ImpleMENTIS

Szerző: WEBBeteg

A statisztikák szerint öt emberből egynél diagnosztizálható valamilyen mentális betegség, amely nemcsak a betegek mindennapi életére hat negatívan, hanem a családtagokéra is. Az érintettek jelentős számának dacára a pszichiátriai ellátás a jelenlegi egészségügyi rendszerben nem kap ennek megfelelő figyelmet. Ezen kíván változtatni az ImpleMENTIS program.

A számok magukért beszélnek: Európában 133 millió ember (a felnőttek 27%-a) szenved pszichiátriai vagy mentális betegségben, ami azt jelenti, hogy ennyien mutatnak az egészségestől eltérő kognitív, érzelmi vagy viselkedési tüneteket. Az ijesztő adatok ismeretében az Európai Bizottság és a WHO elismerte, hogy a mentális zavarok jelentik az egyik legsürgetőbb közegészségügyi problémát.

Méltatlanul hátrányos helyzetben a közösségi ellátás

Implementis

A magyarországi helyzet sem jobb az EU-ban tapasztaltnál, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az öngyilkossági feketelistán világviszonylatban elfoglalt 7. helyünk. A mentális betegek ellátása szemlátomást javításra szorul. A hiány leginkább a szociális és az egészségügyi ellátás között hidat képező szolgáltatások terén jelentkezik. A pszichiátriai ellátás progresszívnek nevezhető, közösségi bázisú modellje sajnos az egészségpolitikában nem élvez nagy támogatottságot. A betegek hozzátartozói, gondozói, a lokális ellátórendszer működését, fenntartását jelenleg civil szervezetek és magántámogatók finanszírozzák, erejükön felül, ám még így sem elégséges mértékben.

A lokális ellátás nemcsak gyenge, hézagos is, hiszen a közösségi ellátó rendszerek szinte csak a nagyobb városokban lelhetők fel, a vidéki, kisebb települések nélkülözik az ellátás ezen szintjét.

Az EUFAMI (A Pszichiátriai Betegek Hozzátartozói Társaságainak Európai Szövetsége) és az ILC-UK (A Hosszú Élet Nemzetközi Központja - Egyesült Királyság) által elindított nemzetközi (Európa szintű) segítő program, az ImpleMENTIS ezen a helyzeten szeretne változtatni.

Mi az ImpleMENTIS célja?

Információs adatbázissal (adatok, érvrendszer, stratégiai tanácsok, eszközök, cselekvési terv készítési lehetőség, stb.) kívánja segíteni a mentális betegségben szenvedőket, a betegek hozzátartozóit, a gondozókat, továbbá az egészségügyi szakembereket abban, hogy a mindenkori kormányt meg tudják győzni a pszichiátriai betegeket segítő közösségi ellátás támogatásának fontosságáról.

Az egészségpolitikai tájékoztató csomag Magyarországon való megjelenését, ügyét a Bristol-Myers Squibb gyógyszercég karolta fel. A társadalmi szerepvállalást fontosnak tartó cég így kívánja támogatni a lelki egészség megőrzését, a mentális betegségben szenvedők társadalmi integrációját, az ellátás javítását és hatékonyabbá tételét.

A nemes cél érdekében történő lobbi tevékenység segítését közösségi küldetésnek tekinti a Bristol-Myers Squibb. A www.implementis.eu weboldal hozzáférhető forrásként szolgál betegek, gondozók, egészségügyi szakemberek, illetve kormányzati döntéshozók számára egyaránt. Továbbá áttekinthetővé teszi az európai egészségpolitika és ellátás pszichiátriai területen dokumentált jelenlegi állapotát.

Harc a hatékonyabb ellátásért

Az ezidáig elhanyagolt egészségpolitikai terület, a pszichiátriai közösségi ellátás segítése több okból is fontos. A családtagok és a gondozóik bevonása az ellátó rendszerbe, képzések biztosítása igazolhatóan növeli a gyógyulás arányát, és akár 50%-kal is csökkentheti a visszaesés kockázatát. Csakúgy, mint a társas kapcsolatok javítása, a mentális zavarokkal küzdők stigmatizált társadalmi szerepének megváltoztatása, a társadalomba való beilleszkedésének segítése, s a társadalom kirekesztő attitűdjének megváltoztatása is.

Mivel a mentális betegségek kormányt terhelő költsége európai átlagban a GDP 3-4 %-ának megfelelő mértékű, több országban is az eddiginél előkelőbb helyet kapott az egészségpolitikában.

Hazai szakemberek tavaly megalkották a LEGOP (Lelki Egészség Országos Programja) elnevezésű programot, melynek gyakorlati megvalósítása eddig még váratott magára. A szakemberek által kidolgozott program tartalmazza a szakpolitikai ütemtervet, a szükséges fejlesztési lépéseket, az erőforrások felmérését. A szakmai fejlesztés alapját képező dokumentum és program hatékony segítsége lehet az ImpleMENTIS.

Nagyobb ismertség, pozitívabb attitűd

A Bristol-Myers Squibb nemcsak webes felületen népszerűsíti a lelki egészség nagyobb támogatásáért küzdő ImpleMENTIS programot. Nyáron jelen voltak egy számos civil szervezetnek helyet adó fesztiválon, ahol igyekeztek minél több emberrel megismertetni az ImpleMENTIS üzenetét, küldetését. Ugyanakkor a társadalmi attitűdöt is vizsgálták: kérdőívet töltettek ki az érdeklődőkkel, amely azt vizsgálta, milyen az általános hozzáállás például a szkizofréniához, a mániás depresszióhoz és a súlyos mentális betegségekhez. Röviden be is mutatunk pár érdekes eredményt a nem reprezentatív felmérésből. A kérdőívet kitöltők átlagéletkora 24 év volt, a 14-45 év közötti korosztály képviseltette magát. A szkizofrénia kezelésében a vélemények szerint fontos szerepe van a gyógyszeres kezelésen és a pszichoterápián túl a barátok és a család támogatásának és a stressz hatékony oldásának. A betegséget kiváltó okok között a válaszadók fele a genetikát és a stresszt említette, minden negyedik személy pedig a nehéz gyerekkort és a drogok/alkohol fogyasztását is megnevezte. A válaszadók 41%-a úgy gondolja, hogy a szkizofréniában szenvedő betegek testi egészségi állapota rosszabb, mint az egészséges társaiké. Az információra szükség van: a kérdőívet kitöltők 71%-a hasznosnak találná és felkeresne egy olyan internetes információs bázist, mely összefoglalja a mentális egészség kérdésével kapcsolatos problémaköröket.

A projektet bemutató, tájékoztató kampánynak a következő állomása a Lelki Egészség Világnapja, amelyet október 11-én rendeznek meg Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A rendezvény szakmai hátterét a Magyar Pszichiátriai Társaság és a "Védőháló a lelkiegészségért'''' Alapítvány biztosítja. Szó esik majd a rendezvényen többek között az öngyilkosságról, a depresszióról, s a kirekesztés elleni küzdelemről is. Várakozások szerint meghirdetésre kerül a LEGOP gyakorlati megvalósítása is.

A rendezvényen részt vesznek a szakmai előadókon kívül közéleti személyiségek is, akik megküzdöttek a depresszióval. Ezenfelül a szervezők gyermekprogramokkal, kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal kívánják sokszínűvé tenni a programot.

Október 11-én kilátogatnak a rendezvényre az ImpleMENTIS program képviselői, hogy mind a szakmával, mind a civil szervezetekkel, és általánosságban a betegség által érintettekkel még jobban megismertessék az ImpleMENTIS lényegét, és a benne rejlő lehetőségeket.

Az ImpleMENTIS programról részletes információ szerezhető a www.implementis.eu weboldalon, illetve a Lelki Egészség Világnapja rendezvényen. (X)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

A veszélyhelyzet megszűnése után...

A sikeres tavaszi védekezéshez hasonlóan a magyar lakosság egészségének védelme, a további súlyos tünetekkel járó, illetve halálozást okozó...

Merkely Béla: a személyes...

A higiéniai szabályok betartása mellett a legfontosabb, hogy a személyes találkozások számát 60-90 százalékban csökkentsük - mondta a Semmelweis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.