• Tegyen hatékony lépéseket pikkelysömöre javulásáért!

   Szerző:
   WEBBeteg

   Aki a pikkelysömörtől (más néven pszoriázis) szenved, biztosan tudja, mekkora hatással van ez a betegség az élet minden területére. A bőrtünetek nemcsak viszketéssel, fájdalommal járnak, de befolyásolják a beteg érzelmi és társadalmi életét is. Az érintetteknél gyakran jelenik meg depresszió, indokolatlan szégyenérzet, és előfordulhatnak problémák a munkahelyi, illetve családi, baráti környezetben is. Ezek romboló hatással lehetnek a beteg életminőségére. (x)

   Mit kell tudni a pikkelysömörről?

   Kialakulásáért az immunrendszer kóros működése felelős. Jellemzője, hogy a bőr egyes jól körülhatárolt részein nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló gócok alakulnak ki. Leggyakrabban a térd, könyök, illetve hajas fejbőr területein jelennek meg. Súlyosabb esetben azonban a test bármely részén, még a körmökön is feltűnhetnek.

   Fontos kihangsúlyozni, hogy a pikkelysömör nem fertőző. A kialakulásának okai pontosan nem ismertek, de szerepet játszik benne a családi öröklődés, azaz a genetikai hajlam, és a környezeti tényezők is. A pikkelysömör az egész szervezetet érintő megbetegedés, így számos társbetegséggel jár. Ezek közé tartozik pl. a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a pikkelysömörben szenvedő betegek mintegy harmadában a bőrtünetek mellé ízületi tünetek is társulnak, amelyek tartós ízületi károsodáshoz vezethetnek. Ezek a társbetegségek komoly szövődményekkel járhatnak, ezért fontos a betegek alapos kivizsgálása, és rendszeres orvosi ellenőrzése.

   A pikkelysömör, mint élethosszig tartó betegség

   Bár a pikkelysömör betegség hullámzó lefolyású, és vannak időszakok, amikor ideiglenesen visszahúzódnak a tünetek, a beteget az egész életén át végig kíséri ez a betegség. A pikkelysömör a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, azonban a megfelelő kezelésekkel a bőr gyakorlatilag tünetmentessé tehető. A megfelelő terápiák és a rendszeres orvosi ellenőrzés segíthet megelőzni a szövődményeket is. Az optimális terápiát a betegség súlyosságának megfelelően a pikkelysömör kezelésében járatos bőrgyógyász szakorvos választja ki. Szerencsére mára számos, igazoltan hatásos terápia érhető el, így az orvos személyre szabottan tud kezelést tud javasolni. A korai felismerés segít a tünetek korai, sikeres kezelésében.

   Hatékony továbblépés a pikkelysömör kezelésében!

   Az alkalmazott kezelés formáját elsősorban a bőrtünetek súlyossága, az ízületi- és körömérintettség jelenléte határozza meg, de a kiválasztásánál fontos szempont még, hogy a beteg milyen korábbi kezelésekben részesült, van-e társbetegsége, szed-e más gyógyszereket, s számít a beteg életmódja is:

   • Helyi kezelések: Enyhe esetekben krémeket, kenőcsőket alkalmaznak első lépésként.
   • Fényterápia: A mesterséges ultraibolya fény is hatásosan javíthatja a bőr pikkelysömörös elváltozásait. A kezelés során a speciális spektrumú UV fényt kiegészítő kezeléssel alkalmazzák több héten keresztül heti többszöri alkalommal a megfelelő hatás eléréséhez, de sajnos a tünetek sokszor visszatérnek a kezelés után.
   • Szisztémás kezelés: Az ismételten visszatérő, vagy nagyobb kiterjedésű tünetek kezelésére szájon át szedhető vagy injekcióban alkalmazható gyógyszerek is rendelkezésre állnak. Ezek alkalmazása rendszeres orvosi kontroll mellett történik.

   Célzott, szisztémás terápia: középsúlyos – súlyos esetekben is elérhető a tünetmentesség

   A célzott, szisztémás úgynevezett biológiai terápiák a második évezred áttörést hozó terápiáinak bizonyultak pikkelysömörben. A pszoriázist és a társuló ízületi gyulladást okozó kóros immunválaszt gátolják célzottan és szelektíven, és még a makacsabb, súlyosabb esetekben is a betegek nagy részénél ma már elérhető a szinte tünetmentes állapot. Alkalmazásuk a hagyományos szisztémás kezelésre nem kellőképpen javuló betegek esetében lehetséges a kezelésre feljogosított, kijelölt bőrgyógyászati biológiai terápiás centrumokban.

   Beszélje meg orvosával!

   Ossza meg orvosával tapasztalatait, tüneteit, és az eddig kapott terápia eredményét! Visszajelzéseire alapozva felépíthetik az állapotának megfelelő, legoptimálisabb kezelést, mely a betegség tüneteit megszüntetheti vagy minimálisra csökkentheti.

   Legyen minél konkrétabb, ha tüneteiről, észrevételeiről, és az életére kiható betegségéről beszél, ugyanis ezzel nagyban megkönnyítheti orvosa dolgát. Sok beteg ezt kellemetlennek érzi, pedig a hatékonyság értékelése szempontjából fontos, hogy milyen terápiás célt tűznek ki előzetesen.

   Ne felejtse el, hogy nincs egyedül: Magyarországon kb. 200 ezer pikkelysömörös beteg él, s a nagyobb terápiás centrumok mindegyikében betegklubok és betegszervezetek is működnek, akik a kezelőorvoson, s a megfelelő terápián túl szintén segíthetnek a betegséggel együtt élni. Tájékozódjon ezekről is a lent felsorolt listában megjelölt centrumokban.

   Ha Ön is pikkelysömörrel él, ne hagyja, hogy a tünetek befolyásolják az életminőségét. Keressen fel egy bőrgyógyász szakorvost a megfelelő terápiáért, vagy látogasson el az Önhöz legközelebb eső pikkelysömör centrumba!

   Terápiás centrumok Magyarországon:

   • SE Bőr, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika, Psoriasis Szakrendelés, 1085 Budapest, Mária u. 41., Tel: 1/459-15-00
   • SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Psoriasis Szakrendelés, 6720 Szeged, Korányi fasor 6., Tel: 62/545-274
   • DEOEC Bőrgyógyászati Klinika Psoriasis Ambulancia, 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98., Tel: 52/255-602
   • PTE Bőrgyógyászati és Onkodermatológiai Klinika, 7624 Pécs, Kodály Zoltán u. 20., Tel: 72/535-870
   • Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Bőrgondozó, 6000 Kecskemét, Csabai Géza Krt. 21., Tel: 76/519-830
   • Kaposi Mór Oktató Kórház, Bőrgyógyászati Osztály, 7400 Kaposvár, Gróf Aponyi A. u. 16., Tel: 82/414-373
   • Semmelweis Kórház-Rendelőintézet, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia, 3529 Miskolc, Csabai Kapu 9-11., Tel: 46/555-666
   • Vas Megyei Markusovszky Kórház, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia, 9700 Szombathely, Tel: 94/515-559
   • Heim Pál Gyermekkórház Bőrgyógyászati Osztálya, 1089 Budapest, Üllői út 86., Tel: 1/459-91-00

   (WEBBeteg - G. A., újságíró, Forrás: Gáspár K. és mtsai. Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 2013, 89(4):. 99–104.)

   Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

   A cikk megjelenését a Novartis Hungária Kft. támogatta. A cikk tartalma a szerző önálló álláspontját tükrözi és nem tekinthető a Novartis Hungária Kft. részéről közzétett szakmai vagy egyéb tájékoztatásnak vagy állásfoglalásnak.

   Lezárás dátuma: 2017. november 30.
   HU1711744495

   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu