Rendhagyó tesztelési lehetőségekkel küzd a járvány ellen az Oktogon Medical Center

Szerző: Szponzorált tartalom

Hiába jelent meg Magyarországon már többféle vakcina, és hiába kezdődtek el az oltások, a koronavírus-járvány visszaszorítása egy rendkívül hosszú folyamatnak ígérkezik, amiben óriási szerepet kapnak a folyamatos tesztelések. Az állami egészségügyi intézmények kapacitásait azonban már a pandémia kirobbanása óta meghaladják az esetszámok, így gyakori probléma, hogy valakit tünetei, illetve saját akarata ellenére sem tudnak megfelelő módon, illetve időben letesztelni. (x)

Szerencsére azonban az állami szektort hazánkban egy rendkívül erős magánegészségügyi szegmens egészíti ki, így folyamatosan érkeznek az új ötletek és alternatívák, melyek segítséget nyújthatnak abban, hogy az emberek akár naponta, de legalább hetente le tudják teszteltetni magukat, ami a járvány megállításában rendkívül lényeges tényező. Arról, hogy itthon milyen lépéseket tettek a magánklinikák a küzdelemben, Farkas Levente, az Oktogon Medical Center tulajdonosa adott nekünk egy átfogó tájékoztatást, aki bemutatta a magánklinika legújabb kapcsolódó szolgáltatásait.

Gyorsaság és hatékonyság: elindultak az autós tesztállomások!

Határozottan az amerikai mintát követve, Levente rögtön bemutatta az egyik leggyorsabb, leghatékonyabb és alighanem legbiztonságosabb tesztelési módot, ami a járványhelyzetben hosszú távon is működőképes lehet. Ez nem más, mint az autós tesztelés, amikor az emberektől úgy vesznek mintát a saját gépkocsijukban ülve, hogy nem találkoznak és nem érintkeznek másokkal, csak lehúzott ablak mellett a védőfelszerelésbe bújt egészségügyi dolgozóval.

Budapesten és vonzáskörzetében már két ilyen autós tesztállomás is működik, ahol az emberek akár előzetes regisztráció vagy bejelentkezés nélkül megjelenhetnek, és kérhetnek gyorstesztet, valamint alaposabb kivizsgálást, ha szükség van rá. Az egyik autós tesztállomás már októberben megnyitott Dunakeszin, a Fő út 2-es szám alatt megtalálható Shell töltőállomás szomszédságában, azonban a kapacitásnövelés érdekében néhány héttel ezelőtt már a második ilyen központ is látogathatóvá vált. Ezt Érden, a Budai út 30-58. szám alatti StopShop mellett találhatják meg azok, akik gyors és biztonságos tesztet szeretnének készíteni.

Rendkívül jók a visszajelzések

Noha az autós tesztállomások elsőre talán különösnek tűnhetnek, azonban a magánklinika-tulajdonos elmondta, hogy az emberek nagyon jól fogadták őket, gyakorlatilag a nyitás óta folyamatosan érkeznek az autósok, rengetegen heti szinten visszajáró páciensek, mert tudják, hogy itt a gyorsaság mellett a munkatársak teljes védőfelszerelésben, az óvintézkedések maximális betartása mellett végzik a teszteket, az érkezőknek pedig nincs más dolguk, mint az autójukban ülve követni az utasításokat.

Mint kiderült, a két tesztállomás már hónapok óta megállás nélkül üzemel, tulajdonképpen egymást váltják az autósok, folyamatosan készülnek a tesztek, az eddigi visszajelzések pedig rendkívül pozitívak. A legtöbben annak örülnek, hogy nagyon hamar és nagyon megbízható eredményt kaphatnak az állapotukról, miközben ehhez még az autójukból sem kell kiszállniuk.

Így zajlik az autós tesztelés

Mivel egy egészen új típusú szűrési formáról van szó, sokan talán nem tudják, hogy mire számítsanak egy autós tesztállomáson. Farkas Levente szerint az első és legfontosabb, hogy bátran induljunk el és keressük fel ezeket a pontokat, mert a helyszínen a munkatársak mindenben segítenek majd az embereknek abban, hogy biztonságosan és gördülékenyen folyhassanak a tesztek.

Amennyiben valaki gyors eredményt akar, mert kell a munkahelyére, egy családi látogatásra, vagy csak egyszerűen önmaga megnyugtatására, az a helyszínen antigén gyorstesztet kérhet, ami normál esetben 3-5 perc alatt elkészül, tehát a helyszínen kiderül, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. Mivel a gyorsteszteket szükség esetén minden esetben meg kell erősíteni, ezért a pozitív eredmények után az érintett páciensek PCR tesztet is kérhetnek a helyszínen.

A mintavétel esetében ugyanolyan gyorsan elkészül, azonban az eredményre várni kell, hiszen az eredményeket a Neumann Labs tenyészti ki, így általában csak 24 óra múlva tudjuk meg, hogy valóban koronavírussal fertőződtünk-e, vagy csak valamilyen gyulladás van a szervezetünkben. A teszteredmény magyar és angol nyelven egyaránt kikérhető, ezáltal akár utazáshoz vagy külföldi munkavállaláshoz is érvényes lehet.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az otthoni tesztelés

Mivel ebben a helyzetben sokan még autóval sem szívesen hagyják el otthonukat, ezért Farkas Levente szerint egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Oktogon Medical Center másik új szolgáltatása is, melynek részeként az embereknek lehetőségük van házhoz hívni a tesztelőcsapatot.

Ehhez a magánklinika egy külön tesztelőkocsit alakított ki, mely magánszemélyek és cégek esetén egyaránt kirendelhető, a helyszínre pedig mindig egy jól felkészült, megfelelő védőöltözetbe bújt orvosi csapat érkezik, akik előbb gyorstesztet végeznek, majd szükség esetén vagy külön kérésre a laboratóriumi tenyésztést igénylő PCR teszthez is mintát vesznek.

Ezt a szolgáltatást jelenleg Budapest összes nagy szállodája a klinikától kéri, így akár magyar, akár külföldi állampolgárok esetén a helyszínen végzik el a szükséges teszteket, de Levente kiemelte, hogy buborékrendszerben a sporteseményeket is képesek biztosítani, ahol kitelepült csapattal folyamatosan tudják szűrni a dolgozókat és a sportolókat, hogy ha megjelenik a rendezvényen a vírus, akkor azonnal meg lehessen hozni a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Mit hoz a jövő?

A koronavírus elleni védekezés kapcsán ugyan minden képlékeny, de Farkas Levente megnyugtatott minket, hogy ők minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy Budapest után a vidéki nagyvárosokba is el tudjanak jutni az autós- és a mozgó tesztállomásokkal. Erre jelenleg nemcsak óriási igény mutatkozik, hanem részükről is biztosított a megfelelő háttér, így folyamatosak az intézkedések az új tesztelőkocsik berendezéséről és elindításáról, valamint a tesztállomások kijelöléséről.

További információk: oktogonmedical.hu/covid-19-pcr-teszt

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Allergiás nátha Allergiás nátha

A tünetek súlyosságának megítélése lényeges a kezelés szempontjából.

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

A kormány április 19-ig...

A kormány a magyar emberek egészségének védelmében, az Operatív Törzs javaslatára 2021. április 19-ig meghosszabbítja a hatályban lévő védelmi...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Koronavírus gyorstesztek - Érdemes?

A koronavírus kimutatására kétféle típusú teszt létezik. A hivatalosan is diagnosztizált eseteket kimutató PCR teszt mellett egyre több helyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.