• Orvoshoz gyorsan, várólista nélkül!

   Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

   Ha a gyermek napok, hetek óta köhög, tüsszög álmatlan éjszakákat okozva a szülőknek, akkor a legszerencsésebb, ha mielőbb szakorvosi ellátásban részesül. A legfontosabb kérdés az: hol fogadják a gyermeket a leghamarabb? Különösen, amikor nyakunkon az influenza. (x)

   A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet óbudai (Bokor utcai) gyermekrendelőjében nincs várólista! A tüdőgyógyászati vagy allergológiai szakorvosi vizsgálat TB-támogatott, az ellátás szinte azonnali, mindössze arra érdemes figyelni, hogy a vizsgálatokhoz háziorvosi beutaló szükséges. A Svábhegyi Gyógyintézet Alsó erdősor utcai, felnőtt allergológiai rendelésére ugyancsak beutalóval, előre egyeztetett időpontban, várólista nélkül lehet érkezni.

   A krónikus légúti (asztmás, allergiás) betegségekben szenvedő gyermekeket és felnőtteket ellátó szakorvosok az ország egész területéről fogadják a betegeket. A magyar lakosság jelentős százaléka, közel két millió ember küzd valamilyen allergiával, nagyrészük légúti allergia tüneteivel. Az éghajlati viszonyok miatt, Magyarországon, gyakorlatilag egész évben allergia szezonról beszélhetünk.

   Várólista nélkül
   A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet TB támogatott rendeléseire háziorvosi beutalóval akár másnapra is időpontot foglalhat. Gyermekek esetében ez az allergológia, gyermek-tüdőgyógyászat és a laborvizsgálatokat jelenti, felnőtt pácienseknél pedig az allergológiai szakrendelésre lehet várólista nélkül bejelentkezni.

   Allergiaszezonok

   A téli időszakban a fűtési szezon miatt a poratka allergia a legjellemzőbb, a tavasztól őszig tartó hónapokban pedig a pollenek okozzák a leggyakoribb problémát. A pollenallergiák diagnosztizálása után az allergia tüneteinek kezelése hónapokat vehet igénybe, a várhatóan javasolt immunterápiákat így a szezon előtt 3-4 hónappal érdemes elkezdeni, hogy a tünetek már az adott évben enyhébb formában jelentkezzenek

   A téli-tavaszi időszak velejárói a vírusos megbetegedések, amelyek igen makacs, hosszú ideig fennálló köhögést, orrfolyást, illetve elhúzódó szövődményeket okozhatnak. Azért érdemes mielőbb kivizsgáltatni, hogy a hosszabb ideje tartó betegség hátterében allergia állhat-e, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a megfelelő kezelést kapja-e a beteg gyermek vagy felnőtt a kínzó tünetekre. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológus és gyermektüdőgyógyász (gyermekpulmonológus) szakorvosai csecsemő- és gyermekgyógyászok is egyben, így a jelentős részben TB-támogatott rendeléseken minden részletre kiterjedő, alapos vizsgálatot követően állítják fel a pontos diagnózist, s kezdik meg a célzott kezelést a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt

   Fontos tudni, hogy az allergológiai rendelésre nemcsak a hosszan elhúzódó, felső és alsó légúti panaszokkal érkező pácienseket várják a szakorvosok, hanem azokat a betegeket is, akik problémái hátterében ételallergia gyanúja merül fel. Az ekcémás bőr okát is a lehető leggyorsabban ki kell deríteni, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk.

   Az domináns allergének körforgása hazánkban

   A pollenszezon egészen korán, már februárban a mogyoró virágzásával elkezdődik. Tavasszal 1-3 hónapon keresztül a fák, majd májusban a fűfélék pollenjei kerülnek a levegőbe. A nyár második felében és ősszel a gyomok virágoznak. Ilyenkor főleg a parlagfű, a feketeüröm és a csalánfélék okozzák az allergiás tüneteket. A meleg idő kezdetével a kültéren található gombaspórák is megsokasodnak, amelyek szintje egészen kora őszig magas marad.

   A fűtési szezon magával hozza az ideális körülményeket a poratkák szaporodásához, így a porallergia időszaka tombol a fűtési időszak végéig.

           

       

   Éves allergén (pollen/virágzás) körforgás

     Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
   Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 
   Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
   Tel: +36 1 44 33 200
   Web: svabhegy.eu 

   Legutóbb frissült: 2018.02.01 07:38
   • WEBBeteg.hu