Egymillió migrénes országa vagyunk

Szerző: Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. - Szponzorált tartalom

Élete során a lakosság több mint 90 százalékának van hosszabb-rövidebb ideig tartó, visszatérő fejfájása. Ez a magas szám már önmagában is meglepő, de fontos az elején leszögezni: nem minden fejfájás migrén. De mitől migrén a migrén? Mutatjuk! (x)

1. Egymillió migrénes országa vagyunk

Gyakori előfordulása, az egyénre és a társadalomra gyakorolt negatív hatása miatt a migrént tartják a legfontosabb fejfájástípusnak. Ez a fejfájás élete során a népesség kb. 20 %-át, míg egy év alatt 13 %-át érinti. Nők körében kb. háromszor olyan gyakori, mint a férfiakban. Legnagyobb mértékben az aktív korosztályokat (20-50 év közötti korcsoport) sújtja: a 40 éves korú nők negyede migrénes. Magyarországon hazai és európai adatok alapján 1,2-1,4 millió migrénessel számolunk.

Fájdalom és kellemetlen tünetek

A te életedet mennyiben befolyásolja a migrén? Alábbi tesztünkből kiderül.

2. A migrén nem az erős fejfájás szinonimája

A hétköznapi beszélgetésben a „migrén” szót gyakran az erős fejfájás szinonimájaként használjuk, pedig orvosi értelemben a migrén egy konkrét betegség, jellemző tüneti képpel és speciális kezelési lehetőségekkel. A „migrén” mint kifejezés a „hemicrania” szóból származik, mely magyarul féloldali fejfájást jelent.

3. Akár három napig is tarthat!

A migrénes fejfájás – legalábbis kezdetben - valóban féloldali; kezdődhet homlok-, vagy halántéktájon, máskor a tarkó környékén is, majd a legtöbb esetben a fej egyéb részeire terjed. A fájdalom a betegek 40%-ában előbb-utóbb kétoldalivá válik. A migrénes fájdalom közepes vagy erős: a mindennapi tevékenységeket zavarja, sőt gyakran meg is gátolja. A fájdalom legtöbbször lüktető vagy görcsös, ami mozgásra, lehajlásra fokozódik. A migrénes fájdalom hatékony kezelés nélkül legalább 4 óráig, de akár 3 napig is tarthat.

4. Csak egy sötét szoba segít?

A migrénes roham alatt a betegek a környezeti ingerekre (fények, zajok, illatok) fokozottan érzékenyek, sokan csendes, sötét szobában keresnek menedéket. Emellett a migrént kísérheti hányinger, sőt hányás is, de ezek hiánya sem zárja ki a migrént. A sötét szobán túl szerencsére létezik már megoldás; a migrén kezelésének két fő iránya a rohamkezelés vagyis a fájdalomcsillapítás, illetve a migrénrohamok ritkítását célzó megelőző kezelés.

5. Mi az az aura?

Ne gondoljunk semmi misztikus dologra. A migrént előre jelezheti látászavar (szikrázó, fénylő foltok érzékelése, esetleg csőlátás), illetve fokozatosan terjedő végtagzsibbadás vagy gyengeség is. Ezeket nevezzük összefoglaló néven migrénes auratüneteknek. Ezek azonban csak a migrénesek mindössze negyedénél fordulnak elő.

Sajnálatos tény, hogy a migrénesek kevesebb, mint fele fordul orvoshoz, hogy megkapja a megfelelő diagnózist, annak ellenére, hogy több olyan teszt létezik, ami a migrén felismerését megkönnyíti. A Migréndiagnosztikus kérdőív (MDX kérdőív) több, mint 90%-os biztonsággal képes a migrén kiszűrésére. Amennyiben felmerül a migrén gyanúja, mindenképpen konzultálj neurológus szakorvossal.

A migrén gyanúja
Vajon te is migrénes vagy? Töltsd ki az MDX tesztet és kiderül!

(Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

Hivatkozás

1. Lipton RB, Bigal ME, Diamond M, et al. Migraine prevalence, disease burden, and the need for preventive therapy. Neurology. 2007;68:343‐349.

2. Stewart WF, Lipton RB, Celentano DD, Reed ML. Prevalence of migraine headache in the United States. Relation to age, income, race, and other sociodemographic factors. JAMA. 1992 Jan 1;267(1):64-9.

3. Bánk J, Márton S. Hungarian migraine epidemiology. Headache. 2000 Feb;40(2):164-9.

4. Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia 2018;38(1):1-211. doi: 10.1177/0333102417738202

5. Wang SJ, Chen PK, Fuh JL. Comorbidities of migraine. Front Neurol. 2010;1:16. 10.3389/fneur.2010.00016

6. Rubino E, Rainero I, Garino F, Vicentini C, Govone F, Vacca A et al. Subclinical hypothyroidism is associated with migraine: A case-control study. Cephalalgia. 2019 Jan;39(1):15-20. doi: 10.1177/0333102418769917.

7. Csépány É, Bozsik Gy, Kellermann I, Hajnal B, Scheidl E, Palásti Á, Tóth M, Gyüre T, Ertsey C. Új önkitöltős migrén-szűrőeszköz diagnosztikus hatékonyságának vizsgálata. Ideggyogy Sz, 2014;67(7–8):258–268.

Anyaglezárás dátuma: 2019.08.27.

PP-GEP-HUN-0205

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 53. MOM Park „A” épület

Tel.: +36-1-488-3700 www.pfizer.hu

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Korai menopauza Korai menopauza

Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

Immunonkológia Immunonkológia

Daganatos sejtek és az immunrendszer - Tudnivalók az immunonkológiáról.

Alvás napközben - karantén...

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, amely során különös figyelmet...

Migrén időskorban

Sok ember véli úgy, hogy migrénjük már nem olyan kellemetlen, amikor idősebbek lesznek, sokak szerint azonban 70-80 éves korban is ugyanolyan kínzó.

A migrén a nyaralás során sem...

A megelőző 12 hónap során migrénben szenvedő emberek 86 százaléka tapasztalt migrénes rohamot a nyaralása alatt. Öt megkérdezettből egy ember...

A migrén okai

Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a...

Migrén: már gyermekkorban is

A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb...

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ....

Élet migrénnel

A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.