• Duzzadt csomók és kellemetlen szagok - Az elhallgatás nem megoldás!

   Szerző: AbbVie

   Kiütések, tályogok, kelések a legkellemetlenebb testtájakon, gennyedzés és kellemetlen szagok. Ezek a tünetek több tízezer magyar életét teszik pokollá, akik legszívesebben elrejtőznének a világ elől. (x)

   A hidradenitisz szuppurativa (HS), vagyis a krónikus verejtékmirigy-gyulladás egy ritka, ám rendkívül fájdalmas betegség. Világszerte több millió embert érint. Jellemzően a húszas évek elején jelentkezik, és nők esetében gyakrabban fordul elő. Kialakulásának pontos okát egyelőre nem ismerik.

   Kellemetlen tünetek - A HS többféle formában jelentkezhet

   • Enyhe típusánál egy, esetleg néhány különálló (pattanásszerű) kelés figyelhető meg.
   • Súlyosabb esetben a kiújuló fájdalmas kelések akár több testtájon is jelentkezhetnek, valamint sipolyok és hegesedés is előfordulhat.
   • A legsúlyosabb formájában nagy kiterjedésű kelések és egymással összefüggő járatok alakulhatnak ki az érintett területeken. A folyamatot kellemetlen szagú váladékozás is kísérheti.

   A panaszok általában a hónalj és a lágyék területén jelentkeznek, de gyakran előfordulnak az emlők alatt, a farpofák között, a combok belső oldalán, valamint a szeméremdomb területén is.

   A csendben szenvedés nem megoldás

   Az érintettek gyakran kellemetlennek és visszataszítónak tartják a HS tüneteit, ezért senkinek sem beszélnek róla. A krónikus verejtékmirigy-gyulladás rendszerint komoly életminőség-romlást eredményez: hatással lehet a munkaképességre, de a magánéletre, párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét - akár szorongás és depresszió is kialakulhat az érintettek körében.

   Van lehetőség a fájdalom- és tünetmentes életre

   A krónikus verejtékmirigy-gyulladás egy nagyon összetett és nehezen felismerhető betegség, de a helyes diagnózis felállítása után lehetőség van teljes életet élni. A korai felismerés jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis minél előbb részesül megfelelő kezelésben az érintett személy, annál enyhébb lehet a betegség kimenetele.

   Hová fordulhatok segítségért?

   Ha észreveszi magán a hidradenitisz szuppurativa tüneteit, forduljon mihamarabb bőrgyógyászati centrumhoz a megfelelő diagnózis és kezelési terv felállításáért!

   A betegséggel kapcsolatos további információkért és a kezelést nyújtó intézmények listájáért keresse fel a www.hidradenitisz.hu weboldalt!

   Jelen közlemény általános tájékoztatási céllal készült, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük, forduljon kezelőorvosához.

   HUHUD180096; Lezárás dátuma: 2018.05.28.

   AbbVie Kft.
   1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.

   Telefonszám: +36 1 455 8600
   www.abbvie.hu

    

   Legutóbb frissült: 2018.06.01 16:14
   • WEBBeteg.hu