A potencia ne legyen a kor függvénye!

Szerző: Szponzorált tartalom

Többnyire alaptalan félelmek és zavaros információk tántorítják el a férfiakat az urológiai szűrésektől. Holott a szakemberek segíthetnek megoldani a potenciagondokat és megelőzhetik a végzetes rákos betegségeket. (x)

Sok zavaros, néha egymásnak ellentmondó adat, információ él a férfiak fejében az urológia rendelések és szűrések kapcsán. Milyen korban kell kezdeni a szűréseket? Hány évente kell részt venni ilyenen? Mennyire fáj és mennyire elkerülhető az anális vizsgálat. Tegyünk hát rendet az információrengetegben, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója, Dr. Merth Gábor segítségével.Affidea szűrés

„Talán nincsen olyan területe a férfiegészségügynek, melyet annyi félelem övezne, mint az urológiai szakrendeléseket. Persze mint minden esetben, itt is az ismeretlentől való idegenkedés áll a félelmek hátterében. Ezt táplálja még a megfelelően rendszerezett információ hiányában kialakuló bizonytalanság is”. – foglalta össze Dr. Merth Gábor. Holott a szakrendelések és a szűrések rendszerezése igazán egyszerű és logikus. A szűrések összetételét és a szükséges gyakoriságukat elsősorban az életkori sajátosságok határozzák meg. Ennek megfelelően három fő korcsoportot, a 39 év alattiakat, a 40-59 éveseket és az ennél idősebbeket különböztetjük meg. Általában ezek az életkori határok választják el egyes tünetek és betegségcsoportok jellemzőbbé vagy éppen ritkábbá válását.

Példaként említhetjük a legfiatalabb célcsoportot, ahol komolyabb a hangsúly a fejlődési rendellenességek vizsgálatán és náluk jóval nagyobb a hererák kockázata. „Bár a hererák csupán a férfiak 2-4 ezrelékét érinti, veszélyességét az adja, hogy leggyakrabban a 18-35 éves korosztályt sújtja.” – húzta alá Dr. Merth Gábor. „Ugyanakkor ebben a korban például a prosztatarák gyakorisága igen ritka, és a már említett anális vizsgálat elfogadottsága is ilyenkor a legrosszabb. Éppen ezért ezt ebben a korban csak igen ritkán alkalmazzák. " 40 év alatti korosztályban (a 18. évtől), panaszmentes férfiaknálelegendő öt évente beiktatni egy teljeskörű szűrést, húgyúti és hereultrahanggal és általános laborvizsgálattal és hormonszint ellenőrzéssel. Emellett ajánlott a herék otthoni, tapintásos vizsgálata, heti - kétheti rendszerességgel is”. – vélekedett Dr. Merth Gábor.

A férfiak esetében a daganatos megbetegedések közül a prosztatarák előfordulása a leggyakoribb és a 40. év után rohamos emelkedésnek indul az esetek száma. Ráadásul ebben a korban kezdenek jelentkezni a helytelen éltmód és a káros szenvedélyek szervezetre gyakorolt hatásainak első jelei. A középkorú férfiaknál már előfordulhatnak potenciazavarok is, a korábbi férfierő és -kedv csökkenése, ezt megelőzendő a rendszeres urológiai vizsgálat kifejezetten ajánlott. Ilyen korban a laborvizsgálaton teljes vérkép készül, mérik a vese- és májfunkciókat, illetve a koleszterin- és vércukorszintet egyaránt. Mérik a tesztoszteront és a hormont befolyásoló faktorokat is, ezeknek változásai már a kezdődő férfi változó korra utalhatnak. Felderítik a cukorbetegségre való hajlamot, valamint kizárják mindazokat a szív- és érrendszeri rizikótényezőket, amelyek a későbbiekben a potenciazavar kialakulását okozzák.Affidea szűrővizsgálatok

Ezzel el is értünk a 60 év felettiekhez, akiknek az éves szűrés már minden körülmények között természetessé kell, hogy váljon. A korosztályt ugyanis számos urológiai betegség érinti, a prosztata megnagyobbodás és a vizelési problémák megjelenése szinte népbetegségnek tekinthető ebben a korban. Ennek megfelelően a számukra összeállított szűrővizsgálatban a korábban felsoroltak mellett már egy vizelési habitust mérő uroflow, vagy vizeletáramlás-mérés is helyet kap. Természetesen ebben az időszakban már gyakrabban jelentkezhetnek kellemetlen vagy éppen fájdalmas tünetek a húgyutakban vagy éppen a nemi szervekben. Ezek megjelenéskor még az éves vizitet sem tanácsos megvárni, hanem mihamarabb fel kell keresni az urológust.

„Összességében elmondhatjuk, hogy a férfiegészségre minden életkorban figyelmet kell fordítanunk. A férfierő csökkenésével kapcsolatos szégyenérzeten és a vizsgálatokkal kapcsolatos félelmeken túl kell lépni, hiszen néhány kellemetlen perc elhanyagolható ár egy – akár potenciálisan halálos - betegség legyőzése érdekében”. – hangsúlyozta Dr. Merth Gábor az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója.

Az Affidea Férfiegészség Központ fő profilja a férfiak urológiai betegségeinek szűrése és gyógyítása, de emellett több szakorvosi területen kínálunk testre szabott prevenciós és betegellátási szolgáltatásokat. Exkluzív környezetben, elhivatott és felkészült szakemberekkel, személyre szabott, magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokkal segíti a páciensek gyógyítását.

Affidea szűrővizsgálatok

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Koronavírus - Szlávik: az omikron...

Tudomásul kell venni azt, hogy az omikron ellen a három oltás abszolút megvéd attól, hogy súlyos állapotba, netán intenzív osztályra vagy...

Mi áll a dadogás hátterében, s...

A hétköznapi és szakmai értelmezés szerint a dadogás alatt a beszéd folyamatosságának akadályoztatását, problémáját értjük. Vagyis, a dadogás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.