Túl sokat betegeskedik a gyerek? Hasznos őszi-téli tippek egy fül-orr-gégésztől

szerző: Dr. Móri István Péter, fül-orr-gégész - WEBBeteg
megjelent:

Beköszöntött az őszi időszak, sőt nemsokára itt a tél, ami minden évben a nátha, a megfázás időszaka a gyermekeknél. Nincs ez másként 2021-ben sem, noha a gyakorló szülők egy része biztosan megfigyelte már, hogy az idei szezonban utódaink mintha többször lennének betegek a megszokottnál.

Hogy ez a koronavírus-járvány következménye lenne? Közvetetten határozottan az, közvetlenül azonban közel sem ennyire egyszerű a képlet, és ennek megértéséhez Dr. Móri István Pétert kértük fel segítségül, aki hasznos őszi-téli egészségtippekkel is szolgált a legkisebbek számára.

A COVID miatt minden megváltozott

Mint azt a szakorvos rögtön az elején kiemelte: nem elhanyagolható az idei őszi-téli szezonban, hogy lassan már két éve egyfajta COVID-rémületben éljük mindennapjainkat, és ez mentálisan sajnos nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket is megviseli.

Itt azonban nem közvetlen, sokkal inkább közvetett hatásról beszélhetünk a legkisebbek kapcsán, hiszen az elmúlt hónapokban az óvodások és az iskolások többször is megtapasztalták az egymástól való elszakítottság érzését, gyakorlatilag hónapokon át nem voltak tényleges közösségben.

Azon túl, hogy ez pszichésen is rendkívül megterhelő volt a számukra, a 2021-es őszi szezonban mutatkozott meg mindennek az egészségügyi hatása, hiszen a közösségből való kiszakítás legyengítette a kisebbek immunrendszerét. Ennek az oka, hogy a gyereknél érezhetően csökkent a közösségben szerzett fertőző betegségek száma, ami természetes ellenállóképességgel vértezte volna fel őket.

Miután drasztikusan lecsökkent idén tavasszal a fül-orr-gégészeti kezelésre érkező gyerekek száma, ezért Dr. Móri István Péter szerint a szakmabeliek már tavasszal megjósolták, hogy ennek meglesz a következménye abban a pillanatban, amikor a gyerekek visszakerülnek a közösségbe. Jelenleg ennek a hatását, ennek a következményeit érzékelhetjük.

A közösségben megszerzett kórokozók fertőzésére ugyanis szüksége van a gyerekeknek ahhoz, hogy az őszi-téli időszakban jobban ellenálljanak a betegségeknek. Idén ősszel azonban tulajdonképpen egy szűz, védtelen immunrendszerrel kerültek iskolába. és ez áll a nagyszámú megbetegedések hátterében.

A szakorvos hozzátette: nem tagadja, hogy vannak COVID-dal fertőzött gyermekek, de részben a statisztikákra hagyatkozva, részben a saját tapasztalatai alapján a többség egy teljesen más fertőző betegséggel kerül orvoshoz.

A megelőzés mindennél fontosabb

Bár az immunrendszer természetes védekezőképességének megerősödése hosszú hónapok munkájával – és megannyi közösségben terjedő fertőzéssel – térhet csak vissza, a doktor úr azonban hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb tanácsa az őszi-téli szezonra a megelőzés.

A hideg időszakra ugyanis fel kell készíteni a gyerekek szervezetét, amihez nyugodtan használhatunk különféle természetes házi praktikákat, de a vény nélkül kapható immunerősítőkre szintén szüksége van egy közösségbe kerülő szervezetnek.

Mivel a megelőzés a legfontosabb, így már a nyár végén meg kell kezdeni a felkészítés folyamatát, de az immunrendszer erősítése soha nem történhet elég későn. Ha tehát van olyan szülő, aki még semmilyen vitamint sem adott a gyermekének, akkor itt az idő elkezdeni még abban az esetben is, ha a gyermek egészséges, illetve nem volt különösebben beteg idén ősszel.

Az enyhe fertőző betegségek többsége ezzel a módszerrel könnyen megelőzhető lehet a kisebbeknél.

Az egészséges táplálkozás legalább annyira fontos, mint a vitaminok

A szakorvos hangsúlyozta, hogy önmagában a változatos és egészséges táplálkozás nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő immunvédelem alakuljon ki a gyermekekben.

Tudni kell ugyanis, hogy a zöldségek és gyümölcsök noha tartalmaznak olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, melyekről mindig és mindenki beszél az immunerősítés kapcsán, az alapvető probléma azonban az arányokban keresendő.

Egy gyermek ugyanis nem tud olyan mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztani, amiből elegendő nyomelemet vonhatnának ki a betegségek megelőzéséhez. Hogy elérjünk egy bizonyos immunerősséget – és ez a felnőttekre is igaz –, nagyon fontos a mesterséges vitaminkomplexek alkalmazása.

Az emelt dózisú C-vitamin rendkívül lényeges

Dr. Móri István Péter itt kiemelte Szentgyörgyi Albert professzor úr praktikáit, aki időskorában napi 8000 mg C-vitamint fogyasztott – a legtöbb mai vitaminkészítményben 1-2000 mg C-vitamin található –, amit betegség esetén nem ritkán 10-12 000 mg-ra növelt. Emiatt jó egészség mellett sikerült nagyon szép kort megélnie.

A példa követendő, és a doktor úr elmondta, hogy ebben az időszakban saját magának és a gyermekeinek egyaránt emelt dózisú C-vitamint adagol, illetve a betegeinek is ezt javasolja. Úgy véli, hogy mindenkinek meg kell találnia a maga ideális dózisát, azonban a manapság ajánlott 80-100 mg C-vitamin helyett érdemes az őszi-téli szezonban a felnőtteknek inkább az 1000-2000 mg mennyiséget választaniuk.

Gyerekeknél természetesen ezt vissza kell osztani a testsúllyal, azonban ebben az időszakban a korábban szedett C-vitamin mennyiségét betegség idején vagy megelőzés során legalább egy-egy rövid kúra idejéig nyugodtan meg lehet duplázni.

A D-vitamin is elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez

Míg a C-vitamin vízben oldódik, vagyis a felesleg nem rakódik le a szervezetben, hanem a vizelettel kiürül, addig a D-vitamin zsírban oldódik, tehát raktározódik. Ez azért fontos, mert a D-vitamin immunerősítő hatása vetekszik a C-vitaminéval, ezért a fogyasztása legalább olyan fontos, azonban adagolására sokkal jobban oda kell figyelnünk.

Pótlása elengedhetetlen, mert a statisztikák alapján a magyar lakosság körében nagyon általános a D-vitaminhiány, amit főleg az őszi és a téli időszakban elengedhetetlen fontosságú pótolni a megfelelő minőségű étrendkiegészítőkkel.

Ha náthás a gyerek, azonnal kezdjük el az orrspray használatát

Sok esetben a szülők csak akkor nyúlnak orrsprayhez, ha a gyermek orra már teljesen eldugult, a nátha pedig akadályozza a légzését. Ez azonban helytelen gyakorlat.

A közösségbe járó gyermekeknél kifejezetten gyakori az orrfolyással járó felsőlégúti megbetegedés, melyek zömét valamilyen vírus okoz. Ha a gyermeknél nátha van kialakulóban, akkor nagyon fontos, hogy azonnal elkezdjünk adagolni számára valamilyen számukra kifejlesztett orrsprayt.

Fontos kiemelni, hogy nem orrcseppet, hanem orrsprayt. A kettő között ugyanis van egy nagyon jelentős különbség. A spray gyakorlatilag egy láthatatlan permetet szór az orr nyálkahártyájára, ami hozzájárul annak megfelelő működéséhez.

Azért lényeges ez, mert az orr nyálkahártyája részben felmelegíti, részben párásítja a beszívott levegőt, vagyis előkészíti azt a tüdő, a hörgőcskék számára. Amennyiben ez a funkció elvész, az negatív hatást gyakorol a kérdéses szervekre, és hurutosodás lép fel.

A spray formátumú kiszerelés azért fontos, mert az orrcsepp csak az orr alsó részén csorog végig, nagyrésze felhasználatlanul bekerül a garatba, aminek a kesernyés ízét a gyermek is megérzi, és a későbbiekben ellenkezik majd a használatával szemben.

A fül-orr-gégész elmondta, hogy minden gyermekeknek való orrsprayt kipróbált már korábban, egyik sem jut el nagyobb mennyiségben a garatig, sőt használatukat szintén nem tudná különösebben kellemetlennek nevezni.

Torokgyulladás esetén lokális fertőtlenítés

A nátha mellett a felsőlégúti megbetegedések egyik problémás következménye a torokfájás és a torokgyulladás, amit a legtöbb gyermek nagyon nehezen visel. Ezt azonban alaposan megkönnyíthetjük számukra, sőt a fájdalmat is mérsékelhetjük lokális fertőtlenítéssel.

A patikában ma már megannyi torokfertőtlenítő készítmény kapható a gyerekek életkorához és igényeihez igazodva. A kisebbeknek adható spray, a nagyobbaknak pedig szopogató tabletta, ami azért fontos, mert a torokban megtalálható vírusok és egyéb kórokozók nagy része a fertőtlenítés hatására elpusztul.

Ezen felül található bennük fájdalomcsillapító, amivel a gyermekek közérzete is javul, tehát a kisebb megfázásokból lényegesen előbb kilábalnak majd, így néhány nap lábadozás mellett antibiotikum szedése nélkül meggyógyulnak.

Elérhetők továbbá különféle kombinált készítmények, melyek többnyire meleg ital formájában fogyasztható el. A nagyobb gyerekeknél ez különösen előnyös, hiszen van bennük fájdalomcsillapító, valamint olyan összetevő is, ami a nyálkahártyákat összehúzza, azaz javítja az orrlégzést, csökkenti a gyulladást, tartalmaznak extra C-vitamint, melyek meghűlésre kifejezetten előnyösen alkalmazhatók.

Vegyünk példát az állatvilágból

Érdekesség, de a szakorvos szerint érdemes példát vennünk az állatok viselkedéséről is abban az esetben, ha az őszi-téli időszakban mielőbb szeretnénk kilábalni egy betegségből. Mert mit tesznek az állatok, ha megbetegednek?

Rengeteget alszanak, sokat pihennek, fekszenek és sok folyadékot fogyasztanak. Ennek a példának a követésével a legtöbb őszi-téli fertőzés és betegség a fentiekben említett tanácsokkal kiegészülve néhány nap leforgása alatt minden probléma nélkül elmúlik a gyerekeknél.

Lázcsillapítás csak végső esetben

A lázra sokan a betegségek tüneteként tekintenek, egyfajta rossz dologra, ami hatalmas tévedés, és ezt nagyon fontos megjegyezni a szülőknek. A láz ugyanis egy természetes reakció, egy védekező mechanizmus a szervezetünktől a betegségre, de nem, mint ellenségre, sokkal inkább, mint barátra kell tekintenünk rá.

Ilyenkor felgyorsulnak az életfunkciók, szaporább lesz a pulzus, a testhőmérséklet megnövekszik, ezáltal az anyagcserénk gyorsul, az immunrendszer aktivitása felerősödik, az állapot pedig nagyon fontos a különféle betegségek leküzdésében.

Amennyiben tehát a gyermek lázas, ugyanakkor nyugodt, nincsenek fájdalmai, játszik vagy tud pihenni és televíziót nézni, akkor nem szükséges lázat csillapítani. Természetesen itt is van ezért egy felső határ, a 39 Celsius fok feletti láznál már érdemes közbelépni, hiszen a gyermek ilyenkor már nyűgös, sír, kimerült és látszik rajta, hogy szenved.

Ha allergiás a gyerek

Az őszi időszakban fontos beszélni továbbá az allergiáról is, hiszen ebben az évszakban, jellemzően az első fagyokig tombol a parlagfű szezon, ami egyre több gyermek életét is hajlamos megkeseríteni – különösen a megfázásokkal közösen.

Rendkívül lényeges ebben az állapotban, hogy bár a közhidelemben a kalcium valamiért elfogadott nyomelem az allergia kezelésére, valójában azonban óriási hiba erre építeni a gyermek kezelését.

Fontosabb, hogy eljusson szakorvoshoz, legyen az allergiája megfelelően feltárva, illetve legyen róla papírja, hogy az óvodában és az iskolában tudjanak róla, és ne küldjék haza azért, mert köhög vagy tüsszög, hiszen ez esetükben sokkal inkább az allergia, mint a COVID hatása.

(Szerző: Dr. Móri István Péter, fül-orr-gégész)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.