• Atópiás dermatitisz a testen - A mindennapi tünetek okozta kellemetlenségek enyhítése

   Szerző: Eucerin

   Az atópiás dermatitisz olyan bőrbetegség, mely világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek pedig 10-20 százalékát érinti. Krónikus, hosszan tartó betegség, melyet száraz, pikkelyesedő, érzékeny bőr jellemez, alkalmanként sokkal kellemetlenebb tünetekkel járó belobbanásokkal. Noha a betegségre nincs gyógymód, a rendszeres és következetes bőrápolás megvédheti a bőrt. (x)

   Mit jelent az atópiás dermatitisz?

   Az atópiás dermatitisz – mely atópiás ekcémaként is ismert – egy krónikus bőrbetegség, mely csecsemők, gyermekek és felnőttek arcán és testén jelentkezik.

   A betegek száma egyre nő, különösen a nyugati világban; az utóbbi 30 évben az esetek száma a korábbinak két-háromszorosára emelkedett. Nincs egyetlen olyan ok, amelyre az atópiás dermatitisz visszavezethető volna, de tudományos bizonyítékok támasztják alá ennek a betegségnek az összefüggését az asztmával és a szénanáthával.

   A betegség főként a gyermekeket érinti – világszerte a gyerekek 10-20%-a érintett – míg a felnőttek 2-5%-ának van atópiás dermatitisze.

   Felnőtteknél a tünetek általában a nyakon és a dekoltázson, a könyök- és térdhajlatokban, a kézen és a lábon, valamint az arcon és a fejbőrön jelentkeznek. A tünetek és az érintett bőrterületek gyermekek és csecsemők esetében némileg eltérnek.

   Az atópiás dermatitisszel élő embereknek gyakran további problémákkal is szembe kell nézniük – ezek közé tartozik az alváshiány, a stressz, a hátrányos megkülönböztetés és az önbizalom hiánya. A tünetek enyhítéséhez nemcsak a megfelelő bőrápolási rutin kialakítására van szükség, hanem bizonyos életmódbeli változtatásokra is – ilyen például a pamutruhák viselése, a lakás hőmérsékletének alacsonyan tartása az izzadás megelőzésének érdekében, valamint a tüneteket kiváltó ételek elkerülése.   1. A bőr védelmi funkciója meggyengül és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok behatolását.
   2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki.
   3. Viszketés.

       

   Az érintett bőrterületek egyénenként változnak. Jellemző tünet a száraz, pikkelyes és irritációra hajlamos bőr.

   Ha bizonytalan a tüneteit illetően, forduljon bőrgyógyászhoz tanácsért.

   OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

   Az atópiás dermatitisz lehetséges okai és kiváltó tényezői

   A bőrgyógyászok még nem találták meg sem az atópiás dermatitisz egyértelmű kiváltó okát, sem a gyógymódot a betegség megszüntetésére. Azonban bizonyított, hogy egyes személyek esetében nagyobb a betegség kockázata, mint másoknál. A kiváltó tényezők közé tartoznak:

   • Genetika. Bizonyított összefüggés van az atópiás dermatitisz, az asztma és a szénanátha között. Ha az egyik vagy mindkét szülő az említett betegségek valamelyikétől szenved, akkor megnő annak valószínűsége, hogy gyermeküknél atópiás dermatitisz alakul ki. A kockázat arányosan nő, ezért ha mindkét szülőre jellemző mindhárom betegség, nagyon magas annak valószínűsége, hogy a gyermekük örökli a betegséget.
   • Klíma/földrajzi hely. A hideg éghajlaton élők nagyobb valószínűséggel szenvednek atópiás dermatitisztől, és ez érvényes a szennyezett városi környezetben lakókra is. Egy kutatás kimutatta, hogy azoknál a jamaicai gyerekeknél, akik Londonban nőttek fel, kétszer olyan gyakran alakult ki atópiás dermatitisz, mint Jamaicában élő kortársaiknál.
   • Biológiai nem. A nők valamivel hajlamosabbak az atópiás dermatitiszre, mint a férfiak.
   • Az anya életkora. Azok a gyerekek, akik édesanyjuk gyermekszülésre alkalmas életszakaszának későbbi időpontjában születtek, nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, mint azok, akiket fiatalabb anya hozott világra.

             

   Az atópiás dermatitisz genetikailag öröklődhet. Azok a szülők, akik ebben a betegségben, illetve asztmától vagy szénanáthától szenvednek, továbbadhatják a betegséget gyermekeiknek.

               

            A nők általában hajlamosabbak az atópiás dermatitiszre, és még annak is fontos szerepe van, hogy az anya hány éves korában szüli meg gyermekét.            

   Az atópiás bőrt a természetes hidratáló faktorok, például az aminosavak csökkent mennyisége, valamint a védelmet nyújtó zsírok hiányos termelődése jellemzi. Ez gyengíti a bőr védelmi funkcióját, így a mélyebb bőrrétegek különböző fertőzéseknek lehetnek kitéve, melyeket a vakarózás közben a bőr felszínét felsértő körmök okoznak.

   Az atópiás dermatitisz tünetei egyben olyan tényezők, melyek súlyosbítják a betegséget. A bőr száraz és viszket, ezért a beteg vakarózik. A vakarózással gyengíti a bőr védelmi funkcióját, s ezzel a bőr mélyebben levő rétegei kiszolgáltatottá válnak a környezetből érkező fertőzésekkel szemben. A baktériumok irritációt okoznak, ezért a viszketés folytatódik. Ezt hívjuk az atópiás bőr ördögi körének.

                 

   További kiváltó tényezők

   Vannak egyéb körülmények is, melyek súlyosbíthatják a meglévő tüneteket, noha különböző embereknél más és más tényezők fejtenek ki hatást. Néhány ezek közül:

   • ételallergiák – például tejre, sajtra, diófélékre, kagylóra
   • alkoholallergia
   • allergia poratkára, pollenre és/vagy porra
   • durva tapintású vagy nem szellőző textíliák – ilyen például a gyapjú és a műszálas anyagok
   • nikkel – gyakori fém, mely órákban és ékszerekben is megtalálható
   • formalin
   • bizonyos mosószerek – gyakran a biológiai eredetűként megjelölt fajták
   • stressz
   • alvásmegvonás
   • izzadás
   • cigarettafüst

   Tudjon meg többet a bőr állapotát befolyásoló tényezőkről.

                       

   Többek között a puha és kényelmes pamutruhák viselése ajánlott. A cérnakesztyű viselése éjszaka óv az alvás közbeni vakarózás hatásaitól.

   MEGOLDÁSOK

   A testen jelentkező atópiás dermatitisz tüneteinek kezelése

   Az atópiás dermatitiszre nincs teljes gyógymód, de számos olyan módszer létezik, amely segíthet a betegeknek atópiás bőrük ápolásában és talán a fellángolási fázisok közötti idő meghosszabbításában is.

   A legfontosabb, hogy a bőrt a megfelelő bőrápoló termékek használatával folyamatosan jól hidratált állapotban tartsuk.

   Bőrápoló termékek

   A bőrápoló termékeket (hidratálók) naponta kell használni, függetlenül attól, hogy a tünetek jelentkeznek-e vagy sem. Ezek a testápolók, arckrémek, zuhanyolajok és fürdőadalékok rugalmassá teszik és hidratálják a bőrt, mely így kevésbé lesz hajlamos a viszketésre és a sérülésre. A hidratálók rendszeres használata segít enyhíteni a viszketést.

   A bőrápoló termékekben gyakran előforduló aktív hatóanyagok a következők:

   • Omega-6 zsírsavak, melyek ligetszépemag-olajból és szőlőmagolajból származnak. Nyugtatják, táplálják a bőrt és segítenek helyreállítani annak természetes védelmi funkcióját.
   • Licochalcone A (az édesgyökér kivonata). Természetes gyulladásgátló és antioxidáns, mely hatékonyan csökkenti a bőr kivörösödését és enyhíti a gyulladást.

   Bőrgyógyászati kezelés

   A fellángolások idején intenzívebb ápolásra van szükség, ezért a napi hidratálás mellett azonnali bőrnyugtató krémeket is alkalmazni kell. Ezek a helyileg alkalmazható krémek gyakran hidrokortizont tartalmaznak.

   A kortikoszteroidok (mint pl. a hidrokortizon) arról ismertek, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítik a viszketést és a gyulladást. Vannak azonban hátrányaik is, például tartós használatuk elvékonyíthatja a bőrt.

   Ezért alkalmazásuk hosszú távon nem tartható fenn, és nem ideálisak arra sem, hogy csecsemők és gyerekek bőrét kezeljék velük.

   Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém olyan bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, melyek klinikailag bizonyítottan, jelentősen javítják a bőr állapotát a gyulladásos fázisok alatt. A bőrápolásnak ez a módja segít abban, hogy csökkenteni lehessen a hidrokortizon használatát a fellángolási fázisban. Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az atópiás bőr tüneteinek csökkentésében az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém bőrápoló tulajdonságai hasonló kozmetikai hatást eredményeztek, mint az 1%-os hidrokortizon krém. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem gyógyszer és nem is helyettesíti a gyógyszereket.

   A gyulladásos fázis kezdetekor gyakran van szükség helyileg alkalmazható, bőrnyugtató hatású krémekre. Mivel ezek a krémek hidrokortizont tartalmazhatnak, hosszú távú használatuk nem ajánlott.

                                

                         Az Eucerin® AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém javítja a bőr állapotát a fellángolási fázisban.                             

   A testen megjelenő atópiás dermatitisz mindennapos ápolása

   Noha a kiváltó tényezők egyénenként mások és mások, van jó néhány életmódbeli változtatás, melyet a betegek hatásosnak tartanak:

   • Célszerű alacsonyan tartani a lakásban a hőmérsékletet és a páratartalmat, mert így elkerülhető az izzadás.
   • A bőrrel érintkező ruhadaraboknak puháknak kell lenniük. A pamut kényelmes és télen további rétegeket lehet felvenni rá. Az érdesebb anyagokat, mint például a gyapjút, valamint a nem szellőző, például műszálas textíliákat jobb elkerülni.
   • A bőrápoló termékeket érdemes a hűtőben tartani, mert a hideg krémek segítenek enyhíteni a viszketést.
   • Vezessen naplót, hogy megállapíthassa, mi váltja ki a fellángolásokat.
   • Töltse a szabadságát hűvös vagy mérsékelt éghajlaton – ne legyen se túl hideg, se túl meleg.
   • Mossa ki az új ruhákat az első viselés előtt, így eltávolíthatja az irritációt okozó textilfestéket és textilkezelő anyagokat.
   • Éjszakára vegyen fel cérnakesztyűt, hogy megelőzze az alvás alatti vakarózás káros hatásait.
   • A vizes borogatás segíthet csökkenteni a viszketést és csökkenti a vágyat a vakarózásra (további információért forduljon bőrgyógyászához).
   • Fürdés helyett jobb a zuhanyozás, de soha nem túl forró vízben (>32 °C), és nem túl gyakran.
   • A fürdés idejét korlátozza 5-10 percre.
   • Mindig használjon fürdőolajat (vagy zuhanyolajat), mivel ezek lipidpótló, ápoló hatásúak.
   • Kerülje a kemény szivacsok és masszázskefék használatát a fürdőben.
   • A meditáció és a jóga csökkenti a stresszt.

   (Eucerin)

   Legutóbb frissült: 2018.01.05 08:30
   • WEBBeteg.hu