• Mikor aktuálisak a legfontosabb szűrések?

   Szerző: Generali Biztosító

   Az évek múlásával egyre több szűrővizsgálat válik aktuálissá. Ennek ellenére sokan már csak akkor kapnak észbe, amikor baj van, pedig az időben kiszűrt betegségek nagy része gyógyítható lenne. Magunktól csak nagyon ritkán megyünk el ilyen céllal az orvoshoz, ami különösen igaz a férfiakra, a nők ilyen szempontból tudatosabbak. Összegyűjtöttük, milyen életkorban melyek a legfontosabb vizsgálatok.

   A tapasztalat azt mutatja, hogy ha nincsenek érzékelhető tüneteink, sokszor inkább nem megyünk el az egyébként aktuálissá vált szűrésre, mert szükségtelennek és felesleges időpazarlásnak érezzük. Ebben persze az attól való félelem is közrejátszik, hogy esetleg találnak valamit, ami akár gyökeresen is megváltoztathatja az életünket. Az sem sokat segít, hogy az állami egészségügyben a túlterheltség miatt gyakran akár heteket, rosszabb esetben hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra.

   A Generali szeptemberi kutatása1 azt is feltárta, hogy jellemzően 10-30 percet vagyunk kénytelenek a váróteremben ülni az orvosnál, de az esetek majdnem felében ennél is többet. Talán ez is az oka annak, hogy az első panaszok megjelenésekor majdnem annyian kezdenek interneten keresgélni (közel 40%), mint ahányan rögtön az orvos tanácsát kérik személyesen.

   Tavaly közel 33 000-en haltak meg daganatos megbetegedésben

   Gyerekkorunkban és tiniként elsősorban szüleink és az orvosaink a felelősek azért, hogy eljussunk a megfelelő vizsgálatokra, huszonéves korunktól viszont már mi felelünk a saját egészségünkért. Életkorunk előrehaladtával egyre sűrűbben érdemes prevenciós jelleggel felkeresnünk orvosunkat: húszas éveinkben 5 évente, 30-as éveinkben 3 évente, a 40-es éveinkben 2 évente, míg 50 fölött évente ajánlott a háziorvosnál részt vennünk egy teljes körű vizsgálaton. Bár statisztikák szerint a nők jobban odafigyelnek az egészségükre, mint a férfiak, néha ők is megfeledkeznek a szűrésekről.

   Többek közt ez is közrejátszhat abban, hogy a KSH adatai szerint tavaly Magyarországon közel 33 000-en haltak meg valamilyen daganatos megbetegedésben: ezek közül a tüdő-, vastagbél-, illetve a mell- és prosztatarák a leggyakoribb. Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a tudatos táplálkozás mellett a rendszeres szűrővizsgálatoknak is ott kellene lenniük mindenki éves tervében, hiszen ezzel nagyban nőhet a megelőzés, illetve a gyógyulás esélye. A nőknél már16-20 éves kortól érdemes évente méhnyakrákszűrést végeztetni, a mellrák elkerülése érdekében pedig havonta ajánlott az emlők önvizsgálata (ezt szerencsére a legtöbb gimnáziumban megtanítják a diákoknak). Nemtől függetlenül fontos a bőrvizsgálat: évente egyszer nézessük át szakemberrel az anyajegyeinket, sőt, ha sok van, akár félévente is indokolt lehet. Hasonlóan fontos, hogy évente eljussunk fogorvoshoz, és egyúttal havonta vizsgáljuk meg a szájüregünket.

   Mindkét nemnek oda kell figyelnie

   A tüdőszűrés sem maradhat ki a sorból: az évi egy mellkasröntgen különösen a dohányosoknál indokolt. Sajnos még mindig nagyon sokan cigarettáznak itthon: a KSH adatai szerint minden második férfi és a nők harmada érintett a nikotinfüggőségben, éves szinten pedig minden ötödik haláleset köthető  dohányzáshoz. A szív- és érrendszeri betegségek is gyakori problémát jelentenek, és bár ezek leginkább 50 éves kor körül vagy afölött jelentkeznek először, már 20 éves korban érdemes koleszterin- és vérnyomásvizsgálatot végeztetni. A férfiak esetében leginkább a fiatalokat érinti a hererák, ezért nekik 35 éves korukig rendszeresen kell alávetniük magukat ennek a szűrésnek.

   Szűrővizsgálatok

   Ahogy már említettük, a vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos elváltozás itthon, ezért fokozottan oda kell figyelnünk rá, különösen azoknak, akiknek a családjában korábban előfordult már béldaganat. Utóbbi esetben már 40 éves kortól érdemes vég- és vastagbélszűrésre járni, illetve akkor is, ha volt példa az illetőnél vastagbélgyulladásra. 50 év felett, és alacsony rosttartalmú táplálkozás esetén már előzmény nélkül is javasolt. A férfiaknak szintén 40 éves kortól ajánlott évenként elvégeztetni a prosztatarák megelőzésére szolgáló PSA-szűrést, illetve a tapintásos urológiai vizsgálatot.

   De hogy jutunk el szűrésre, ha sürgős, és sok a kérdésünk?

   Sokan a hosszú várólistákat okolják, hogy inkább el sem mennek szűrésre. Erre a problémára is megoldás a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, hiszen ennek keretében a magasabb csomagok választása esetén éves átfogó szűrőprogramon vehetünk részt, és előre egyeztetett időpontban fogadnak. Sőt, ha kérdésünk van, a Generali egészségbiztosítása esetében 24 órás, bármikor hívható vonalon kérhetünk tanácsot vagy időpontot, orvosilag indokolt esetben pedig akár ambuláns műtétekre, egynapos sebészetre vagy amennyiben rosszindulatú daganat gyanúja merül fel – Exkluzív csomag választása esetén – onkológiai vizsgálatok igénybevételére is lehetőségünk nyílik, rövid határidővel.

   Ezért is érdemes kihasználni az olyan lehetőségeket, mint például a Generali Biztosító akciója: 2017. szeptember 16-tól 2017. december 15-ig meghirdetett akcióban az első 100 darab olyan Generali Private Care biztosítási szerződés vesz részt, amely Exkluzív, Komplex vagy Plusz csomagot tartalmaz, a biztosítás mellé most ingyenes részvételt biztosítanak a Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet irányelvei alapján kidolgozott ONKOMPLEX® prevenciós programban. Ez rizikóelemzéssel dolgozza ki az ügyfél egyénre szabott egészségmegőrzési és szűrővizsgálati tervét, és 5 éven át szakértői segítséget biztosít a daganatos és más súlyos betegségek megelőzésében.  Tegye meg az első lépést most!

   1 Biztonság és biztosítások – NRC kutatás a 18-59 éves magyar lakosság körében a Generali megbízásából, 2017. szeptember / Reprezentatív a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján

   Módosítva: 2017.11.29 13:14, Megjelenés: 2017.11.29 13:14