A téli időszak egy fül-orr-gégész szakorvos szemével

Szerző: Dr. Móri István Péter

Gyermekek öröme, szülők feladata a télre felkészülni. A hideggel, hóval nemcsak a szánkózás, hógolyózás, hóemberépítés vidámsága, de a téli szezon betegségei is együtt járnak. Ha időben felkészülünk, nem ér váratlanul a zimankó. Az alábbiakban néhány tipikusan téli fül-orr-gégészeti betegség áttekintésével szeretném megkönnyíteni a hideg évszak átvészelését. (x)

Ma téli pompafényben felkelétek,
aranysugárotok a hóra hull,
hadd nézem a fényt, oly rövid az élet! ...
(Kosztolányi Dezső: Csillagok)

Meghűlés (nátha)

Meghűlés a felső légutak heveny, leggyakrabban vírusos fertőzése miatt alakul ki. A vírusok megtelepednek a nyálkahártyában, így ott komoly gyulladásos tüneteket okozhatnak. A nem kezelt nátha okozhat szövődményeket, ezért a tüneteit a leghatékonyabban csillapítani kell.

Tünetei: általános testi gyengeség, elesettség, láz, átlátszó vagy fehéres orrváladékozás, orrdugulás, torokkaparás, köhögés, fejfájás.

Kezelésénél fontos az ágynyugalom, sok meleg folyadék (teák, gyógyteák), magas dózisú C-vitamin. Amennyiben láz jelentkezik és a beteg általános állapota megengedi, nem szükséges a láz csillapítása.

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás a tüdőhólyagocskák és a hólyagok közötti tér gyulladásos megbetegedése. A kórokozók szervezetbe kerülése alapján beszélhetünk gócos vagy lebenyes tüdőgyulladásról. A tünetek észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz!

Tünetei: magas láz, erős, előbb száraz, majd hurutossá váló köhögés, légvétellel fokozódó mellkasi fájdalom, szapora felületes légvétel, köpetürítés (először kevesebb, később ez bőségessé válhat).

A tüdőgyulladás diagnosztizálása után (ez történhet röntgennel, illetve bakteriológiai vizsgálattal) kockázati csoportba való besorolás alapján zajlik a gyógykezelés. Hogy eddig ne jussunk el, fontos a megelőzés. Miután a tüdőgyulladások egy része légúti fertőzések szövődményeként alakul ki, a megelőzéshez fontos a szervezet immunrendszerének fejlesztése, illetve a védőoltás is.

Középfülgyulladások

A középfül gyulladásos megbetegedései rendkívül gyakoriak a téli időszakban. Két csoportjuk van: a hurutos, illetve a gennyes középfülgyulladások. Az egyszerű (a hurutos) gyulladás oka a fülkürt nyálkahártyájának és az orrgarati szájadéknak a megduzzadása. Kezelése során a nyálkahártya duzzanatának csökkentése a cél, amelyet speciális orrcseppekkel lehet elősegíteni, illetve gondoskodni kell az orrjáratok átjárhatóságáról.

Savós (gennyes) középfülgyulladás akkor alakul ki, amikor a fülkürt működési zavara tartósan fennáll. Gyerekkorban ennek oka az esetek nagy részében az orrgarati mandula túltengése. Felnőttkorban ennél komolyabb lehet az ok: egy esetleges orrgarati rosszindulat is okozhatja. Különleges formája lehet a heveny középfülgyulladásnak az influenzás eredetű fülgyulladás. Ilyenkor a dobüregben vér halmozódik fel, amely a bakteriális fertőzés miatt gennyessé válhat.

A fülgyulladások nem minden esetben járnak fájdalommal, éppen ezért lehetnek veszélyesek, mert esetleg csak akkor jelentkeznek fájdalmas panaszok, amikor már visszafordíthatatlan folyamatok indultak el, netán komoly halláskárosodás jött létre.

Mint minden betegségben, a téli szezon betegségeiben is az egyik legfontosabb a megelőzés!

Hogy tehetjük meg? Ebben az időszakban csökken a táplálékkal bevitt vitaminok mennyisége. Célszerű mesterségesen bevitt vitaminforrások beszerzése és rendszeres fogyasztása. Ezek közül is legfontosabbak a C- és D-vitaminok. Elengedhetetlen a bő folyadékfogyasztás. A megfelelő öltözködéssel megelőzhetjük immunrendszerünk felesleges gyengítését! Ha már megjelentek a tünetek, igyekezzünk minél előbb csillapítani őket, hogy a szövődményeket elkerüljük! Orrspray, helyi fertőtlenítő „szopogató” cukorka mindig legyen a házipatikánkban!

Reméljük, hogy kis áttekintésünkkel sok kellemetlenségtől meg tudjuk óvni mindannyiunkat a téli szezonban!

Dr. Móri István Péter

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Orrdugulás? Orrdugulás?

Egy speciális hatóanyagú orrspray, ami mérsékli a megfázás orrtüneteit. (x)

Mellkas-CT-vizsgálat

Milyen betegségek kimutatására alkalmas a mellkas CT-vizsgálata? Mennyire megbízható módszer ezen betegségek kimutatására? Igényel-e...

Megfázás - Megelőzés és kezelés

Az őszi és téli hidegek beköszöntével egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések. A hűvös, párás környezet kedvez a vírusok, baktériumok...

Tévhitek és tények a megfázásról

Mi is tulajdonképpen a megfázás? Mi okozza ezt a betegséget, és hogyan terjed? Annak ellenére, hogy nagyon gyakori problémáról van szó, számos...

Influenza és megfázás - Milyen...

A téli időszak leggyakrabban előforduló problémái a megfázás és az influenza. A tünetek mindkét betegség esetén hasonlóak: láz, orrdugulás...

A nátha és az influenza hatékony...

Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer...

A megfázás lehetséges...

Egy egyszerű megfázással az ember nem szalad a háziorvoshoz, de ha a tünetek kb. négy nap alatt nem enyhülnek, mindenképp ajánlott az orvosi kontroll...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.