statisztikák szerint csak kis hazánkban milliókat érint. S ezen számok arról is hűen tanúskodnak, hogy mind korábban bukkannak fel, a régebben inkább öregségi gócokként kezelt és könyvelt kórképek.

Miért érdemes felderíteni az okokat?

Az Oszteoartrózis és a Reumás ízületi gyulladás megkülönböztetése, a kiváltó okok különbözősége miatt kulcsfontosságú. Míg előbbi kopás, porcelhalás, addig utóbbi gyulladások, felmaródások miatt alakul ki. Előbbi többnyire esztendők során jön létre, s súlyosbodik, míg utóbbi nem ritkán hetek leforgása alatt megy végbe.

Bár a tünetek hasonlóak, a gyulladásos háttér másképpen kezelendő, mint a természetes porckopás. Ugyanakkor az Artroflex ízület - és porcerősítő készítmény minden háztartásban jó szolgálatot tehet. Nem mindennapi összetevőivel támogatást nyújthat a fájdalommal, merevséggel terhelt mindennapokban.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Magyarország is csatlakozik a...

Magyarország is csatlakozik a dél-afrikai régióból érkező légiközlekedés korlátozásához - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ...

Koronavírus - Az új variáns is...

A brit egészségügyi miniszter szerint a koronavírus most azonosított új változatának felbukkanása is jelzi, hogy korántsem ért még véget a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.