• Korunk nagy kihívása: a légúti fertőzések

   Szerző: VitaPlus Kft. - Támogatott tartalom

   A Vitaplus Élelmiszer, Gyógyszergyártó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett 2019-1.1.1-PIACI KFI kódszámú, „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásra. (x)

   A „Medistus Antivirus száj- és torokspray kifejlesztése a légúti fertőzések mellékhatások nélküli megelőzésére” című, 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00301 azonosító számú támogatási kérelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősítette.  A projekt összköltsége 165.738.900, - Ft, melyből a vissza nem térítendő támogatás összege 100.265.868, - Ft.

   Sokféle termék létezik, azonban a megelőzés jóval fontosabb lenne

   Korunk nagy kihívása az egyre gyakoribb légúti eredetű fertőzésekkel (pl. nátha, influenza, hörgőgyulladás, garatgyulladás, tüdőgyulladás) szembeni hatékony védelem. Az Egészségügyi Világszervezet évente 20-50 millió komoly kimenetelű fertőzést regisztrál, ebből fakadóan 2-5 millió kórházi tartózkodást és 3-600 ezer halálestet. A védőoltások hatékonysága és társadalmi elfogadottsága megkérdőjelezhető, alkalmazásuk pedig fájdalmas, és csak szakember által végezhető, ráadásul sokféle mellékhatásuk van (pl. fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger, izomfájdalom, láz, GBS autoimmune szindróma).

   A légúti fertőzések kezelésére vonatkozóan szintén sokféle termék létezik, azonban a megelőzés jóval fontosabb lenne. A fejlesztendő termék erre a védelmi feladatra összpontosít. Tervezett projekteredményünk, a Medistus Antivirus száj- és torokspray fejlesztésekor a fő célunk egy olyan hatóanyag kombináció kidolgozása, amely egyszerre biztosítja a száj- és garatnyálkahártya védelmét és a kórokozók bejutásának megakadályozását.

   A fejlesztés eredményeként megszülető termék orvostechnikai eszközként kerül piaci bevezetésre. A termék hatásának és hatásosságának tudományos megalapozottságát in-vitro, ex-vivo és klinikai vizsgálatokkal kívánjuk alátámasztani. Célunk egy olyan termék létrehozása, amely hatását egyszerűen és megbízhatóan, azaz mellékhatások, illetve rezisztencia felépülése nélkül, kizárólag mechanikai úton fejti ki és minden korosztály által tartósan is használható.

   Mivel sem a magyar, sem pedig a nemzetközi piacon ilyen kettős hatású, fertőzés megelőzést szolgáló spray nem található a kínálatban, ezért nagy sikerű fogadtatásra számíthat az új termék.

   VitaPlus Kft.

   Módosítva: 2020.05.22 08:00, Megjelenés: 2020.05.22 08:00