Orvoshoz gyorsan, várólista nélkül!

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ha a gyermek napok, hetek óta köhög, tüsszög álmatlan éjszakákat okozva a szülőknek, akkor a legszerencsésebb, ha mielőbb szakorvosi ellátásban részesül. A legfontosabb kérdés az: hol fogadják a gyermeket a leghamarabb? Különösen, amikor nyakunkon az influenza. (x)

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet óbudai (Bokor utcai) gyermekrendelőjében nincs várólista! A tüdőgyógyászati vagy allergológiai szakorvosi vizsgálat TB-támogatott, az ellátás szinte azonnali, mindössze arra érdemes figyelni, hogy a vizsgálatokhoz háziorvosi beutaló szükséges. A Svábhegyi Gyógyintézet Alsó erdősor utcai, felnőtt allergológiai rendelésére ugyancsak beutalóval, előre egyeztetett időpontban, várólista nélkül lehet érkezni.

A krónikus légúti (asztmás, allergiás) betegségekben szenvedő gyermekeket és felnőtteket ellátó szakorvosok az ország egész területéről fogadják a betegeket. A magyar lakosság jelentős százaléka, közel két millió ember küzd valamilyen allergiával, nagyrészük légúti allergia tüneteivel. Az éghajlati viszonyok miatt, Magyarországon, gyakorlatilag egész évben allergia szezonról beszélhetünk.

Várólista nélkül
A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet TB támogatott rendeléseire háziorvosi beutalóval akár másnapra is időpontot foglalhat. Gyermekek esetében ez az allergológia, gyermek-tüdőgyógyászat és a laborvizsgálatokat jelenti, felnőtt pácienseknél pedig az allergológiai szakrendelésre lehet várólista nélkül bejelentkezni.

Allergiaszezonok

A téli időszakban a fűtési szezon miatt a poratka allergia a legjellemzőbb, a tavasztól őszig tartó hónapokban pedig a pollenek okozzák a leggyakoribb problémát. A pollenallergiák diagnosztizálása után az allergia tüneteinek kezelése hónapokat vehet igénybe, a várhatóan javasolt immunterápiákat így a szezon előtt 3-4 hónappal érdemes elkezdeni, hogy a tünetek már az adott évben enyhébb formában jelentkezzenek

A téli-tavaszi időszak velejárói a vírusos megbetegedések, amelyek igen makacs, hosszú ideig fennálló köhögést, orrfolyást, illetve elhúzódó szövődményeket okozhatnak. Azért érdemes mielőbb kivizsgáltatni, hogy a hosszabb ideje tartó betegség hátterében allergia állhat-e, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a megfelelő kezelést kapja-e a beteg gyermek vagy felnőtt a kínzó tünetekre. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológus és gyermektüdőgyógyász (gyermekpulmonológus) szakorvosai csecsemő- és gyermekgyógyászok is egyben, így a jelentős részben TB-támogatott rendeléseken minden részletre kiterjedő, alapos vizsgálatot követően állítják fel a pontos diagnózist, s kezdik meg a célzott kezelést a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt

Fontos tudni, hogy az allergológiai rendelésre nemcsak a hosszan elhúzódó, felső és alsó légúti panaszokkal érkező pácienseket várják a szakorvosok, hanem azokat a betegeket is, akik problémái hátterében ételallergia gyanúja merül fel. Az ekcémás bőr okát is a lehető leggyorsabban ki kell deríteni, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk.

Az domináns allergének körforgása hazánkban

A pollenszezon egészen korán, már februárban a mogyoró virágzásával elkezdődik. Tavasszal 1-3 hónapon keresztül a fák, majd májusban a fűfélék pollenjei kerülnek a levegőbe. A nyár második felében és ősszel a gyomok virágoznak. Ilyenkor főleg a parlagfű, a feketeüröm és a csalánfélék okozzák az allergiás tüneteket. A meleg idő kezdetével a kültéren található gombaspórák is megsokasodnak, amelyek szintje egészen kora őszig magas marad.

A fűtési szezon magával hozza az ideális körülményeket a poratkák szaporodásához, így a porallergia időszaka tombol a fűtési időszak végéig.

Éves allergén (pollen/virágzás) körforgás

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Web: svabhegy.eu

Módosítva: 2018.02.01 07:38, Megjelenés: 2018.02.01 07:38
Címkék: Allergiaszezon
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Milyen a maszk hatékonysága? -...

A lakosságot érdemes lenne általánosságban maszkhasználatra kötelezni? A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember adott választ.

Mit használhatok allergiás tünetek...

Várandósság alatt, ha csak lehet, inkább nem szedünk gyógyszereket, ám vannak olyan állapotok, amikor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer szedése vagy...

Megérkezett az idei allergiaszezon

A hosszú, fagyos téli hónapok után szinte átmenet nélkül érkezett a szokásosnál melegebb, tavaszias idő. A szeles, csapadékmentes hetek tovább...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.