Atópiás dermatitisz - Hogyan kezelhető?

szerző: Dr. Horváth Balázs, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A csecsemők és gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati betegsége az atópiás eredetű bőrgyulladás (atópiás dermatitisz). Fő tünete a majdnem állandó jelleggel fennálló és alig csillapítható viszketés és száraz bőr.

A betegség általában kisdedkorban vagy gyermekkorban kezdődik. Kezdetben általában a bőrfelület elszíneződése, vörhenyes beszűrődése és apró hólyagos elváltozása jellemzi, melyek nedvezhetnek. A későbbi fázisban, ha a betegség sokáig fennáll, utcakő-rajzolatú bőrkeményedések és bőrrepedések alakulhatnak ki. A betegség bőrjelenségeinek kialakításában jelentős szerepe van a viszketés miatti folyamatos vakarózásnak.

A betegek bőre száraz, érdes a csökkent faggyútermelés miatt. Sok esetben arra panaszkodnak, hogy akár kisfokú izzadás után is erős viszketést éreznek.

Hogyan jelentkezik csecsemő- és gyermekkorban?

Az atópiás bőrgyulladásnak gyermekekben csecsemőkori és gyermekkori formáját különböztetik meg.

A csecsemőkori forma 1-6 hónapos korban kezdődik, és általában 2-3 éves korára a gyermek "kinövi". A legszembetűnőbb a fej több tájékán (arc, homlok, fejtető) látható hámlás. Ezt kísérheti a hámló terület kipirosodása, esetleg apró hólyagok is megjelenhetnek. Amennyiben a hámló terület nedvezik vagy pörk képződik rajta, az felülfertőződés gyanúját veti fel.

A gyermekkori forma 3-10 éves kor között bármikor jelentkezhet. Ezt a formát az ízületek hajlító felszíne fölötti száraz, repedezett bőr jellemzi. Ez különösen a könyök, a térdhajlat és a csukló bőrén figyelhető meg. Mivel a gyermek már nagyobb, erősebben tud vakarózni, és így a vakarás miatt módosulhatnak a bőrjelenségek, és nehezebben gyógyulnak. A nagy kiterjedésű, súlyos elváltozások olykor évek múltán is fennmaradnak.

Az atópiás bőrgyulladás kezelése

Az atópiás bőrgyulladás kezelése hosszas, sok türelmet igénylő feladat, melyben a szülőnek igen nagy felelőssége van. A betegeket, illetve szüleiket a veleszületett atópiás hajlamról fel kell világosítani. Az eredményes kezeléshez naponta végzett, következetes bőrápolásra van szükség, még a tünetmentes időszakokban is! A bőr szárazságának leküzdése a legfontosabb feladat, különösen a téli hónapokban (az alacsony páratartalom és a fűtés miatt ilyenkor hajlamosabb a bőr a kiszáradásra).

Kerüljük a szappan és a fürdőhab használatát, helyettük olajos készítmények alkalmazása javasolható (pl.: Unguentum hydrophilicum ("nedvesítő kenőcs")). Ne fürödjön a gyermek túlságosan meleg vízben, mert ez is fokozottan szárítja a bőrt! Fürdés után célszerű testápoló tejek, illetve hidratáló krémek alkalmazása. A ruházat ne legyen túl meleg, és szellőzzön megfelelően, hogy minél kevésbé izzadjon benne a gyermek. Előnyben részesítendők a természetes anyagokból (len, pamut) készült ruhaneműk.

A tünetek kiújulásakor kortikoszteroid-tartalmú külső készítmények alkalmazását rendeli el az orvos, majd a javulás során kátrány-, illetve karbamidtartalmú krémek használata javasolt. A viszketés csökkentésére antihisztaminokat is javasolhat a kezelőorvos. A megfelelő bőrápolás és általános gondozási szempontok, valamint a gyógyszerek, külső szerek alkalmazása mellett fontos a betegség elfogadtatása a beteggel, és a megfelelő pszichés segítség is.

Tudta?

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy - mint sok egyéb, főként allergiás eredetű betegség kapcsán - az anyatejes táplálásban részesülő gyermekek körében ritkábban alakul ki atópiás bőrgyulladás, mint tápszeren nevelkedett társaik esetében. A szoptatásról bővebben

Dr. Horváth BalázsForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.